خبرهای جنبش مقاومت مردم/ خواست fidh برای بررسی جنایت ها و نقض حقوق در سرکوب های جنبش اخیر

این سازمان حقوق بشری با توجه به صدور کیفر خواست از سوی قوه قضائیه ایران علیه بازداشتیها و همچنین احکام اجرا شده اعدام در سال جاری و "جنایتهای مهم براساس حقوق بینالمللی و نقض فاحش حقوق بشر در ایران" خواسته است که کمیتهای مستقل برای رسیدگی به این اقدامات تشکیل شود.
سازمان ملل پیشتر خواهانتحقیقات بینالمللی در باره کشتار معترضان در ایران شده است.
تأیید اختلال اینترنت در زاهدان توسط نت بلاکس:
بنا براعلام نت بلاکس که نهادی مستقل و ناظر بر وضعیت شبکه اینترنت جهانی است، شبکه اینترنت در زاهدان با اختلال مواجه شدە است.
مختل کردن شبکه اینترنت در سیستان و بلوچستان در حالی رخ میدهد کە راهپیمایی اعتراضی نمازگزاران در زاهدان و چند شهر دیگر استان با تیراندازی نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد. تا عصر جمعه، خبر کشته شدن پنج نفر در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود اما آمار دقیقی از جان باختگان و مجروجان در دست نیست. طبق تازهترین خبرها، یک کودک در زاهدان در میان کشته شدگان است.
ادامه تجمعات ضد حاکمیتی:
بنا بر گزارشها معترضان در چندین شهر ایران تجمعهای اعتراضی برگزار کردەاند و شعارهای ضد حکومتی سر میدهند. براساس تصاویری کە در شبکههای اجتماعی منتشر شدەاند در شهرهای "ارومیه، مهاباد، اشنویه، بوکان، مهاباد، مریوان، سقز، بانه، سنندج، کرمانشاه، قصر شیرین، آمل، روانسر، تهران، کرج، زاهدان، سراوان و ایرانشهر" تجمعهای اعتراضی برگزار شدەاند.
گزارشها از مهاباد حاکی از تیراندازی نیروهای امنیتی بە سوی مردم است. شاهدان عینی از شنیدن صداهای پی در پی تیراندازی در سطح شهر خبر دادەاند.
یک شهروند مهابادی به دویچە وله فارسی گفت: «نیروهای گارد ویژه به سوی معترضان شلیک میکنند و به کسی رحم نمیکنند. شهر در حالت جنگی است. شمار زیادی از معترضان زخمی شدەاند و در خانهها و بدون هیچ امکاناتی درمان میشوند.»
تصاویر منتشر شدە از بوکان نشان میدهند کە معترضان با استفادە از موانعی خیابانها را مسدود کردەاند و در حالی کە آتش روشن کردەاند، سرودهای کردی پخش کردە و میرقصند.
از قصر شیرین هم تصاویری منتشر شدە کە درگیریهای گستردە نیروهای امنیتی با مردم را نشان میدهند. در این تصویرها یک ساختمان دیده میشود کە در آتش میسوزد. تنها طی دو روز گذشته، ۱۲ نفر درشهرهای کردنشین جان باختهاند.
در چندین شهر دیگر هم از جملە در تهران، کرج و تنکابن خودروها با بوقهای ممتد اعتراض خود را نشان میدهند.
***
رادیو فردا:
ویدئو دیگری از حمله نیروهای امنیتی به شهرک چیت گر در تهران:
بر اساس ویدئویی که شامگاه ششم آبان بدست رادیو فردا رسیده، مأموران یگان ویژه و لباس شخصی ها به سوی خانه های مردم در منطقه چیتگر تهران، تیراندازی کرده و ساکنان را تهدید می کنند. اعتراض سراسری در جای جای ایران ادامه دارد.
نیروهای امنیتی شامگاه جمعه در شهرک چیتگر مستقر شده و به سمت پنجره ها شلیک کردند. شب گذشته تظاهرات بزرگی در این شهرک برگزار شد و معترضان شعارهایی علیه رهبر جمهوری اسلامی سر دادند.
در یکی از ویدئوها گفته می شود نیروهای امنیتی در واکنش به شعارهایی که مردم سر می دهند، آنها را «تهدید» می کنند و به سمت معترضان گاز اشک آور شلیک می کنند، از پشت بلندگو تهدید به اعدام می کنند!
اعتراضات در ایران در زاهدان و چند شهر دیگر ادامه یافت:
چهل و دو روز پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، تظاهرات ضدحکومتی معترضان، همچنان در شهرهای مختلف ایران ادامه دارد.
مردم زاهدان، سراوان و ایرانشهر پس از حضور در نماز جمعه برای حمایت از عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت این شهر به خیابانها رفتند و علیه علی خامنهای و جمهوری اسلامی شعار دادند.
شورای تامین سیستان و بلوچستان در بیانیه شماره ۲ خود از کشته شدن یک کودک ۱۲ ساله و زخمی شدن ۱۴ نفر در حمله نیروهای امنیتی به تظاهر کنندگان در زاهدان خبر داد.
