تهاجم روسیه به اوکراین؛ تشدید گلولهباران مناطق مسکونی پرجمعیت
«رئیسجمهور روسیه بامداد پنجم اسفند فرمان حمله تمامعیار به خاک اوکراین را صادر کرد. اوکراین از آن زمان شاهد حملات گسترده هوایی، زمینی و دریایی بوده است.»
● سازمان اطلاعات ارتش بریتانیا در جدیدترین تحلیل خود که روز یکشنبه منتشر کرد، گفت که حملات روسیه در حال حاضر عمدتاً محلات پرجمعیت شهرهای اوکراین را هدف قرار میدهد.
به گفته سازمان اطلاعات ارتش بریتانیا، روسها از مقاومت شدید طرف اوکراینی غافلگیر شدهاند و قصد دارند با حمله به اهداف غیرنظامی روحیه اوکراینیها را تضعیف کنند.
این گزارش برای نمونه به حملاتی اشاره میکند که علیه مناطق مسکونی خارکیف، چرنیهیف و ماریوپل جریان دارد. به گفته این سازمان، این همان روشی است که روسها برای شکستن مقاومت، علیه مناطق پرجمعیت چچن (در سال ۱۹۹۹) و سوریه (در سال ۲۰۱۶) انجام دادند.
به گفته مقامهای اوکراینی، با ادامه بمباران شهر ماریوپل، در جنوب شرقی اوکراین، تخلیه ساکنان شهر ناممکن شده است.
در همین حال خبر میرسد که روسها تلاشهای جدیدی برای بازپسگیری فرودگاه مهم «هوستومل» در نزدیکی کییف انجام دادهاند.
● یکی از نمایندگان سفارت اوکراین در واشینگتن به «صدای آمریکا» گفت که سفارتخانه او بیش از ۳۰۰۰ درخواست از سوی شهروندان آمریکایی دریافت کرده است که میخواهند به جنگ علیه روسیه بپیوندند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین از تشکیل یک لژیون بینالمللی برای خارجیهایی که میخواهند در اوکراین علیه روسیه بجنگند، خبر داده است و اکنون خبر میرسد که در آمریکا بیش از ۳۰۰۰ نفر داوطلب پیوستن به این لژیون شدهاند.
بنابر گزارشها ۱۶ هزار نفر غیراوکراینی، بهویژه از کشورهایی مانند گرجستان و بلاروس، تاکنون داوطلب پیوستن به جبهه اوکراین علیه روسیه شدهاند و صدها نفر از آنها هم در حال حاضر وارد اوکراین شدهاند.
● ولودیمیر زلنسکی، رئيسجمهوری اوکراین، میگوید نیروهای نظامی روسیه در حال آماده شدن برای بمباران شهر اودسا هستند. او این اقدام را یک «جنایت جنگی و تاریخی» خواند.
شهر ادوسا، یک شهر استراتژیک و بندر اصلی اوکراین واقع در سواحل دریای سیاه است و مقر فرماندهی و پایگاه اصلی نیروی دریایی اوکراین نیز در این بندر قرار دارند.
ناوچهها و ناوشکنهای روسی که در دریای سیاه حضور دارند پیشتر دهها موشک کروز علیه پایگاههای نظامی در بندر اودسا شلیک کردهاند.
این موشکها بخش عمده شناورهای نیروی دریایی اوکراین را به همراه انبارهای مهمات نابود کردند.
● پاپ فرانسیس ادعای روسیه مبنی بر اجرای یک «عملیات نظامی ویژه» در اوکراین را رد کرد و گفت که «این یک عملیات نظامی نیست بلکه یک جنگ» است.
پاپ در سخنرانی هفتگی خود خطاب به جمعیتی که در میدان سنت پیتر واتیکان جمع شده بودند، گفت: «در اوکراین رودخانههای خون و اشک جاری است. این تنها یک عملیات نظامی نیست، بلکه جنگی است که منجر به مرگ، ویرانی و بدبختی میشود.»
● بهرغم حملات شدید، شهر خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین که در شمال شرقی کشور واقع شده و عمدتاً روسیزبان است همچنان تحت کنترل اوکراین قرار دارد.
به گزارش رادیو اروپای آزاد، بسیاری از ۱.۵ میلیون نفر ساکنان خارکیف فرار کردهاند و کسانی که ماندهاند شرایط سختی را توصیف میکنند که فرار از آن دشوار است.
ایرینا اِوسا، شاعر معروف اوکراینی و ساکن خارکیف، در این باره میگوید: «هیچ یک از مسیرهای فرار هنوز ایجاد نشده است، اما مردم در تلاشند تا شهر را ترک کنند. رانندگان تاکسی در شهر به دلیل ترس از تیراندازیها حاضر نیستند مردم را به ایستگاه قطار ببرند و قطارها هم طبق برنامه مشخصی کار نمیکنند که برنامهریزی برای فرار از این شهر را دشوار میکند.»
او گفت: «میترسیم به ایستگاه برویم و گیر بیفتیم و مجبور شویم در بین گلولهبارانها به خانه برگردیم. ولادیمیر پوتین چه میخواهد؟ میخواهد همه ما را بکشد؟ همه چیز را نابود کند؟ من هدف این جنگ را درک نمیکنم.»
● نشریه پولیتیکو به نقل از چهار مقام آمریکایی نوشته است که آمریکا در حال مذاکره با لهستان درباره انتقال جنگندههای میگ-۲۹ به اوکراین است.
