ایتامور بِن گویر؛ «برنده بزرگ» انتخابات اسرائیل
«ایتامور بن گویر، نماینده راستگرای افراطی اسرائیلی که به عنوان یک برتریطلب متعصب یهودی توصیف شده است، در آستانه ورود به دولت بعدی اسرائیل پس از انتخابات اول نوامبر است که در آن حزب او، صهیونیسم مذهبی، به عنوان سومین فراکسیون بزرگ پارلمان ظاهر شد.»
بن گویر، فعال سابق حزب افراطی ضد عرب کاخ، با حمایت از موضع سخت در قبال اسرائیلیهای عرب و فلسطینیها، از سوی جوانان راستگرا و مذهبی اسرائیلی، از جمله تعداد قابل توجهی از سربازان، در پای صندوقهای رأی مورد حمایت قرار گرفت.
او به عنوان رهبر جناح «قدرت یهود»، که بخشی از فهرست نامزدهای انتخاباتی «صهیونیسم مذهبی» بود، خواستار اخراج نمایندگان عرب شده است و آنها را به همدستی با دشمنان اسرائیل متهم کرده است. او از نیروهای امنیتی خواسته است که به سنگاندازان فلسطینی شلیک کنند و از مجازات اعدام برای «تروریستها» دفاع کرده است.
او از مناطق حساس بروز خشونت میان اسرائیلیها و فلسطینیها در بیتالمقدس شرقی اشغالی بازدید کرده است، مانند محوطه مسجد الاقصی، که یهودیان آن را «کوه معبد» مینامند، و محله فلسطینی شیخ جراح، که تعداد زیادی از ساکنان آن به اخراج از خانههایشان برای باز کردن راه برای مهاجران یهودی تهدید شدهاند.
بن گویر خواستار پست وزیر امنیت عمومی در کابینه شده است که مسئولیت پلیس را دارد، چیزی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر سابق، آن را رد نکرده است. انتظار میرود که بنیامین نتانیاهو با به دست آوردن کرسیهای پارلمانی کافی برای تشکیل دولت بعدی با متحدان سیاسی خود یک دولت ائتلافی تشکیل دهد.
در طول مبارزات انتخاباتی، بن گویر خود را مدافع ساکنان یهودی در شهرهای مختلط یهودی-عربی معرفی کرد، که در آن مناطق خشونتهای فرقهای در سال ۲۰۲۱ در جریان یک دوره درگیری بین نیروهای اسرائیلی و مبارزان فلسطینی در نوار غزه رخ داد.
«واقعیتهای کلیدی»
بن گویر ۴۶ ساله در نوجوانی در حزب کاخ، که بعداً در اسرائیل غیرقانونی شد، شروع به فعالیت کرد. این حزب را یک خاخام افراطیِ زاده آمریکا به نام مئیر کاهان تأسیس کرده بود که در سال ۱۹۹۰ در نیویورک به ضرب گلوله کشته شد.
مدت کوتاهی قبل از ترور اسحاق رابین نخستوزیر اسرائیل به دست یک یهودی افراطی در سال ۱۹۹۵، بن گویر با ایستادن در مقابل دوربین با تزیینات خودرویی که توسط معترضان از خودروی نخستوزیر ضبط شده بود و هشدار دادن این که «همانطور که به این تزیینات رسیدیم، میتوانیم به رابین برسیم»، در صدر خبرها قرار گرفت.
او تصدیق کرد که عکسی از باروخ گلدشتاین، یکی از پیروان کاهان که ۲۹ مسلمان را در نماز در شهر الخلیل در کرانه غربی در سال ۱۹۹۴ به قتل رساند، در اتاق نشیمن خود آویزان کرده است. قبل از انتخابات ۲۰۲۰ و تحت انتقادات شدید، بن گویر گفت که آن تصویر را از دیوار برخواهد داشت.
او بارها به خاطر فعالیتهایش متهم شد و در سال ۲۰۰۷ با در دست داشتن تابلوهایی که روی آن نوشته بود «دشمن عرب را اخراج کنید» و «خاخام کاهن راست میگفت، نمایندگان عرب ستون پنجم هستند» به تحریک نژادپرستانه و حمایت از یک سازمان تروریستی محکوم شد. نیروهای دفاعی اسرائیل همچنین با توجه به دیدگاههای راست افراطی بن گویر، او را از خدمت سربازی اجباری معاف کردند.
قبل از ورود به سیاست، او در رشته حقوق تحصیل کرد و به عنوان وکیل مدافع فعالان یهودی متهم به خشونت علیه فلسطینیان مشغول به کار شد.
پس از چندین بار نامزدی ناموفق برای پارلمان، بن گویر در سال ۲۰۲۱ به عنوان نماینده «قدرت یهود» در یک فهرست مشترک با «صهیونیسم مذهبی»، به ریاست بتسلئيل سموتريتش، در کنست انتخاب شد. او در انتخابات اخیر بار دیگر در همان فهرست نامزد شد.