روز جمعه، همچنین مراسم چهلم تعدادی از کشتهشدگان اعتراضات در شهرهای مختلف از جمله کرمانشاه، قصرشیرین، سقز، مهاباد و بابل برگزار شد.
تجمع بزرگ مردم در مقابل بیمارستان شهر کوثر سنندج:
تصاویر ویدئویی نشان می دهد شامگاه جمعه تجمع بزرگی از مردم در مقابل بیمارستان شهر کوثر سنندج برگزار شده است. گفته می شود اشکان مروتی پس از در درگیری با نیروهای امنیتی به این بیمارستان منتقل شده است.
فرمانده انتظامی شهرستان سنندج هم گفته است دو نفر با سلاح سرد به ماموران در میدان آزادی « حمله ور شدند.» این مقام پلیس گفته است با تیر اندازی ماموران این دو «زمین گیر و یکی از آنها زخمی شد.»
وب سایت هه نگاو تصاویری از اشکان مروتی در بیمارستان منتشر کرده و می گوید او زنده است.
حمله نیروهای لباس امنیتی به یکی از بلوکهای شهرک اکباتان در غرب تهران:
تصاویر ویدئویی از حمله نیروهای لباس امنیتی به یکی از بلوک های شهرک اکباتان در غرب تهران منتشر شده است. شهروندان در شهرک اکباتان در جریان اعتراضات شبانه شعارهایی علیه حکومت جمهوری اسلامی سر داده اند.
در یکی از این ویدئوها، تصاویری از خون یک شهروند که گفته می شود مورد ضرب و جرح مأموران قرار گرفته روی زمین دیده می شود.
بررسی مقاومت مردم ایران در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد:
آمریکا و آلبانی روز چهارشنبه ۱۱ آبان با برگزاری یک نشست «غیررسمی» در شورای امنیت سازمان ملل، اعتراضات سراسری در ایران را بررسی خواهند کرد.
شیرین عبادی، برنده ایرانی جایزه صلح نوبل و نازنین بنیادی، بازیگر ایرانیتبار و فعال حقوق بشر، نیز قرار است توضیحاتی در این زمینه ارائه دهند.
در یادداشتی که توسط خبرگزاری رویترز مشاهده شده، آمده است: «این نشست سرکوب مداوم زنان و دختران و اعضای اقلیتهای دینی و قومی در ایران را برجسته خواهد کرد.»
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، نیز در این نشست حضور خواهد داشت. او روز پنجم آبان خواستار ایجاد یک مکانیسم تحقیق مستقل در مورد تمامی موارد نقض حقوق بشر در ایران پیش و پس از مرگ مهسا امینی شده بود.
ممنوعیت ٣ روزۀ بازدید از پاسارگاد و تخت جمشید در آستانه روز بزرگداشت کوروش:
روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که مجموعه تاریخی پاسارگاد و تخت جمشید در روزهای ٥ تا ٧ آبان ۱۴۰۱ تعطیل است.
در متن این اطلاعیه آمده است که بر اساس مصوبه «شورای امنیت کشور به منظور حفظ امنیت گردشگران» این دو مجموعه تاریخی به مدت سه روز تعطیل خواهند بود.
این اقدام در آستانه روز ملی بزرگذاشت کوروش کبیر، بنیانگذار و نخستین پادشاه سلسله هخامنشیان، صورت گرفته است که در سالهای اخیر، همواره با تشدید اقدامهای امنیتی از سوی حکومت جمهوری اسلامی برای جلوگیری از حضور مردم در این مکان باستانی همراه بوده است.
در همین حال، برخی کاربران شبکههای اجتماعی نیز روز جمعه از مسدود شدن مسیر منتهی به آرامگاه کوروش را با «خاکریز و موانع بتُنی» خبر دادند.
رابرت مالی خطاب به حاکمیت جمهوری اسلامی: کشتار مردم ایران و ارسال پهپاد به روسیه را متوقف کنید
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در یک گفتوگوی تلویزیونی با شبکه فرانس ۲۴ گفت که پیام دولت ایالات متحده به حکومت جمهوری اسلامی ساده و آشکار است: «کشتار مردم ایران و ارسال پهپاد به روسیه برای کشتار اوکراینیها را متوقف کنید.»
رابرت مالی در پاسخ به این پرسش که آیا ادعای وزیر خارجه جمهوری اسلامی مبنیبر «شتاب» دولت جو بایدن برای احیای توافق هستهای برجام صحت دارد یا نه، تصریح کرد: «البته که نه!» و افزود این اظهارات از سوی همان کسانی مطرح میشود که میگویند مرگ مهسا امینی «علل طبیعی» داشته است و همچنین، منکر انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه هستند.
حسین امیرعبداللهیان روز ۳۰ مهر ماه مدعی شده بود که «سه روز پیش» از آن، پیامی بین تهران و طرف آمریکایی در ارتباط با مذاکرات توافق هستهای تبادل شده و «آمریکاییها حتی تعجیل دارند» که توافق نهایی هرچه زودتر صورت گیرد.
