با تصویب هیئت دولت ،چهار صفر از واحد پول ایران حذف شد/ سامتی استاد اقتصاد: حذف صفر از پول ملی تاثیری بر تورم ندارد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیات دولت، هیات دولت در جلسه امروز صبح خود به ریاست حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری، لایحه پیشنهادی بانک مرکزی مبنی بر تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر را به تصویب رساند.
این تصمیم با هدف حفظ کارایی پول ملی، تسهیل و بازیابی نقش ابزارهای پرداخت نقد در تبادلات پولی داخلی، هماهنگی با آنچه در فرهنگ و عرف جامعه درباره واحد پول ملی رواج یافته است، اتخاذ شد.
کاهش هزینه چاپ و نشر اسکناس و سکوک و نیز رفع مشکلاتی از قبیل استفاده از ارقام بزرگ در مبادلات ساده روزمره، معضلات شمارش و حمل حجم بالای اسکناس و سکه و خارج شدن مسکوکات از چرخه مبادلات اقتصادی کشور، از دیگر اهداف لایحه یاد شده است.
سامتی: حذف صفر از پول ملی تاثیری بر تورم ندارد/ ندری: در خوشبینانهترین حالت سیاست خنثایی است
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، در سالهای اخیر یکی از سیاستهایی که در زمینه اصلاحات پولی مد نظر بوده، حذف چهار صفر از پول ملی است. بطوریکه آقای همتی، رییس کل بانک مرکزی، صبح امروز در جمع خبرنگاران با اعلام این موضوع، اظهار داشت: براساس مصوبه امروز هیات دولت چهار صفر از پول ملی کشور حذف شد.
سامتی: تاثیری بر تورم ندارد
مرتضی سامتی، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان، در گفتوگو با ایلنا در مورد تاثیرات حذف چهار صفر از پول ملی گفت: در اقتصاد مفهومی به نام قیمتهای نسبی داریم و با توجه به این قیمتهای نسبی اساسا حذف صفر از صورت یا مخرج کسر اثر قابل توجهی نخواهد داشت. شاید بحث سادهسازی عملیات حسابداری منظور باشد اما اثربخشی قابل توجهی در اقتصاد نخواهد داشت و در کشورهایی که این اقدام را انجام دادند نیز اثربخشی مطلوبی نداشته است
وی ادامه داد: میتوان تاثیر این موضوع را از جنبه روانی بر روی قیمتهایی که سه یا چهار دهه اخیر 1300 تا 1400 برابر شدهاند مثبت ارزیابی کرد.
این استاد دانشگاه اصفهان در مورد تاثیر این سیاست بر شاخص تورم گفت: با حذف صفر از پول ملی نمیتوان تورم را کنترل کرد بلکه آن بستگی به افزایش قدرت خرید مردم و افزایش عرضه کالا و کنترل تقاضا دارد. مثلا با حذف چهار صفر از پول ملی همان اندازه که از حقوق کارمند حذف میشود از قیمت کالایی مانند مرغ نیز حذف میشود بنابراین هیچ اتفاقی نمیافتد.
ندری: در خوشبینانهترین حالت، سیاست خنثایی خواهد بود.
کامران ندری کارشناس پولی و بانکی با بیان اینکه این سیاست تاثیر آنچنانی نخواهد داشت، گفت: به نظر من در شرایط کنونی ضرورت زیادی برای این سیاست وجود نداشت و البته اثر منفی هم ندارد. در مجموع بستگی به برداشت مردم دارد و به نظر بنده در خوشبینانهترین حالت سیاست خنثایی خواهد بود.
منبع: ایرنا و ایلنا