«از زبان خودش»
بن گویر در واکنش به شهید خواندن فلسطینیهایی که توسط نیروهای اسرائیلی کشته شدهاند توسط یک نماینده عرب، به شبکه عمومی «کان» گفت: «کسی که قاتلان یهودیان را «شهید» میخواند، نباید در کنست باشد و نباید در اسرائیل باشد … به همه این افراد باید بلیط هواپیما به سوریه داده شود. در یک کشور عادی به آنها اجازه اقامت داده نمیشد ... کسی که از تروریسم حمایت کند نمیتواند برای کنست نامزد شود.
در همان مصاحبه پیش از انتخابات، بن گویر گفت که دیگر به فراخوان بنیانگذار کاخ، خاخام کاهان، مبنی بر اخراج اعراب از اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی پایبند نیست.
او گفت: «امروز من خواستار اخراج همه اعراب نیستم، بلکه خواستار بیرون راندن تروریستها هستم» و افزود این اصطلاح برای فلسطینیانی به کار میرود که به سمت سربازان اسرائیلی سنگ و کوکتل مولوتف پرتاب میکنند. او این واژه را در مورد نمایندگان عرب نیز به کار برده است.
بن گویر از آسان کردن قوانین درگیری برای سربازان و پلیسهای اسرائیلی حمایت کرده که به آنها اجازه میدهد در درگیریهای خیابانی با فلسطینی ها آزادانه تیراندازی کنند.
او به کان گفت: «دست سربازان ما بسته است. به هر کسی که سنگی پرتاب کند باید شلیک شود.»
در یک گردهمایی مبارزات انتخاباتی، بن گویر فهرستی از اهداف را با شتاب ردیف کرد: «مجازات اعدام برای تروریستها، قانون مصونیت برای سربازان، و تغییر مقررات تیراندازی آزاد! از نیروهای دفاعی اسرائیل باید محافظت شود.»
بن گویر در یک بازدید در دوره مبارزات انتخاباتی از شیخ جراح در بیتالمقدس شرقی به پرتاب سنگ در جریان رویارویی با فلسطینیها با اسلحه کشیدن پاسخ داد و از افسران پلیس در مقابل دوربین خواست تا تیراندازی کنند. «به آنها شلیک کنید! اگر سنگ پرتاب کنند باید به آنها تیراندازی شود. ملت! این زندگی ما را به خطر میاندازد!»
بن گویر قول داده است که پس از روی کار آمدن، از قانونی حمایت خواهد کرد که «هرکسی را که علیه دولت اسرائیل و سربازان ارتش اسرائیل اقدامی کند از اینجا اخراج خواهد کرد».
او در توییتی نوشت: «زمان بازگرداندن امنیت به خیابانها، زمان نظم دادن به اوضاع فرا رسیده است، زمان آن رسیده است که نشان بدهیم رئیس کیست، زمان آن رسیده است که تروریستی که برای حمله بیرون میرود، نابود شود.»
«آنچه دیگران میگویند»
مراف میکائیلی، رهبر حزب چپ میانه کارگر، به دانشآموزان مدرسهای که بن گویر از آن بازدید کرده بود، گفت که آنها نباید ادعای او را مبنی بر اینکه مواضع قبلی را تغییر داده است، باور کنند. او گفت: «او را از زمانی به یاد میآورم که آشکارا نژادپرستی خود را اعلام میکرد: «مرگ بر اعراب! مرگ بر اعراب! مرگ بر اعراب!»»
روزنامه لیبرال هاآرتص در سرمقالهای پس از انتخابات اظهار داشت: «برنده بزرگ انتخابات ... رئیس «قدرت یهود»، ایتامور بن گویر، و بازنده بزرگ، اسرائیل است. «صهیونیسم مذهبی» سومین نیروی سیاسی بزرگ در اسرائیل امروز است.
فهرستی انتخاباتی که پروژه صهیونیستی را تحریف کرده و با الهام از مرشد بن گویر، خاخام مئیر کاهان، آن را از خانه ملی برای یهودیان به برنامه برتریجویی ملی، نژادی، مذهبی یهودیان تبدیل کرده است. این معنای واقعی و دلخراش انتخاباتی است که دیروز برگزار شد.»
یائیر لاپید، نخستوزیر اسرائیل، در مصاحبهای پیش از انتخابات با وب سایت خبری والا، تأکید کرد که جنگهای لفظی آتشافروزانه بن گویر، شهرکنشینان یهودی ستیزهجو را تشویق کرده بود که به سربازانی حمله کنند که سعی میکردند از پرتاب سنگ به فلسطینیان در کرانه غربی جلوگیری کنند.
لاپید گفت: «ترجیح میدهم که او بخشی از نظام سیاسی نباشد، زیرا او خطری برای سربازان ارتش اسرائیل است. مشکل بن گویر این است که مردم نمیدانند او کیست و نماینده چه چیزی است.»
نتانیاهیو در مصاحبه ای با ماکور ریشون، یک هفتهنامه راستگرا، گفت که بن گویر و سموتريتش «در کابینه من وزیر خواهند بود، من میخواهم این را کاملاً روشن کنم».
منابع خبر: بیبیسی فارسی