پیش از تکذیب ارسال چنین پیامی از سوی آقای مالی، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ادعای ارسال پیام از سوی واشینگتن به تهران را تکذیب کرده بود.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده که این کشور اکنون بر اعتراضات مردمی در ایران متمرکز است و با توجه به عدم آمادگی جمهوری اسلامی برای احیای برجام، بعید است توافق نهایی در آیندهای نزدیک محقق شود.
بازداشت احسان پیربرناش روزنامهنگار و طنزنویس:
گزارش ها از ایران حاکی است که احسان پیربرناش، طنزنویس و روزنامه نگار ورزشی، ظهر روز جمعه توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد.
بهناز میر مطهریان، خبرنگار روزنامه «ایران ورزشی» و همسر آقای پیربرناش، در توئیتی خبر بازداشت این روزنامه نگار را تأیید کرده است.
احسان پیربرناش بیش از همه با نوشته های طنز خود پیرامون مسائل اجتماعی ایران در سال های اخیر شناخته می شود. او سابقّ همکاری با روزنامه قانون و همچنینی سردبیری وب سایت خبری «بانک ورزش» را در کارنامه دارد.
بیانیۀ اتهامی مشترک "وزارت اطلاعات" و "سازمان اطلاعات سپاه" به امریکا:
وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه روز جمعه با انتشار بیانیۀ مشترکی دولت ایالات متحده امریکا را به هدایت اعتراضات کنونی در ایران با اقداماتی در حوزه فناوری و رسانه، ارائه اینترنت و حملات سایبری متهم کردند.
این بیانیه همچنین نیلوفر حامدی، خبرنگار شرق، و الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هممیهن، را به انتشار نخستین عکس مهسا امینی روی تخت بیمارستان و انتشار «اخبار جهتدار» از مراسم تشییع، تدفین و تجمعات اولیه متهم کردند.
وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه میگویند فقط در بازه زمانی ۲۰ شهریور تا ۲۰ مهر امسال «بیش از پنجاه هزار کاربر جدید فارسیزبان» در توئیتر ساخته شدند تا «علیه جمهوری اسلامی فعالیت کنند»، در حالی که قبلا «ماهانه حداکثر در حدود چهار هزار کاربر فارسیزبان» در توئیتر ایجاد میشد.
نهادهای اطلاعاتی یاد شده، ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک برای ایران را در راستای گسترش آنچه که «دیکتاتوری اینترنتی آمریکا» خواندهاند، توصیف و اذعان کردهاند که تجهیزات این شبکه به ایران قاچاق شده است.
ادعای خنثی سازی یک بمب دست ساز در شب حمله به شاهچراغ و دستگیری عامل آن:
فرماندار شیراز روز جمعه ششم آبان ادعا کرد که در شب حمله به شاهچراغ، یک بمب دستساز نیز در یکی از خیابانهای شلوغ و پرتردد این شهر خنثی و عامل این بمبگذاری هم بازداشت شد.
لطفالله شیبانی به خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، گفته است که «ماموران انتظامی با اطلاع از قصد فرد بمبگذار، او را دستگیر و بمب را نیز خنثی کردند».
بر اساس این ادعا، فرد دستگیر شده «مواد منفجره با قدرت تخریب بالا را در درون یک کیف قرار داده بود» و قصد داشت پس از حمله شاهچراغ آن را در خیابان معالیآباد شیراز از راه دور منفجر کند.
تیراندازی به اعتراضات گسترده بعد از نماز جمعه زاهدان:
تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی از تیراندازی مأموران امنیتی به تجمع گسترده در مصلای زاهدان بعد از نماز جمعه و اعتراضات گسترده خیابانی خبر میدهد.
روز جمعه، ۶ آبان، هزاران نفر از مردم معترض زاهدان با برگزاری اعتراضات در نماز جمعه، شعارهایی علیه جمهوری اسلامی و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی سر دادند.
امروز چهارمین هفته بعد از نماز جمعه موسوم به «جمعه خونین» زاهدان در هشتم مهر ماه است که با کشتار گسترده نیروهای امنیتی مواجه شد و بنابر گزارشها تا ۹۰ نفر کشته شدند. شمار گستردهای از مردم زاهدان امروز در مسجد مکی برای نماز جمعه حاضر شدند و اعتراضات گسترده خیابانی نیز در سطح شهر برگزار شد.
طی روزهای گذشته گزارشهای زیادی از گسیل نیروهای امنیتی، بهویژه سپاه پاسداران، به زاهدان برای مقابله با اعتراضات منتشر شده بود. تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی حاکی از شلیک مستقیم مأموران به سمت معترضان است. هنوز گزارشی از شمار قربانیان منتشر نشده، اما برخی گزارشها از کشته شدن حداقل ۵ نفر در اعتراضات امروز زاهدان خبر می دهد.
اخراج توهینآمیز استاد دانشگاه از برنامه زنده "صدا و سیما":
پس از اخراج ابراهیم فیاض، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران، از یک برنامه زنده شبکه چهار صداوسیما، او مسئولان این سازمان حکومتی را به «توهین به علم و فکر» متهم کرد.
