دلایل بیانگیزگی علمی در میان دانشجویان ایرانی چیست؟
یک مشاور تحصیلی در چهارمحال و بختیاری درخصوص دلایل بیانگیزگی علمی در میان دانشجویان، گفت: یکی از دلایل مهم، مسئله بیکاری است، زمانیکه افراد متوجه بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی حتی باوجود مدارک بالا هستند و یا اینکه در جایگاه علمی خود بهکار گرفته نمیشوند، این موضوع آنان را دچار سرخوردگی میکند.
احمدرضا عرب در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه یکی از شاخصهای مهم رشد توسعه و پیشرفت هر کشور وضعیت تحصیلی و علمی آن کشور است، اظهار کرد: در ایران، باوجود تنوع در تعداد دانشگاهها و تعداد دانشجویان، اهداف مورد نظر محقق نشده است.
وی افزود: معمولا بعد از ورود به دانشگاه، بیانگیزگی و بیعلاقگی و بالتبع آن افت تحصیلی، انصراف و اخراج برای دانشجویان رخ میدهد که این مسئله میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد.
عرب تصریح کرد: زمانیکه تعداد دانشگاهها بدون حساب و کتاب و با عناوین مختلف افزایش پیدا میکند و حتی در کوچکترین شهرها، دانشگاه احداث میشود و تنها به منفعت مالی و سودآور بودن آن فکر میشود، باید انتظار داشت افراد با وضعیت علمی پایین به سهولت وارد دانشگاه یا موسسه آموزش عالی شوند، در طول تحصیل توان ادامه تحصیل را نداشته و نهایتا انگیزه خود را از دست دهند.
این مشاور تحصیلی ادامه داد: طی سالهای اخیر همه گروههای آموزشی مجاز به انتخاب تقریبی همه رشتهها هستند، مثلا داوطلب گروه آزمایشی تجربی میتواند رشته روانشناسی عمومی را انتخاب کند که معمولا پس از ورود به دانشگاه تازه متوجه اشتباه خود میشود و در نتیجه بیرغبتی برای وی حاصل نمیشود.
وی اضافه کرد: داوطلبی که رشته خود را بدون در نظر گرفتن توان، استعداد و رغبت انتخاب میکند، طبیعتا انگیزه لازم را برای ادامه تحصیل و درس خواندن ندارد که معمولا بهدلیل اصرار والدین و دیگران این انتخابها انجام میشود.
عرب با بیان اینکه بسیاری از داوطلبان شناخت کافی از رشته تحصیلی نداشته و پس از ورود به دانشگاه متوجه این مسئله میشوند، اظهار کرد: همین موضوع، بیانگیزگی علمی را برای دانشجو رقم میزند، دلیل دیگر مسئله بیکاری است، زمانیکه افراد متوجه بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی حتی با وجود مدارک بالا هستند و یا اینکه در جایگاه علمی خود بهکار گرفته نمیشوند، این موضوع آنان را دچار سرخوردگی میکند.
وی گفت: مشاهده میشود که دانشجویان دهه ۸۰ مانند دانشجویان سابق، انگیزه لازم را برای ورود به دانشگاه ندارند، زیرا جامعه شرایط مناسبی را برای فارغالتحصیلان دانشگاهی فراهم نکرده است، بنابراین بیتوجهی به درس خواندن و تمایل بیشتر برای یافتن کار در آنان بهوجود میآید.
عرب خاطرنشان کرد: در دانشگاههای ایران، بسترهای لازم برای رشد و شکوفایی دانشجو فراهم نشده، بهطوری که مسائلی مانند اعطای کمکهزینه تحصیلی یه دانشجو، دادن هدیه و یا امتیاز برای انجام کارهای علمی برای دانشجویان بهشدت احساس میشود.
این مشاور تحصیلی نبود توجه به نیازهای جامعه در جذب دانشجو و نبود توجه به مهارتآموزی را موجب بیانگیزگی علمی دانشجویان دانست و یادآور شد: احساس موثر نبودن در جامعه سبب بیانگیزگی میشود که امید است مسئولان، انگیزه لازم را در میان افراد جامعه بهوجود آورند.