۵ برابر شدن هزینه زندگی ایرانی ها

 tavarom2

نرخ تورم فزاینده و بالا در یک دوره زمانی نزدیک به 50 سال ، شهروندان ایرانی را بیچاره و بدبخت کرده است. این بدبختی به ویژه هنگامی درناک تر می شود که به دلیل رانت و فساد گروهی از شهروندان که به اطلاعات دسترسی دارند و به دلیل نفوذ سیاسی که از جاهای گوناگون به دست آورده اند بدو هیچ زحمتی از این تورم بالا برای افزودن بر ثروت باد آورده خود استفاده می کنند. این افراد نه تولید کننده واقعی اند و نه کار بازرگانی انجام می دهند و نه صادرکننده اند . نرخ تورم فزاینده به این معنی است که هزینه زندگی ایرانی ها در شش سال تازه سپری شده در 6 سال گذشته، 5.4 برابر شده است.  این در حالی است که درامداکثریت مزد وحقوق بگیران از یک کار مشخص هرگز این میزان افزایش را تجربه نکرده است.

بر پایه آنچه مرکز آمارایران این روزها منتشر کرده و روایت تورم را در مهر ماه نشان داده است در مهر ماه 1401 شاخص قیمت مصرف‌کننده برای خانوارهای کشور به عدد 541 رسیده است. در این اعداد و ارقام، قیمت سبد هر استان در سال پایه که اکنون ۱۳۹۵ است، برابر ۱۰۰ در نظر گرفته می‌شود. بنابراین وقتی سبد مصرفی کل کشور در مهر ماه به عدد ۵۴۱ می‌رسد، یعنی قیمت سبد مصرفی خانوارها از سال ۱۳۹۵ تاکنون 441درصد رشد کرده است. در استان مرزی کردستان (جایی که کانون اعتراضات اخیر بوده) قیمت سبد مصرفی خانوارها 493درصد در این 6 سال رشد کرده. یا در استان مرزی ایلام، این عدد 561درصد بوده است. در استان‌هایی مانند چهارمحال و بختیاری با رشد 561درصدی روبه‌رو بوده‌ایم و در کهگیلویه و بویراحمد رشد 524درصدی در این 6 سال رخ داده است. در عین حال در یک‌سری استان‌ها نیز ارقام پایین‌تر بوده است. استان‌هایی مانند تهران، بوشهر، خوزستان، زنجان، فارس، گیلان و حتی قم و اصفهان، در این 6 سال با شتاب کمتری در افزایش قیمت سبد مصرفی خانوارها روبه‌رو شده‌اند. مثلا در استان تهران، میزان افزایش قیمت سبد مصرفی خانوار از سال 95 تاکنون 432درصد بوده. یا در قم، این عدد 383درصد شده است. البته نباید یک نگاه کلی به این موضوع داشت و تصور کرد که سطح قیمت‌ها در استان‌ها پایین‌تر از استان‌های دیگر بوده، چراکه ممکن است به دلیل قیمت بالای کالاها در این استان‌ها، سطح تقاضا و خرید ساکنان پایین آمده و از شتاب رشد قیمت جلوگیری کرده باشد.

مرکز آمار ایران گزارش داده در مهر ماه ١٤٠١ شاخص کل قیمت مصرف‌کننده برای خانوارهای کشور نسبت به ماه قبل ٣.٠درصد افزایش نشان می‌دهد. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان‌ البرز با ٤.٠درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان‌ خوزستان با ١.٩درصد است.درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای کشور ٤٨,٦درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان سیستان و بلوچستان (٥٧.٨درصد) و کمترین آن مربوط به استان زنجان (٤٢.٤درصد) است.

ساعت 24