در یک برنامه «سند چشمانداز» که با حضور ابراهیم فیاض و یک مهمان دیگر به صورت زنده از شبکه چهار صداوسیما پخش میشد، مجری برنامه در ابتدا از آقای فیاض درباره یک جمله «جنجالی» او پرسید.
آقای فیاض پیشتر گفته بود که اگر برای جوانان «یک مسکن ۲۰ متری» تهیه شود که «حتی در آن فقط بتوانند نان و ماست یا نان و پنیر بخورند» آرامش میگیرند، «اما حتی همین هم نیست».
او در برنامه زنده صداوسیما بار دیگر بر این اظهارات خود تاکید و اضافه کرد که این سخنان را در یک جمع دانشجویی گفته بود.
اما مجری برنامه بر اساس پیامی که مشخص است از اتاق فرمان به او داده میشود سخنان فیاض را قطع کرد و پس از پخش یک میانبرنامه، این برنامه بدون هیچ توضیحی با یک مهمان دیگر پی گرفته شد.
آقای فیاض در این زمینه به ایسنا گفت: «بعد از این اتفاق به اتاق فرمان رفتم و گفتم که شما حق ندارید به یک استاد دانشگاه توهین کنید. استاد دانشگاه ناموس علم و ناموس دانشجویان است. آن کسی که اینگونه به من میکند، به علم و فکر توهین میکند.»
در حالی که حذف ابراهیم فیاض از این برنامه تلویزیونی در دقایق اول برنامه صورت گرفت، ایسنا به نقل از دستاندرکاران شبکه چهار نوشت که «خروج ابراهیم فیاض برای رعایت زمان در نظر گرفته شده» صورت گرفت.
این اولین بار نیست که اظهارات این استاد دانشگاه نزدیک به محافظهکاران جنجالی میشود.
چند سال پیش، او چند همسری را عامل ترویج «فحشا» دانست و بدون اشاره به نام فرد خاصی گفت: «همین آقایان با صیغههایی که در قم کردند، این شهر را پر از فاحشه کردند.»
پس از این اظهارات، علیاصغر سلطانی، معاون دادستان قم، گفت که برای ابراهیم فیاض پرونده قضایی تشکیل شده است.
پس گیری دعوت از سفیر رژیم ولایت فقیه توسط بنیاد نوبل:
بنیاد نوبل اعلام کرد در واکنش به سرکوب اعتراضها در ایران دعوت از سفیر جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در مراسم اهدای جایزه نوبل را پس میگیرد.
روزنامه اکسپرِسِن چاپ سوئد، روز جمعه، ششم آبان، به نقل از مسئولان بنیاد نوبل نوشت که «با وجود این که سوئد و سایر کشورهای اروپایی هنوز واکنش دیپلماتیک مناسبی در قبال ایران اتخاذ نکردهاند»، اما این بنیاد «با توجه به وضعیت وخیم و در حال تشدید ایران» تصمیم گرفتهاند که سفیر ایران نباید به مراسم جایزه نوبل دعوت شود.
برگزاری تجمع های مقاومتی در برخی دیگر از شهرهای سیستان و بلوچستان:
همزمان با برگزاری تجمع اعتراضی در زاهدان، گزارشها و ویدیوها حکایت از از برگزاری تجمعهای اعتراضی دیگر در برخی دیگر از شهرهای سیستان و بلوچستان در ظهر روز جمعه و پس از برگزاری نماز جمعه دارد. در همین حال برخی منابع از شلیک مستقیم نیروهای امنیتی بهسوی معترضان خبر میدهند.
پهره بپاخاست؛ خیابان های پهره در تسخیر انقلابیون است.
رصد بلوچستان: هم اکنون پس از خیزش انقلابیون در دزاپ، سوران و سراوان، انقلابیون بلوچ در شهر پهره نیز بپاخاستند.
اعتراضات در بلوچستان گسترش پیدا کرده و همه شهرهای بلوچستان یکی پس از دیگری در حال خیزش هستند.
نمازگزاران در زاهدان روز جمعه، ششم آبان پس از برگزاری نماز جمعه راهی خیابانها شدند و شعارهای ضد حکومتی از جمله مرگ بر خامنه ای سر دادند.
افشاگری درباره برنامه سیام، مورد استفاده در شنود مردم:
نشریه آنلاین اینترسپت بر اساس اسنادی که از داخل ایران بدست آورده، وجود یک برنامه دولت جمهوری اسلامی به نام «سیام» را افشا کرد که به حکومت اجازه می دهد، مکالمات اینترنتی مردم را از طریق تلفن همراه شنود و بر فعالیت آنان بویژه در زمان اعتراضات نظارت کند.
اینترسپت نوشت، در حالی که قطع دسترسی بخش وسیعی از مردم ایران به اینترنت همچنان از مهمترین ابزارهای جمهوری اسلامی برای سانسور و سرکوب است، این حکومت ابزارهای بسیار دقیقتر و پیچیدهتری نیز در دسترس دارد.
