فیفا: زنان باید اجازه حضور در همه مسابقات فوتبال ایران را داشته باشند - دخالت ارکان سیاسی در مسائل فوتبال می تواند موجب تعلیق تیم های فوتبال از مسابقات بین المللی شود

در روزهای گذشته، اخباری منتشر شد که فدراسیون جهانی فوتبال تا نهم شهریورماه امسال برای ایران ضرب الاجل تعیین کرده است تا مسئله ورود زنان به ورزشگاهها را حل کند.
فیفا تهدید کرده که در صورت مهیا نشدن شرایط ورود آزادانه زنان به ورزشگاه ها برای تماشای دیدارهای داخلی و خارجی، فوتبال ایران را به صورت گام به گام با اقدامات تنبیهی و در نهایت تعلیق مواجه خواهد کرد.
با این حال، محمدرضا داورزنی، معاون وزیر ورزش ایران، گفته است: «برای حضور زنان در بازی های لیگ برتر خیلی اعتقادی نداریم و شرایطش برای لیگ مهیا و مناسب نیست».
محمدجعفر منتظری دادستان کشور هم انتقاد کرده است: «فیفا چکار دارد به اینکه تعدادی از تماشاگرانی که به ورزشگاه میروند حتماً باید زن باشند؟ دلشان برای زنان ما سوخته؟»
آیا ادعای وزیر ورزش جمهوری اسلامی ایران، هیات رئیسه فدراسیون فوتبال و مسئولین سازمان لیگ درباره عدم الزام فیفا به حضور زنان در رقابتهای داخلی صحت دارد؟ در صورت تداوم ممانعت از حضور زنان در ورزشگاهها، فیفا در اجرای بند اول از ماده چهارم اساسنامهاش چه تصمیمی خواهد گرفت؟
در این زمینه با فدراسیون جهانی فوتبال، فیفا، تماس گرفتیم تا واکنش رسمی این نهاد را به اظهارات یاد شده جویا شدیم.
در متن ارسالی بخش مطبوعاتی فیفا به رادیو فردا تاکید شده است: «همان طور که بارها توسط فیفا و رئیس فیفا بیان شده، هدف ما این است که زنان اجازه حضور در همه مسابقات فوتبال در ایران را داشته باشند».
فدراسیون جهانی فوتبال افزوده است: «ما با مقامات فوتبال ایران، همچنین مقامات دولتی ایران در رابطه با این موضوع مهم وارد گفتگو شده ایم که مذاکرات همچنان ادامه دارد».
پیشتر در نامه جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا، به فدراسیون فوتبال ایران قید شده بود که «متأسفانه تعدادی از زنان که خواهان حضور در ورزشگاه بودند بازداشت شدند و این برخلاف قولی است که رئیس جمهور روحانی در مارس ۲۰۱۸ به ما داد».
دختران هوادار فوتبال نسبت به اثربخش بودن نامه های مقامات فیفا تردید دارند. آنها در شهرهای مختلف برای ورود به ورزشگاه ها مجبور به استفاده از ریش و سبیل مصنوعی شده اند.
رادیو فردا در این زمینه واکنش فیفا را جویا شد. سخنگوی این ارگان ضمن تأکید بر انجام «مذاکرات ویژه» با مقامات ایران، می گوید: «فیفا می خواهد اطمینان پیدا کند که زنان قادر خواهند بود در مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ كه از ماه اكتبر آغاز می شود، حضور داشته باشند».
اولین میزبانی ایران روز پنجشنبه ۱۸ مهر امسال است و شاگردان مارک ویلموتس، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران، در ورزشگاه آزادی مقابل کامبوج قرار می گیرند.
پیش از این بازی، رقابت های لیگ برتر در جریان خواهد بود. ممانعت از ورود زنان و تکرار وقایعی که اینفانتینو دربارهاش ابراز تأسف کرده است، می تواند عواقب سنگینی برای فدراسیون فوتبال و تیم ملی ایران در پی داشته باشد.
مسئولین ورزش ایران در دوره های مختلف، با پیش کشیدن مباحثی مانند «حساسیت های فرهنگی و فراهم نبودن زیرساخت ها»، فیفا را مجاب کرده اند تا صبور باشد و وقت بیشتری به ایران بدهد.
