ایران میگوید «توانایی فنی ساخت بمب هستهای» را دارد
«کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی ایران به الجزیره گفت جمهوری اسلامی در عرض چند روز میتواند سطح غنیسازی اورانیوم را به نود درصد برساند.»
کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی ایران در مصاحبهای اعلام کرد که جمهوری اسلامی توانایی فنی تولید بمب هستهای را دارد. وی در اظهاراتی کمسابقه و صریح به شبکه الجزیره گفت «بر کسی پوشیده نیست که ما توانایی فنی تولید بمب اتم را داریم ولی تصمیمی برای این کار نداریم.» او گفت که جمهوری اسلامی تنها طی چند روز میزان غنیسازی اورانیوم را از ۲۰ به ۶۰ درصد رسانده و «به راحتی» میتواند آن را به ۹۰ درصد برساند.
مقامهای جمهوری اسلامی اواخر فروردین ۱۴۰۰ قصد خود برای غنیسازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد را برای اولین بار رسما به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع دادند. میزان غنای لازم برای ساخت تسلیحات هستهای ۹۰ درصد است. به گفته آقای خرازی ایران میتواند طی چند روز این کار را انجام دهد.
پیش از این محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در گفتوگویی با همین شبکه احتمال غنیسازی نظامی اورانیوم را رد نکرده و گفته بود: «تصمیم برای غنیسازی ۹۰ درصد وابسته به مقامهای مربوطه میشود.» فرماندهی تمامی نیروهای مسلح و نظامی و همچنین تصمیمگیری نهایی در مورد برنامه هستهای ایران بر عهده علی خامنهای است.
«صریح و کمسابقه»
پیش از این گفتههایی از مقامها و چهرههایی در ایران درباره توان یا ابعاد نظامی برنامه هستهای ایران منتشر شده بود، اما به نظر میرسد این اولین بار است که این مسئله در گفتوگو با رسانهای بینالمللی مطرح میشود. این اظهارات کمسابقه در حالی صورت میگیرد که دور اخیر مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا برای احیای برجام در دوحه قطر بینتیجه پایان یافت و تاریخی برای دور تازه آن اعلام نشده است.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در سفر اخیر خود به اسرائیل و عربستان بار دیگر تاکید کرد که آمریکا اجازه نخواهد داد که ایران به تسلیحات هستهای دست پیدا کند. آقای بایدن در بیتالمقدس، بیانیه مشترکی را با اسرائیل امضا کرد که در آن آمریکا متعهد شد از همه توانش برای جلوگیری از ساخت سلاح هستهای در ایران استفاده کند.
در طول سالهای گذشته ایران بارها تلاش برای تولید بمب اتمی را رد کرده و گفته بود که هدفش از غنیساختن اورانیوم تنها استفاده غیرنظامی در جهت تأمین انرژی مورد نیاز شهروندانش است.
این کشور که چندی است وارد گفتوگوهای احیای برجام، از جمله با دولت آمریکا به ریاست جو بایدن شده گفته است، اگر ایالات متحده به این توافق بازگردد و تحریمها را بردارد حاضر است باز هم به برجام بپیوندد.
ایران از آمریکا خواسته تا برای عدم خروج مجدد از این توافق تعهد دهد. اما آمریکا حاضر به ارائه چنین تضمینی نیست. کارشناسان نیز ارائه چنین تضمینی را به دلیل ساختار سیاسی آمریکا غیرممکن میدانند.
مذاکرات احیای برجام تا کنون ثمری به بار نیاورده و مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در دوحه قطر نیز نتوانست گفتوگوها را از بنبست خارج سازد.
«انتقاد از آژانس»
بعد از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ ایران هم به تلافی تعهدات خود در این توافق را به تدریج کاهش داد و در مرحلهای اعلام کرد که دیگر هیچ محدودیت فنی برای برنامه هستهای خود بر اساس برجام قائل نیست.
هشت دور مذاکرات غیر مستقیم دو طرف برای احیای توافق هستهای در وین و آخرین دور آن در دوحه به توافق منجر نشده و دیپلماتهای غربی چشمانداز روشنی از این گفتوگوها ندادهاند. ایران و آمریکا یکدیگر را به مانعتراشی و نداشتن اراده سیاسی لازم برای توافق متهم میکنند کمال خرازی به الجزیره گفت که تضمینی از سوی آمریکا برای حفظ توافق هستهای احتمالی وجود ندارد و همزمان از آژانس بینالمللی انرژی اتمی انتقاد کرد که اگر موضع «عادلانه و مستقلی» داشت، اختلافات «به راحتی» قابل حل بود. او همچنین مذاکره در مورد برنامه موشکی و سیاست منطقهای ایران را "به معنای تسلیم" دانست.
شورای راهبردی روابط خارجی در سال ۱۳۸۵ به دستور علی خامنهای و با هدف «کمک به تصمیم گیریهای کلان و جستجو از افقهای نو در روابط خارجی جمهوری اسلامی» تشکیل و ریاست آن از ابتدا به کمال خرازی واگذار شد.
منابع: سایتهای دویچه وله و بیبیسی فارسی