به نوشته این وبسایت، بخشی از سرکوب اینترنتی در ایران از طریق استفاده از سامانهای به نام «سیام» اجرا میشود که یک برنامه برای دستکاری از راه دور ارتباطاتی است که در اختیار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، از زیرمجموعههای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، قرار دارد.
پیوستن کارگران نفت شاغل در مراکز نفتی به اعتصابات روز شنبه، هفتم آبان:
همزمان با انتشار خبر از صنعتگران نفت و گاز مبنی بر پیوستن به اعتصابات سراسری، کارگران نفت شاغل در مراکز نفتی نیز اعلام کردند که از روز شنبه، هفتم آبان، اعتصاب خواهند کرد.
شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی روز پنجشنبه، پنجم آبان، اعلام کرد که گروهی از «نیروهای پروژهای نفت و پتروشیمی» تحت عنوان «صنعتگران نفت و گاز» در «همبستگی با مبارزات مردمی و علیه سرکوبگریهای حکومت» از روز شنبه، هفتم آبان با «ترک کردن دستهجمعی کارگاهها» به اعتصابات سراسری خواهند پیوست.
این شورا در همین حال اعلام کرد که «کارگران نفت شاغل در مراکز نفتی» نیز از از همین روز اعتصاب خود را آغاز خواهند کرد.
یورش نیروهای امنیتی به رستوران محل کار مهرشاد شهیدی نژاد:
مهرشاد شهیدی روز چهارشنبه، چهارم آبان، بر اثر ضربات باتوم بر سرش در اراک کشته شد و پیکر او تاکنون به خانوادهاش تحویل داده نشده است.
رستوران بوته در شهر اراک که مهرشاد آشپز آن بود در یک استوری اعلام کرد که به احترام او روز جمعه، ششم آبان، تعطیل خواهد بود.
اما رادیوفردا مطلع شده است که پس از انتشار این استوری نیروهای امنیتی مدیر رستوران را بازداشت کرده و هارد دوربینهای رستوران را با خود بردهاند.
پیام خواهر رضا حقیقت نژاد:
خواهر رضا حقیقتنژاد، خبرنگار درگذشته رادیوفردا، روز جمعه، ششم آبانماه، در پیامی از تهدیدهای دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی در پی ربودن جسد این خبرنگار خبر داد.
سارا حقیقتنژاد در پیامی که در اینستاگرام منتشر کرد نوشته است که «هر لحظه ما را تهدید میکنند که رضا را بدون حضور شما دفن میکنیم».
اهدای نشان شجاعت آکسی برای سال ۲۰۲۲ به مسیح علینژاد، روزنامه نگار و کنشگر ایرانی حقوق بشر و ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین:
مسيح علینژاد در مراسم دریافت این جایزه معتبر که شامگاه پنجشنبه، پنجم آبان، به وقت محلی در موسسه صلح آمریکا در واشینگتن دیسی برگزار شد با تقدیم جایزهاش به زنان شجاع ایران گفت: واژه آکسی به معنای «نه» است و من اینجا هستم که به رژیم مبتنی بر آپارتاید جنسیتی و خامنهای و دستگاه کشتارش نه بگویم، اما این نه گفتن در امنیتِ اینجا و در احاطه محافظان کار سادهای است.
خانم علی نژاد با اشاره به کمپینی که از هشت سال پیش علیه حجاب اجباری آغاز کرده است از صبا کُرد افشاری، یاسمن آریانی، مژگان کشاورز و دیگر زنانی که به خاطر نه گفتن به حجاب اجباری با احکام سنگین زندان روبهرو شدند یاد کرد.
رابرت مالی: مردم ایران پشتکار و شجاعت و خلاقیت خارق العاده ای در مواجهه با سرکوب وحشیانه از خود نشان داده اند
رابرت مالی، نماینده دولت آمریکا در امور ایران در مصاحبه با شبکه فرانس ۲۴ با اشاره به اعتراضات سراسری علیه جمهوری اسلامی در چهلم مهسا (ژینا) امینی گفته است، مردم ایران پشتکار، شجاعت و خلاقیت خارق العاده ای در مواجهه با سرکوب وحشیانه از خود نشان دادهاند.
رابرت مالی تصریح کرد، «ما به تحریم کسانی که در سرکوب خشونت آمیز این اعتراضات دست دارند، ادامه خواهیم داد.»
این مقام دولت آمریکا همچنین اظهار داشت که دولت جو بایدن نگاه خود را بر آنچه که در داخل ایران در حال وقوع است، متمرکز کرده است.
تجمع بزرگی شامگاهی پنجشنبه در مسجد مکی در حمایت از مولوی عبدالحمید:
گزارشه ا حاکی است که تجمع بزرگی شامگاه پنجشنبه در مسجد مکی در حمایت از مولوی عبدالحمید، امام جمعه زاهدان برگزار شده است. مولوی عبدالحمید در این نشست گفته است به عنوان یک شهروندان ساده ایران صحبت میکند.