با توجه به متقن بودن کدهای جدید انضباطی فیفا، به نظر می رسد امکان اتلاف وقت بیشتری وجود ندارد و فدراسیون فوتبال ایران ناگزیر است در ورود هواداران فوتبال به ورزشگاه ها، به آنچه از نگاه فیفا «تبعیض جنسیتی» قلمداد می شود پایان دهد.
فیفا به فدراسیون های فوتبال اعلام کرده است که دخالت ارکان سیاسی یک کشور در مسائل فوتبال می تواند موجب تعلیق تیم های فوتبال از مسابقات بین المللی شود.
***
فوتبال ایران در آستانه تعلیق و اخراج از فیفا
ایلنا: به گزارش خبرنگار ورزشی ایلنا، ماجرای ورود بانوان به ورزشگاهها برای تماشای مسابقات فوتبال به یک کشمکش جدی میان مسئولان و تصمیمسازان عالیرتبه کشورمان و فدراسیون جهانی فوتبال شده است و در این میان هر روز گمانهزنیهای جدیدی از تحمیل هزینه سنگین به فوتبال ایران از سوی فیفا مطرح میشود و از سوی دیگر به نظر میرسد مسئولان کشور حاضر به کوتاه آمدن از مواضع خود نبوده و رفتن زیر بار این خواسته نهادهای بینالمللی مرتبط با فوتبال را خلاف آرمانهای انقلاب اسلامی میدانند و در حالیکه این شکاف هر روز عمیقتر میشود، نگرانی بابت محرومیتهای سنگین فوتبال کشورمان برای هواداران ایجاد میشود.
در حالیکه صبح امروز اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور در صحبتهای خود خبر از تلاش برای ایجاد سازوکارهایی داد که هم قوانین فیفا در آن رعایت شده و ممنوعیت ورودی بانوان به ورزشگاهها رفع شود و هم تمهیدات لازم برای پیشگیری از حوادث و اتفاقات نگران کننده و شکستن موازین شرعی ایجاد شده و نگرانیهای موجود در داخل کشور برطرف شود.
این صحبتهای امیدوارکننده معاون اول رئیس جمهور اینطور نشان میداد که مشکل بزرگ چند سال اخیر فوتبال ما در حال حل شدن است و جای نگرانی در این مورد نیست ولی ساعتی قبل دادستان کل کشور در این خصوص مواضع قبلی خود را تکرار کرده و به صراحت عنوان کرد که لزومی برای ورود بانوان به ورزشگاهها نیست.
حجت الاسلام منتظری در این خصوص اظهار داشت: فیفا چه کار به ورزشگاه رفتن زنان دارد؟ فیفا چه کار دارد به اینکه در کشوری ۱۰، ۵۰۰، هزار یا ۵ هزار تماشاگر برای فوتبال می رود حتماً تعدادی از آنان باید زن باشند؟ اینکه گیر داده اند که حتماً در ورزشگاههای ایران باید زنها هم باید راه پیدا کنند دلیلش این است که دلشان برای زنان ما سوخته؟ دلشان برای سالنهای ورزشی ما سوخته؟ دلشان برای این سوخته که زنها هم از فیوضات عالیه تماشای فوتبال محروم نباشند؟ این را ساده نگیرید.
این صحبتهای دادستان کل کشور نشان میدهد قرار نیست تغییری در شرایط موجود در خصوص ورود بانوان به ورزشگاهها ایجاد شود و در چنین شرایطی به احتمال زیاد باید منتظر واکنش فیفا و محرومیتهای احتمالی برای فوتبال ایران باشیم.
طبق آنچه در اساسنامه فدراسیون جهانی فوتبال آمده است، این مورد مطرح شده در میان موارد تبعیض جنسیتی قرار میگیرد که شامل تعلیق فوتبال یک کشور و حتی بدتر از آن، اخراج از فیفا میشود.
این بخش از اساسنامه فیفا ۴.۱ به صراحت نوشته شده که تخطی از این اصل، که تبیعیض جنسیتی را هم شامل میشود، در ابتدا با تعلیق و سپس اخراج از فیفا مجازات خواهد شد.
باید دید کشمکشهای موجود در نهایت به چه اتفاقی ختم خواهد شد.