حملۀ مسلحانه به سفارت آذربلیجان در تهران - روابط پیچیده و ملتهب رژیم های ولایت فقیه و آذربایجان

بیانیه وزارت خارجه [آذربایجان] دربارۀ این حمله یکی از سرسختانه ترین بیانیه های سال های اخیر است و دولت ایران را برای ناتوانی از محافظت از ساختمان سفارت شماتت کرده و آن را یک نتیجۀ مستقیم «کارزار اخیر ضد جمهوری آذربایجان» در ایران دانسته است.
جمهوری آذربایجان و ایران هرگز دوستانی صمیمی نبوده اند، میلیون ها شهروند آذری [ترک] در ایران و جمعیت عمدتاً شیعه جمهوری آذربایجان در کانون این رابطه نه چندان دوستانه هستند. ویژگی هایی که دو طرف آنها را به عنوان ابزاری برای تهدید علیه خود از طرف دیگر می بینند. البته که موضوع دیگر هم به اسرائیل و ارمنستان برمی گردد. جمهوری آذربایجان متحد نزدیک اسرائیل است و در جنگ دوم قره باغ، از جمله با تسلیحاتی که از اسرائیل خرید، جنگید و پیروز شد. ایران هم دوست خوب ارمنستان است و در موضوعات مورد مناقشه همچون باز شدن مسیر زنگزور، از آن در برابر جمهوری آذربایجان حمایت می کند.
شبکه های اجتماعی در جمهوری آذربایجان پر از محکومیت و ابراز نفرت از حکومت ایران شده است.
جورج دیک، سفیر اسرائیل در باکو، به دنبال حمله [مسلحانه به سفارت باکو در تهران]، با حکمت حاجی یف، دستیار رئیس جمهور دیدار کرده است. به احتمال زیاد این ملاقات یک نمایش حمایت ساده از طرف یک متحد است، اما علاوه بر این ممکن است به عنوان نشانه همکاری اطلاعاتی به دنبال حمله امروز باشد، اتفاقی که خوشایند تهران نخواهد بود.
***
درخواست سفیر آذربایجان از ایران در مورد حمله مسلحانه صورت گرفته به سفارت باکو در تهران
ایسنا: سفیر جمهوری آذربایجان در ایران با تروریستی خواندن حمله مسلحانه صورت گرفته به سفارت این کشور در تهران در روز جمعه اظهار کرد: از مقامات جمهوری اسلامی ایران میخواهیم که این حادثه تروریستی را پیگیری کنند.
به گزارش ایسنا، علی علیزاده، جمعه شب در نشست مطبوعاتی مشترک با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و رئیس بیمارستان شهدای تجریش در حاشیه عیادت وزیر امور خارجه ایران از مجروحان حمله مسلحانه به سفارت آذربایجان در تهران تصریح کرد: ما حمله مسلحانه صورت گرفته را یک اقدام تروریستی میدانیم و در نتیجه این عمل تروریستی یک دیپلمات آذربایجانی شهید شده و دو دیپلمات دیگر مجروح شده اند .
وی با اشاره به تماس ها و گفتگوهای صورت گرفته بین مقامات دو کشور برای پیگیری این موضوع اضافه کرد: به همراه وزیر امور خارجه ایران از مجروحان این حادثه عیادت کردیم وضعیت مجروح اول رضایت بخش است و در مورد دیپلمات دوم جراحی در حال انجام است و امیدوارم کارها در مورد وی به خوبی پیش برود.
این دیپلمات آذربایجانی در تهران در بخشی دیگر از صحبتهای خود تاکید کرد: ما از جمهوری اسلامی ایران می خواهیم که کل عوامل این حادثه تروریستی را شناسایی و مورد پیگیری قرار بدهد و نتایج را در اختیار مقامات آذربایجان قرار دهد.