این تجمع در مسجد مکی زاهدان در آستانه نماز جمعه فردا در این شهر برگزار شده است. در ساعات برگزاری این تجمع شورای تامین استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد که فرماننده پلیس زاهدان و رئیس کلانتری ۱۶ این شهر به دلیل نقش آنها در جریان تیراندازی هشتم مهرماه زاهدان عزل شدهاند. این شورا وعده تعقیب قضایی این افراد را داده و گفته است، خسارات وارده به افراد و اموالها آنها جبران خواهد شد.
براساس تصاویر ویدئویی از این نشست شامگاه پنجشنبه، یکی از روحانیون سرشناس اهل سنت در این تجمع در حمایت از مولوی عبدالحمید گفت که او به «عنوان امیرالمومنین مسلمین و واجب الاطاعه است.»
همزمان صفحه رسمی مولوی عبدالحمید در اینستاگرام بخشی اظهارات او را در واکنش به این اظهارات را منتشر کرده است. مولوی عبدالحمید در این نشست گفته است: هرچند این «عزیز نیت خیر داشت» اما من جمله را نسپندیدم که افرادی از آن دچار سو برداشت بشوند. او لفظ بیعت و امیر المومنین را به کار برد . نه همه ما همسان هستیم و من هم از این جامعه هستم.
امام جمعه اهل تسنن زاهدان تصریح کرد: من یک طلبه و یک فرد عادی در این جامعه هستم. آنچه ما میگوییم به عنوان شهروند ایرانی است. ما شهروند هستیم و هر شهروند حق حرف دارد. همه مسئولیت دارند و هیچ کس در این مملکت نیست که مسئولیت نداشته باشد.
همزمان صفحه رسمی مولوی عبدالحمید همچنین به نقل از او نوشته است : «امیدواریم مسئولان به این نتیجه برسند که اتفاق جمعه خونين را با لهجه صریح محکوم کنند و قاتلان و جانیان را به مجازاتشان برسانند.»
طبق این گزارش مولوی عبدالحمید اضافه کرده است: « آینده روشن است. به شما امید و نوید میدهم که خداوند زمان مشکلات و سختیها و عصر اختناق را به پایان رسانده است».
تظاهرات شبانه در نقاط مختلف تهران:
تصاویر ویدئویی از تظاهرات شبانه در نقاط مختلف تهران در شامگاه پنجشنبه در شبکه های اجتماعی منتشر شده است. جمعیت کثیری شامگاه پنجشنبه در شهرک چیتگر تهران دست به راهیپمایی زدهاند. حاضر در این تجمع و راهپیمایی شعار ««امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه!» و «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری!» سر دادند.
ادامه اعتراضها در تهران، نارمک؛ شامگاه پنجشنبه، پنجم آبان ماه، بنا به تصاویر دریافتی، تجمعات و اعتراض های شبانه در برخی نقاط تهران امشب نیز ادامه دارد. اعتراض های گسترده به دنبال جان باختن مهسا امینی در هفتمین هفته پیاپی در جریان است
شهادت مهرشاد شهیدی نژاد در جریان اعتراضات چهارشنبه چهارم آبان در اراک:
مهرشاد شهیدی نژاد در جریان اعتراضات چهارشنبه چهارم آبان در شهر اراک مورد ضرب و جرح نیروهای امنیتی قرار گرفت و بر اثر ضربات وارده به سر کشته شده است. مهرشاد ۱۹ سال سن داشت و علاوه بر سرآشپزی، دانشجوی دانشگاه علمی کاربردی اراک بود.
آزاد شدن مروارید ایاز:
خواهر مروارید ایاز روز پنجشنبه از آزادی او از زندان پس از سپری کردن بیش از یکماه بازداشت موقت، با قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی خبر داده است.
گزارشها حاکی است که مروارید ایاز « دکترای جامعهشناسی از سوربون، چهارشنبه ۳۰ شهریور، پس از فراخواندهشدن به کلانتری «فرزانه» رشت بازداشت» شده بود. طبق این گزارش بعدا او از زندان لاکان به تهران منتقل شد.
برکناری رئیس شهربانی زاهدان و کلانتری ۱۶ این شهر:
خبرگزاری ایرنا میگوید، شورای تامین سیستانوبلوچستان در اطلاعیهای اعلام کرد که فرمانده نیروی انتظامی زاهدان و رئیس کلانتری ۱۶ این شهر از سمت خود برکنار شدند.
شورای تامین استان سیستان و بلوچستان با اشاره به درگیریهای روی داده در هشتم مهرماه در زهدان، «جمعه خونین»، ضمن پذیرش «قصور برخی از ماموران» از «عزل رییس وقت کلانتری ۱۶ و فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان» خبر داده است. در این بیانیه تصریح شده است که خسارات وارده به «جانباختگان بیگناه و خانوادههای آنان» جبران خواهد شد.
این شورا تعداد کشته شدگان روز جمعه هشتم مهرماه زاهدان را ۳۵ نفر اعلام کرده است. این در حالی است که بر اساس برخی گزارشها، نیروهای امنیتی با شلیک مستقیم بیش از ۹۰ نفر از معترضان بعد از نماز جمعه را کشتهاند.