لهستان، بلغارستان و اسلواکی دهها فروند از این جنگنده را که ساخت شوروی سابق است و خلبانان اوکراینی با آن آشنایی بیشتری دارند، در اختیار دارند.
مقامهای لهستان از دولت آمریکا تضمین خواستهاند که در صورت تحویل این هواپیماهای جنگی به اوکراین، به آنها جنگندههای ساخت آمریکا مانند اف-۱۶ بدهد.
مقامهای آمریکایی به پولیتیکو گفتهاند دولت بایدن مخالفتی با ارسال جنگندههای لهستانی به اوکراین ندارد ولی جایگزینی آنها ممکن است مدت زیادی طول بکشد.
لهستان از سال ۲۰۰۶ با دریافت جنگنده آمریکایی اف-۱۶، نوسازی ناوگان خود را شروع کرد و سال ۲۰۲۰ نیز قراردادی به ارزش ۴.۶ میلیارد دلار برای خرید ۳۲ فروند جنگنده آمریکایی اف-۳۵ امضا کرد و قرار است سال ۲۰۲۴ اولین جنگنده اف-۳۵ را دریافت کند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در روزهای اخیر بارها از کشورهای اروپایی عصو ناتو، بریتانیا و آمریکا خواسته است که یا منطقه پرواز ممنوع بر فراز لهستان اعمال کنند یا تجهیزات نظامی از جمله جنگنده در اختیار اوکراین قرار دهند.
بحث ایجاد منطقه پرواز ممنوع با مخالفت ناتو مواجه شده است ولی کمکهای نظامی کشورهای مختلف اروپایی به اوکراین ادامه دارد.
دولت آمریکا نیز پیشتر کمک نظامی ۳۵۰ میلیون دلاری به اوکراین را اعلام کرده بود. به گزارش پولیتیکو تاکنون ۲۴۰ میلیون دلار از این کمکها برای اوکراین ارسال شده است.
● دومینیک راب، معاون نخستوزیر بریتانیا، روز یکشنبه گفت که درگیری در اوکراین ماهها یا شاید سالها طول بکشد..
او افزود که متحدان بینالمللی باید برای اطمینان از شکست ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، «استقامت راهبردی» نشان دهند.
دومینیک راب به شبکه خبری اسکاینیوز گفت «مأموریت ما با متحدانمان این است که اطمینان حاصل کنیم پوتین در اوکراین شکست میخورد و این مدتی طول خواهد کشید.»
● ولودیمیر زلنسکی، رئيسجمهور اوکراین، در ساعات گذشته، در یک نشست مجازی با اعضای کنگره آمریکا شرکت کرد و سپس با جو بایدن، رئيسجمهوری آمریکا، تماس تلفنی داشت.
او در دیدار با اعضای کنگره درخواست خود برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین را تکرار کرد. این درخواست قبلا توسط ناتو رد شده است.
رئيسجمهور اوکراین همچنین خواستار دریافت کمکهای نظامی بیشتر از جمله هواپیماهای جنگی شد.
آقای زلنسکی در تماس تلفنی با جو بایدن نیز با تکرار درخواست کمکهای بیشتر، خواستار اعمال تحریمهای قویتر علیه روسیه شد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا نیز در این گفتوگوی تلفنی تاکید کرده است که برای تصویب کمکهای بیشتر آمریکا در کنگره ایالات متحده تلاش میکند.
● خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع مطلع گزارش داد که مقامات ارشد ایالات متحده روز شنبه برای دیدار با نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا، به این کشور سفر کردهاند تا دریابند آیا کاراکاس آماده دوری گزیدن از روسیه به خاطر تهاجم به اوکراین هست یا نه.
رویترز مینویسد مقامات ایالات متحده که به این سفر رفتهاند، عالیترین مقامات آمریکایی هستند که از زمان قطع روابط دیپلماتیک دو کشور به خاطر تحریمهای واشینگتن و فشار دیپلماتیک برای برکناری مادورو از ونزوئلا بازدید میکنند.
مادورو متحد قدیمی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، محسوب میشود. با این حال ونزوئلا هفته گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به قطعنامه محکومیت تهاجم روسیه به اوکراین رای ممتنع داد.
● وانگ یی، وزیر خارجه چین، به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت که پکن مخالف هر اقدامی است که به منزله «بنزین روی آتش ریختن» در اوکراین باشد.
آقای بلینکن نیز گفت، جهان در حال نظاره است که کدام ملتها از اصول آزادی و حق حاکمیت ملی دفاع میکنند.
وزارت خارجه چین اعلام کرد که این دو دیپلمات عالی روز شنبه از طریق تلفن گفتوگو کردند. آقای وانگ در این گفتوگو خواستار مذاکره برای حل فوری بحران و نیز مذاکراه برای ایجاد توازن در مکانیسم امنیتی اروپا شد.
او افزود که ایالات متحده و اروپا باید به تاثیرات منفی گسترش ناتو بر امنیت روسیه توجه کنند.
وزارت خارجه ایالات متحده نیز اعلام کرد که آقای بلینکن تاکید داشته که واکنش جهان به تجاوز روسیه متحد بوده و مسکو به طور حتم بهای سنگینی خواهد پرداخت.
پکن با ایالات متحده، اروپا و دیگر کشورهایی که روسیه را به خاطر تهاجم به اوکراین تحریم کردهاند، اختلاف پیدا کرده است. چین میگوید که حق حاکمیت ملی هر کشوری باید محترم انگاشته شود، اما این تحریمها به مشکلات جدیدی منجر میشود و فرایند حل و فصل سیاسی بحران را مختل میسازد.
نقل از رادیو فردا