امریکا و بریتانیا و فرانسه و آلمان خواستار تصویب قطعنامۀ شورای حکام آژانس انرژی اتمی علیه رژیم ولایت فقیه

خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۰ آبان گزارش داد به متن نامه آمریکا و ٣ کشور اروپایی عضو برجام دسترسی پیدا کرده که در آن از شورای حکام خواسته شده با تصویب قطعنامهای از ایران بخواهد بی درنگ درباره منشاء اورانیوم کشفشده در ٣ سایت اعلام نشده خود توضیح دهد.
یک روز قبل از این اعلام شده بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی به اعضای شورای حکام اطلاع داد که جمهوری اسلامی همچنان از پاسخگویی درباره منشاء اورانیوم کشف شده در سایت های اعلام نشدۀ آن، خودداری می کند.
پیش نویس قطعنامه آمریکا و ٣ کشور اروپایی یاد شده نیز به این امر اشاره دارد و میگوید که هیئت مدیره آژانس «نگرانی عمیق خود را از مسائل پادمانی مربوط به کشف آثار اورانیوم در ٣ مکان اعلام نشده به دلیل همکاری های ناکافی ایران، ابراز می کند».
رویترز می نویسد که پیش نویس قطعنامۀ یاد شده، روز جمعه در آستانۀ نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، به ۳۵ عضو آن ارسال شده است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در گزارش فصلی خود از عدم همکاری ایران برای شفاف سازی برنامۀ هسته ای خود، خبر داده بود.
دیدبان هسته ای، سازمان ملل، ایران را تحت فشار قرار داده است تا پاسخ هایی درباره منشاء ذرات اورانیوم در ٣ سایت اعلام نشدۀ خود بدهد، موضوعی که ماه ژوئن منجر به تصویب قطعنامهۀ انتقادی علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی شد و تنها چین و روسیه در میان ۳۵ عضو شورا، با آن مخالفت کردند.
در این حال، آژانس روز جمعه اعلام کرد، ایران با بازدید مقامات آژانس از این کشور در ماه جاری و پاسخگویی به سؤالات موجود دربارۀ منشاء ذرات اورانیوم کشف شده، موافقت کرده است.
جمهوری اسلامی قبلا پاسخگویی به سؤالات آژانس را رد کرده و احیای برجام را منوط به بسته شدن این پرونده کرده بود، موضوعی که هم آژانس، و هم اعضای اروپایی برجام و آمریکا، آن را رد کردند.
در پیش نویس قطنامۀ پیشنهادی آمریکا و ٣ کشور اروپایی برجام، همچنین گفته می شود، اقدامات ایران باید شامل «ارائۀ کلیۀ اطلاعات، اسناد و پاسخ های مورد نیاز آژانس و اجازۀ دسترسی به مکان ها و همچنین نمونه برداری باشد».
یک دیپلمات ارشد که به دلیل حساسیت های سیاسی، نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفته است، آژانس بین المللی انرژی اتمی، خواهان پیشرفت ملموس در نشست با ایران است و امیدوار است که این آغاز روندی باشد که منجر به پاسخ های کامل شود.