خبرهایی از جنبش مقاومت مردم ایران - چند خبر از افغانستان

«بازداشت» یک معلم بازنشسته در تهران:
کمپین حقوق بشر ایران که اخبار و تحولات مربوط به زندانیان و نقض حقوق بازداشتشدگان در ایران را دنبال میکند از بازداشت مرضیه جانی پور در تهران در روز پنجشنبه - ششم بهمن - و انتقال او به زندان اوین خبر داده است.
این نهاد حقوق بشری خانم جانی پور را معلم بازنشسته معرفی کرده است. از جزییات نحوه و علت بازداشت او هنوز گزارشی منتشر نشده است.
چند بازیگر فیلم «چرا گریه نمی کنی؟» از جشنواره فجر اعلام برائت کردند:
چند بازیگر اصلی فیلم سینمایی «چرا گریه نمیکنی؟» که از فیلمهای منتخب جشنواره فیلم فجر امسال است با انتشار بیانیهای در شبکههای اجتماعی از عدم تمایل خود برای حضور در جشنواره امسال گفتهاند و با انتشار هشتگهای مهسا امینی و زن،زندگی،آزادی» همراهی خود با اعتراضات چهار ماه گذشته را نشان دادهاند.
این بیانیه که روز جمعه، هفتم بهمن، نهال دشتی، مانی حقیقی و چند بازیگران دیگر این فیلم در اینستاگرام منتشر کردهاند با این تیتر قرمز آغاز میشود: «ما بازیگران فیلم «چرا گریه نمیکنی؟» در جشنواره فیلم فجر شرکت نمی کنیم».
در زیر بیانیه نام چند بازیگر شناخته شده این فیلم سینمایی آمده: هانیه توسلی، فرشته حسینی، مانی حقیقی، نهال دشتی، امیرحسین فتحی، باران کوثری و علی مصفا».
بسیاری از سینماگران ایرانی در مخالفت با سرکوب خشن اعتراضات سراسری چهار ماه گذشته، جشنواره فیلم فجر امسال را تحریم کرده اند.
اعدام سرباز سابق زندان خلخال به اتهام مشارکت در قتل یک زندانی:
بنابر گزارش نهادهای حقوقبشری ایران یک نفر در زندان خلخال ایران اعدام شده است.
آن طور که سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع خود گزارش کرده، مرد اعدام شده حامد حیدری، سرباز سابق زندان خلخال نام دارد که در جریان یک قتل در سال ۱۳۹۸ به همراه یک زندانی نوجوان با نام کوچک حسن، بازداشت و سپس در بهار سال گذشته - ۱۴۰۱ - به جرم مشارکت در این قتل به قصاص محکوم شد.
سازمان حقوق بشر ایران نوشته متهم ردیف اول این پرونده یعنی زندانی نوجوان به نام حسن (نام کامل او به علت نوجوان بودن منتشر نشده است) با پرداخت دیه به خانواده مقتول توانسته مورد بخشش آنها قرار گیرد و از مجازات اعدام عفو شود.
ایران یکی از بالاترین آمارهای اعدام در جهان را دارد. منتقدان سیستم قضایی این کشور میگویند عدم تعریف دقیق انواع قتل و شدت و ضعف میان دخالت افراد در آن موجب شده حکم قصاص به کرات مورد استفاده قرار بگیرد و محاکم قضایی گزینههای دیگری برای صدور احکام منطبق بر کیفیت و میزان جرم نداشته باشند.
عفو بینالملل از شکنجه جنسی ٣ محکوم به اعدام خبر داد:
سازمان حقوق بشری عفو بینالملل در نامهای سرگشاده که خطاب به رئیس قوه قضاییه ایران نوشته شده از «شکنجه جنسی» سه جوان بازداشتشده در نوشهر خبر داده که به اعدام محکوم شدهاند.
این سازمان میگوید احکام اعدام جواد روحی، مهدی محمدی فرد و عرشیا تکدستان بر مبنای اعترافات اجباری تحت شکنجه صادر شده است.
بنا به آنچه عفو بینالملل منتشر کرده شلاق، شوک الکتریکی، تهدید به مرگ، تجاوز و یخ گذاشتن روی بیضه از جمله روشهای شکنجه علیه این سه معترض بازداشتی بوده است.
