خروج رسمی امریکا از پیمان دوجانبۀ منع موشک های هسته ای میان برد با روسیه

پیمان منع موشک های هسته ای میانبرد در سال ۱۹۸۷ میان میخائیل گورباچف، آخرین رهبر شوروی سابق و رونالد ریگان، رئیس جمهوری وقت آمریکا امضا شد.
این پیمان تولید موشک های میان برد هسته ای و غیر هسته ای با برد بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر را منع کرد.
اوائل سال جاری میلادی آمریکا و ناتو، روسیه را به نقض پیمان متهم کردند و گفتند این کشور موشکی با قابلیت حمل کلاهک هسته ای و با برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر تولید کرده است. روسیه این ادعا را رد کرده است.
این موشک "۹M۷۲۹" نام دارد (نام آن در ناتو SSC- ۸ است)، و آمریکا می گوید اسناد و مدارکی در اختیار دارد که نشان می دهد روسیه دست به تولید چنین موشکی زده است. آمریکا این شواهد را در اختیار متحدان خود در ناتو گذاشته و آنها از این ادعای آمریکا حمایت کرده اند.
دونالد ترامپ در ماه فوریه گفت اگر روسیه تا دوم اوت به مفاد این پیمان عمل نکند، از این پیمان خارج خواهد شد.
روسیه در واکنش به اقدام آمریکا، تمامی تعهدات این کشور در قبال این پیمان را به حالت تعلیق در آورده است.
"عامل بازدارنده در برابر جنگ هستهای":
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است این پیمان، "یک عامل بازدارندۀ ارزشمند" در برابر جنگ هسته ای بوده است.
آقای گوترش گفت این مسأله "احتمالا، تهدید موشک های بالستیک را افزایش خواهد داد."
تحلیلگران هراس دارند که فروپاشی این توافق، می تواند به شکل گیری یک رقابت تسلیحاتی جدید میان آمریکا، روسیه و چین منجر شود.
پاول فلگنهاوئر، یک تحلیگر مسائل نظامی روسیه به خبرگزاری فرانسه گفته است با پایان یافتن این پیمان، "ما شاهد تولید و توسعه سلاحهای جدید خواهیم بود."
***
پایان رسمی پیمان منع موشک های هسته ای آمریکا و روسیه
دویچه وله فارسی: پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد (INF) که سال ۱۹۸۷ میان آمریکا و روسیه امضاء شده بود، رسمأ پایان یافت. ناتو و اتحادیه اروپا نگران پیامدهای آن هستند. وزیرخارجه آلمان درباره آغاز یک مسابقه تسلیحاتی جدید هشدار داده است.
جمعه ١١ مرداد (دوم اوت) تاریخ پیمان منع موشک های هسته ای میان برد (INF) که یکی از مهمترین معاهدات خلع سلاح هستهای در جهان بود به پایان رسید. این پیمان توافقی بود که سال ۱۹۸۷ آمریکا و روسیه آن را امضاء کرده بودند. حال این ٢ كشور می توانند بدون محدودیت، موشکهای هستهای میانبرد بسازند.
خبرگزاری اینترفاکس به نقل از وزارت خارجه روسیه از پایان پیمان منع تولید موشکهای هستهای میانبرد که میان روسیه و آمریکا بسته شده بود خبر داد.
دبیرکل سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترس پیشتر گفته بود: «با انقضای تاریخ این پیمان، جهان یک مکانیسم ارزشمند برای جلوگیری از جنگ هستهای را از دست می دهد.»
هایکو ماس، وزیرخارجه آلمان درباره به راه افتادن یک مسابقه تسلیحاتی جدید در جهان هشدار داد. او ضمن تأکید بر اهمیت توافق بر سر پیمانی که ساخت سلاح های هسته ای را منع کند، گفت: «چالش هایی که ما اکنون با پایان قرارداد با آن روبرو هستیم، محدود به اروپا نیست.»
آمریکا ۶ ماه پیش، اول فوریه اعلام کرد از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد خارج می شود. یک روز بعد از آن رئیس جمهوری روسیه هم دستور لغو این پیمان را صادر کرد. این پیمان شامل سامانه های موشکی کوتاه برد و میان برد با کلاهک اتمی می شد و موشک هایی با برد بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر را دربرمی گرفت.
ایالات متحده آمریکا و روسیه یکدیگر را به نقض مفاد این پیمان متهم کرده بودند. واشنگتن تأکید داشت مسکو با سیستم موشکی جدید میانبرد 9M729 خود که ناتو آن را SSC-8 میخواند، پیمان منع موشک های هسته ای میان برد را نقض کرده است. روسیه با رد این اتهام، تأکید داشت که برد این سیستم موشکی کمتر از ۵۰۰ کیلومتر است.
پیمان منع موشک های هسته ای میان برد (INF) بویژه برای کشورهای اروپایی، ضمانت امنیتی مهمی بود. حال بسیاری از سیاستمداران اروپایی نگران به راه افتادن یک مسابقه تسلیحاتی جدید میان ایالات متحده و روسیه هستند.
وزیر خارجه آلمان از مسکو و واشنگتن خواست تا راهکاری برای نجات این پیمان پیدا کنند واز حالا بیش از پیش برای حفظ پیمان محدود کردن سلاح های هسته ای استراتژیک که تاریخ آن سال ۲۰۲۱ میلادی به پایان می رسد، تلاش کنند.
هایکو ماس همزمان هشدار داد: «حتی قدرت های هسته ای دیگر مانند چین نیز باید برای کنترل تسلیحات، مسئولیت خود را بپذیرند. آنها حال نسبت به دوران جنگ سرد وزن بیشتری در جهان دارند.»