شورای تامین استان سیستان بلوچستان در ادامه اعلام کرده است: «پرونده حوادث تلخ زاهدان اعم از محرکین ، اغتشاشگران و مهاجمان به کلانتری و از طرفی مسوولین ذیربط انتظامی جهت رسیدگی به تخلفات و جرائم ، تشکیل و به همراه مستندات کامل برای رسیدگی همه جانبه به مرجع قضایی ارسال شده تا به صورت دقیق و براساس ضوابط قانونی مورد رسیدگی قرار گیرد.»
این شورا همچنین تاکید کرده است که «چنانچه طی بررسی های تکمیلی و در صورت مشخص شدن مواردی دیگر از قصور یا تقصیر احتمالی پرسنل و فرماندهان انتظامی جهت رسیدگی و اقدام به مراجع ذیربط ارسال خواهد شد.»
رویدادهای جمعه خونین زاهدان با تجمع جمعی از مردم زاهدان در روز جمعه هشتم مهر ماه در اعتراض به تجاوز یک سرهنگ نیروی انتظامی به یک دختر بلوچ آغاز شد. اما این تجمع به شدت سرکوب شد.
جمعه خونین زاهدان واکنشهای بسیاری درپی داشته است و مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهلسنت زاهدان، در خطبههای نماز جمعه ۲۹ مهر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را مسئول کشته شدن معترضان در زاهدان در هشتم مهرماه خوانده بود.
مولوی عبدالحمید این رخداد را «بسیار دلخراش» توصیف کرد و گفت: «ما بسیار متعجبیم که مسئولان ردهبالا چرا در این رابطه سکوت کردهاند. دهها نفر در همین مصلی و خیابان بدون هیچ دلیلی به قتل رسیدند. بسیاری از آنها تیر به سر و سینهشان خورده بود. چه کسی اینها را و به چه جرمی به قتل رسانده است؟»
وی سپس تاکید کرد: «مسئولان و مدیران کشور و رهبری جمهوری اسلامی که تمامی نیروهای مسلح تحت فرمان ایشان هستند، همه مسئول هستند و هیچکسی نمیتواند از این مسئولیت شانه خالی کند.»
آقای عبدالحمید همچنین درباره شمار قربانیان سرکوب خونین هشتم مهرماه گفت: «من عدد دقیق کشتهشدگان را نمیتوانم ذکر کنم و تا حدود ۹۰ نفر هم آمارهایی اعلام شده است. بسیاری هم زخمی و فلج شدهاند. عده زیادی دست و پایشان قطع شده است یا قطع نخاع شدهاند.»
خواست جاوید رحمان برای تحقیق بین المللی در مورد بیرحمی رژیم ولایت فقیه علیه معترضان:
نماینده ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران با محکوم کردن «بیرحمی» رژیم جمهوری اسلامی، خواستار یک مکانیسم بینالمللی برای تحقیق در مورد کشتهها از زمان آغاز اعتراضات سراسری در کشور شد.
جاوید رحمان روز پنجشنبه پنجم آبان گفت که «ایران در پیامد کشته شدن» مهسا امینی «تا حدودی غرق در آشوب» است.
او از مهسا امینی به عنوان «قربانی بیرحمی و سرکوب» حکومت جمهوری اسلامی یاد کرد.
به گفته نماینده ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، «معترضان خواستار عدالت هستند».
آقای رحمان با اشاره به «فقدان سازوکارهای داخلی برای پاسخگویی»، از جامعه جهانی خواست تا یک مکانیسم تحقیق بینالمللی ایجاد کند تا اطمینان حاصل شود که ایران به پرسشها «در مورد آنچه که از زمان مرگ ژینا مهسا امینی رخ داده است» پاسخ خواهد داد.
او اظهار داشت: «واضح است که بیرحمیهای زیادی صورت گرفته است و دستکم ۲۵۰ نفر از زمان آغاز اعتراضات بهدست نیروهای دولتی کشته شدهاند که ۲۵ تن آنها کودک بودند».
نماینده ویژه سازمان ملل در عین حال گفت که این آمار «بسیار محافظهکارانه» است و «تردیدی نیست» که افراد زیادی کشته شدهاند.
اعتراضات به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد وارد ششمین هفته خود شده است و اعتراضات سراسری در چهلمین روز درگذشت او که چهارشنبه بود، بسیاری از شهرهای ایران را فرا گرفت.
عفو بینالملل: ٨ معترض ظرف کمتر از ۲۴ ساعت به دست نیروهای امنیتی کشته شدند
عفو بینالملل روز پنجشنبه پنجم آبان از کشته شدن هشت معترض ظرف کمتر از ۲۴ ساعت به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی خبر داد و خواهان اقدام فوری سازمان ملل متحد در این زمینه شد.
این سازمان حقوق بشری با صدور بیانیهای ضمن تایید کشته شدن «هشت تن» به دست نیروهای امنیتی حکومت ایران در جریان اعتراضات چهارشنبهشب، سازمان ملل متحد را به اعمال ساز و کارهای قانونی در برخورد با جمهوری اسلامی فراخواند.
مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بینالملل با اشاره به اینکه نیروهای امنیتی ایران شامگاه چهارم آبان در دستکم چهار استان، بار دیگر به روی جمعیت عزاداران و معترضان آتش گشودند، «بیعملی» جامعه بینالملل در قبال اقدامات جمهوری اسلامی را تقبیح کرد.
هبه مورایف گفت: «استفاده بیمحابا و غیرقانونی از سلاحهای گرم علیه معترضان توسط نیروهای امنیتی حکومت ایران از جمله مهمات جنگی، بار دیگر هزینه گزاف و اسفبار بیعملی بینالمللی را آشکار کرد».
خانم مورایف همه اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را به تشکیل نشستی «فوری» در مورد اعتراضات جاری در ایران و اتخاذ «اقدام قاطع» علیه حکومت جمهوری اسلامی فراخواند.
او تصریح کرد: «شورای حقوق بشر سازمان ملل باید برای مقامهای ایرانی روشن کند که بر اساس قوانین بینالمللی، جنایات آنها بدون رسیدگی و تحقیق – یا بدون عقوبت – نخواهد ماند».
این مقام عفو بینالملل همچنین بر ایجاد ساز و کار پاسخگو کردن مقامهای جمهوری اسلامی و تهیه گزارش مستقل از اقدامات حکومت در ایران تاکید کرده است.
نت بلاکس: اینترنت در آذربایجان غربی به یک سوم جریان عادی خود کاهش یافت
نت بلاکس، سازمان غیردولتی ناظر بر اینترنت جهانی، میگوید در جریان تیراندازی نیروهای امنیتی به سوی معترضان در مهاباد، جریان انتقال دادهها در اینترنت استان آذربایجان غربی به «یک سوم» دوره عادی خود رسید.
نت بلاکس با انتشار توئیتی نوشت که داده ها حاکی از قطعی گسترده اینترنت در استان آذربایجان غربی با تاثیر زیاد بر مهاباد در روز پنجشنبه است.
این سازمان ناظر بر اینترنت جهانی افزوده است: این حادثه در حالی رخ میدهد که گزارشها حاکی از تیراندازیهای مرگبار و راهپیماییهای اعتراضی در مقابل ساختمانهای دولتی در مهاباد بود.
تجمع شمار زیادی از شهروندان در مقابل فرمانداری مهاباد:
تصاویر دریافتی از مهاباد در روز پنجشنبه نشان میدهد که تجمع شمار زیادی از شهروندان معترض در مقابل فرمانداری این شهر با تیراندازی شدید و ممتد مأموران به سمت معترضان مواجه شد.
یک روز پیشتر، مأموران امنیتی جمهوری اسلامی یک شهروند ۳۵ ساله اهل مهاباد به نام اسماعیل مولودی را با شلیک مستقیم سلاح جنگی کشتند، و به گزارش گروه حقوق بشری ههنگاو، اعتراضات بزرگ روز پنجشنبه در این شهر در اعتراض به این قتل آغاز شد.
بنا بر این گزارش، نیروهای حکومتی تلاش داشتند تا پیکر اسماعیل مولودی را ربوده و مانع از خاکسپاری او در آرامستان شهر مهاباد شوند، اما در این امر موفق نبودند.
زخمی شدن فرمانده پلیس مهاباد:
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، اعلام کرد که محمد توحیدی، فرمانده نیروی انتظامی مهاباد، در جریان درگیریهای روز پنجشنبه در این شهر از ناحیه سر زخمی شده و هم اکنون در بیمارستان بستری است.
این خبرگزاری همچنین به نقل از یک «منبع آگاه» مدعی شده که یکی از کارکنان نیروی انتظامی این شهر نیز «هر دو چشم خود را از دست داده است».
این منبع گفته که از زمان شروع اعتراضات اخیر در مهاباد تاکنون «۲۰ نیروی مربوط به فرماندهی انتظامی» زخمی شدهاند.
ساعتی پس از انتشار این خبر، خبرگزاری تسنیم گزارش داد که فرمانده پلیس مهاباد «مجروحیت شدید» خود را تکذیب کرده و گفته که در «سلامت کامل» هستم.
تصاویر دریافتی از مهاباد در روز پنجشنبه نشان میدهد که تجمع شمار زیادی از شهروندان معترض در مقابل فرمانداری این شهر با تیراندازی شدید و ممتد مأموران به سمت معترضان مواجه شد.
یک روز پیشتر، مأموران حکومتی یک شهروند ۳۵ ساله اهل مهاباد به نام اسماعیل مولودی را با شلیک مستقیم سلاح جنگی کشتند، و به گزارش گروه حقوق بشری ههنگاو، اعتراضات بزرگ روز پنجشنبه در این شهر در اعتراض به این قتل آغاز شد.
بنا بر این گزارش، نیروهای حکومتی تلاش داشتند تا پیکر اسماعیل مولودی را ربوده و مانع از خاکسپاری او در آرامستان شهر مهاباد شوند، اما در این امر موفق نبودند.