انسداد کانال سوئز با گیر افتادگی عرضی کشتی عظیم الجثۀ ۴۰۰ متری و افزایش بهای نفت

کشتی کانتینربر «اموی اِوِر گیوِن» که بامداد روز چهارشنبه ۲۴ مارس (۴ فروردین) در کانال سوئز از جنوب به شمال، از چین به مقصد بندر روتردام هلند در حرکت بود، از مسیر خود منحرف شد و پهنای کانال را به طور کامل بست. دلیل انحراف این کشتی وزش باد شدید اعلام شده است.
گیر کردن این کشتی ۴۰۰ در ۵۹ متری ۲۰۰ هزار تنی، مانع جابجایی چندین کشتی تجاری شده و در مجموع بر شبکه جهانی ترابری دریایی تأثیر گذاشته است. اختلال در ترافیک دریایی پس از این حادثه باعث شد که دست کم ۱۳ نفتکش غولپیکر از حرکت در آبهای آزاد باز بمانند. به نوشته خبرگزاری رویترز، بیم آن میرود که قیمت جهانی نفت خام در بازارهای جهانی تنها به دلیل این حادثه تا ۴ درصد افزایش یابد.
کانال سوئز که یکی از مهمترین آبراههای دستساز جهان است، دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل میکند و به ویژه محل گذر کشتیها میان دو قاره آسیا و اروپاست و حدود ۱۲ درصد کالاهای تجاری جهان از آن عبور میکند.
آزاد کردن کشتی «بسیار سخت» است:
روز پنجشنبه شرکت ژاپنی «شوی کیسن کایشا» با ذکر این که مالک کشتی کانتینربر «اور گیون» است، اعلام کرد که عملیات آزاد کردن و راه انداختن دوباره این کشتی «کار بسیار سختی» است. کشتی اور گیون که در سال ۲۰۱۸ ساخته شده، تحت مدیریت شرکت «اِور گرین مارین» ثبت شده در پاناماست.
شرکت «شوی کیسن کایشا» گفته است که با کمک مقامات محلی و شرکت «برنهارد شولت» که در زمینه مدیریت ناوبری فعالیت دارد، در حال تلاش برای بازگرداندن کشتی سانحه دیده هستند.
شرکت ژاپنی مالک این کشتی به دلیل نگرانیهای مالکان و اجارهکنندگان کشتیهای در ترافیک مانده به دلیل این حادثه عذرخواهی کرده است. به گفته این شرکت، هیچ یک از خدمه این کشتی آسیبی ندیده و هیچ گونه نشتی سوخت از کشتی نیز مشاهده نشده است.
یکی از مسئولان شرکت ژاپنی به نام «توشیاکی فوجیوارا» به خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه گفت که معلوم نیست چه زمانی عملیات آزادسازی کشتی به نتیجه برسد. او گفت: «ما حتی نمیدانیم عملیات تا چه حدی دارد پیش میرود. مأموران عملیات نجات کشتی تازه در حال کندن زمین در زیر دماغه کشتی هستند و منتظرند تا عملیات را در هنگام مد دریا از سر بگیرند.»
به گفته توشیواکی، کشتی سانحهدیده بیمه است اما برای برآورد میزان خسارت آن «هنوز زود» است.
مقامات مصر نیز گفته بودند که از نخستین ساعات بروز حادثه در بامداد چهارشنبه عملیات آزادسازی کشتی اور گیون را با ارسال چندین فروند کشتی یدککش آغاز کردهاند.
***
افزایش بهای نفت در پی نگرانی از وقت گیری طولانی رفع انسداد کانال سوئز
اقتصاد آنلاین- مهسا نجاتی: به دنبال نگرانی از ادامه انسداد کانال سوئز برای چندین هفته و اختلال در وضعیت عرضه، قیمت نفت روز جمعه افزایش یافت.
به گزارش رویترز، به دنبال نگرانی ها از اینکه ممکن است خارج کردن کانتینر غول پیکر که سبب انسداد کانال سوئز شده و حمل و نقل نفت خام و کالاهای نفتی را دچار اختلال کرده هفته ها طول بکشد، قیمت نفت پس از تجربه سقوط روز گذشته، امروز یک درصد افزایش یافت.
با این وجود، قیمت ها هنوز به سمت روند نزولی برای سومین کاهش هفتگی متوالی تمایل داشت، زیرا تقاضا بر اثر اعمال محدودیت های جدید کرونایی در اروپا کاهش یافت.
معاملات آتی نفت خام برنت پس از سقوط ۳.۸ درصدی روز پنجشنبه، ۵۴ سنت یا ۰.۹ درصد افزایش یافت و به ۶۲.۴۹ دلار در هر بشکه رسید. معاملات آتی نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا نیز پس از تجربه کاهش ۴.۳ درصدی روز گذشته، با ۶۵ سنت یا ۱.۱ درصد افزایش، با قیمت ۵۹.۲۱ دلار در هر بشکه مورد معامله قرار گرفت. به دنبال سقوط ۶ درصدی هفته گذشته، هر ٢ معیار این هفته ضرر ۳ درصدی را تجربه کردند.
کشتی باربری گیر کرده در کانال سوئز، که یکی از شلوغ ترین کانال های حمل و نقل نفت، سوخت و سایر تجارت ها بین آسیا و اروپا است، مانع تردد شد. مقامات، روز پنجشنبه ورود تمام کشتی ها را به این کانال متوقف کردند و برخی اذعان داشتند که آزاد سازی کشتی ممکن است هفته ها طول بکشد.
به گفته یکی از تحلیلگران، ترس از کاهش عرضه به دلیل مسدود شدن کانال سوئز بر نگرانی از ضعف تقاضا به دلیل اعمال قرنطینه در اروپا و آسیا غلبه کرد.
بر اساس آمار شرکت ردیابی تانکر Kpler، از مجموع ۳۹.۲ میلیون بشکه از کل معاملات روزانه نفت خام در سال ۲۰۲۰، ۱.۷۴ میلیون بشکه در روز از کانال سوئز عبور کرده است. علاوه بر این، ۱.۵۴ میلیون بشکه محصولات نفتی تصفیه شده در روز، مانند بنزین و سوخت دیزل از این کانال عبور کرده که ۹ درصد از تجارت جهانی محصولات دریایی را تشکیل می دهد.
یکی از کارشناسان نیز اذعان داشت که به دلیل تاریک شدن چشم انداز تقاضا بر اثر اعمال محدودیت های جدید در اروپا، انتظار می رود کشورهای عضو گروه اوپک برای حمایت از قیمتها، تولید خود را پایین نگاه دارند.