خبرنگار: اکرم احقاقی،
دبیر: زهرا ابراهیم آبادی
***
وحید جلال زاده: موضع گیری رئیس جمهور آذربایجان عالمانه بود
ایرنا: رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، تعرض به سفارت جمهوری آذربایجان را محکوم کرد و گفت: دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی این پرونده را تا دستیابی به نتیجه نهایی پیگیری خواهند کرد.
وحید جلال زاده رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی ایرنا، تعرض به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرده و در گذشت یکی از کارمندان سفارت را به ملت آذربایجان و دولت این کشور تسلیت گفت و اظهار داشت: دیپلمات های جمهوری آذربایجان در جمهوری اسلامی مهمان ما هستند و طبق معاهدات بین المللی امنیت آنها بر عهده ماست لذا این اقدام موجب تأسف است.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی ضمن محکومیت تعرض به سفارت جمهوری آذربایجان در ایران گفت: نیروهای انتظامی و امنیتی از لحظات اولیه این حادثه در صحنه حاضر شده و تا به نتیجه رسیدن این پرونده آن را پیگیری خواهند کرد.
وی ادامه داد: موضع گیری رئیس جمهور آذربایجان پیرامون این حادثه را ملاحظه کردم. موضع بسیار عالمانهای بود انتظار ما از مقامات دولت آذربایجان این است که با خویشتنداری و با نگاه به روابط دو کشور موضع بگیرند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: جمهوری اسلامی تا به نتیجه رسیدن این پرونده و شناسایی دقیق هویت عامل این حادثه موضوع را پیگیری خواهد کرد.
جلالزاده تاکید کرد: موضع گیریهای مقامات دو کشور بایستی در مورد این حادثه باید متعهدانه و به گونهای باشد که به روابط دو کشور آسیبی وارد نکند و اجازه سوء استفاده به دشمنان را هم ندهد.
وی در خصوص تروریستی بودن این حادثه نیز به خبرنگار ما گفت: اطلاعات و گزارشات اولیه بر شخصی بودن حادثه دلالت دارد ولی برای اظهار نظر قطعی در این مورد بایستی منتظر ماند تا دستگاههای ذیربط بررسی های خود را کامل و اعلام نتیجه نمایند.
***
جزئیات جدید از ضارب مسلح سفارت آذربایجان/ ملیت آذربایجانی همسر مهاجم
خبرگزاری تسنیم: صبح امروز فردی مسلح با انگیزه شخصی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حمله کرد و در پی این اقدام یک نفر کشته و دو نفر زخمی شدند؛ جزئیات جدیدی از ضارب مسلح سفارت آذربایجان به دست آمده است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، بلافاصله پس از حمله فرد مسلح به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، قاضی محمد شهریاری؛ سرپرست دادسرای جنایی تهران در محل حاضر شده و در نتیجه تحقیقات اولیه صورت گرفته انگیزه فرد مهاجم را انگیزه کاملاً شخصی اعلام کرد.
در اظهارات اولیه متهم حادثه آمده بود که همسرش فروردین ماه امسال به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران مراجعه کرده و از آن پس به منزل مراجعه نکرده است.
با مراجعات متعدد متهم به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و عدم دریافت پاسخ مناسب از سوی مسئولان سفارت، متهم سرانجام تصمیم به حمله به سفارت میگیرد.
بررسی سوابق متهم نشان میدهد متهم در ٢٩ فروردین ۱۴۰۱ شکایتی را مبنی بر مفقودی همسرش در ارومیه ثبت کرده است.
همسر وی اهل باکو بوده است.
پرونده مفقودی پس از پیگیری و مشخص شدن اینکه همسر وی به جمهوری آذربایجان بازگشته است در این موضوع خاص بسته میشود و پس از آن، این فرد موضوع را از وزارت خارجه و سفارت جهوری آذربایجان پیگیری میکرده است.
در ابتدای سال همسر فرد مهاجم با کمک ٢ نفر دیگر از اعضای خانوادهاش به جمهوری آذربایجان میرود و دیگر برنمیگردد.