عفو بینالملل نوشته: «در نتیجه این شکنجهها، جواد روحی دچار پارگی کتف، عدم کنترل ادرار، عوارض گوارشی و اختلالات حرکتی و گفتاری و عرشیا تکدستان دچار شکستگی انگشت پا و مشکلات حافظه شد. بر اساس اطلاعات عفو بینالمل، بینی مهدی محمدی فرد به دلیل ضرب و شتم در زمان دستگیری شسکت و او به دلیل تجاوز دچار جراحات مقعدی و خونریزی مقعدی شد.»
سازمان عفو بینالملل خواهان لغو احکام اعدام و رسیدگی به گزارشهای شکنجه شده است.
آمریکا خطاب به ایران: شما وظیفه دارید از دیپلمات های خارجی محافظت کنید
ایالات متحده روز جمعه، حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را «غیرقابل قبول» خواند و از ایران خواست که از دیپلماتهای خارجی محافظت کند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «آمریکا حمله به سفارت آذربایجان را محکوم می کند».
او همچنین تاکید کرد که واشنگتن از درخواست الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان برای انجام «تحقیقات سریع» درباره این حمله حمایت میکند.
او گفت: «ما به حکومت ایران یادآوری میکنیم که آنها بر اساس کنوانسیون ژنو وظیفه دارند که از دیپلماتهای خارجی در ایران محافظت کنند.»
وزارت خارجه ایران ساعتی بعد از این حمله اعلام کرد که بر اساس تحقیقات اولیه، انگیزه مهاجم «شخصی» بوده است.
سازمان حقوق بشر ایران: آمار کشته شدگان تأیید شده اعتراضات به ۴۸۸ نفر رسید
سازمان حقوق بشر ایران که مقر آن در نروژ قرار دارد، روز جمعه اعلام کرد تعداد کسانی که این سازمان موفق شده کشته شدن آن ها را در جریان اعتراض های ۴ ماه اخیر تأیید کند، به ۴۸۸ تن رسیده اند و دستکم ۱۰۷ تن از دستگیرشدگان نیز با خطر مجازات اعدام روبرو هستند.
این سازمان می گوید که بر اساس تحقیقاتش، دستکم ۶۴ تن از کشته شدگان کودک هستند.
سازمان حقوق بشر ایران همچنین در بیانیه تازه خود اضافه کرده که اعدام ها در ایران به دلیل «اتهام های غیرسیاسی» سرعت گرفته است و در ۲۶ روز اول سال جاری میلادی، دست کم ۵۵ نفر در ایران اعدام شده اند.
به گفته این سازمان، ۳۷ تن از اعدام شدگان در این مدت که کمتر از ۴ هفته گذشته را شامل می شود، مربوط به مواد مخدر است.
یک کشته و ۵ زخمی در اثر انفجار در بخش آی سی یو بیمارستان امام سجاد یاسوج:
براثر انفجارکپسول آتشنشانی در بخش آیسییو بیمارستان «امام سجاد» یاسوج، یک نفر کشته و ۵ نفر مصدوم شدند.
یه گزارش تسنیم، شهرام پادیزمدیر بیمارستان «امام سجاد» درباره جزئیات این حادثه گفته انفجار کپسول آتشنشانی در سالن انتظار بخش آیسییو منجر به کشته شدن یک همراه بیمار شد.
او گفته ۵ مصدوم حادثه تحت درمان هستند وعلت این انفجار از سوی کارشناسان در دست بررسی است.
مدیر بیمارستان گفته تاریخ انقضای این کپسول آتش نشانی تا سال۱۴۰۲ بوده و باید برای نحوه وقوع این حادثه دوربینها بهطور دقیق بررسی شوند و بعد اظهارنظر قطعی صورت بگیرد.
حضور گستردۀ معترضان در زاهدان:
امروز جمعه ۷ بهمن ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که حضور گسترده معترضان را در زاهدان٬ پس از نماز جمعه امروز و با وجود جو امنیتی شدید نشان میدهد. گفته میشود که پس از اعتراضات امروز عدهای بازداشت شده اند.
تکذیب استعفای پیمان جبلی از ریاست صدا و سیما:
پیمان جبلی به شایعات مربوط به برکناریاش از ریاست سازمان صدا و سیما واکنش نشان داده و گفته «اتفاق جدیدی نیست و از روزی که آمدهایم این شایعات مطرح شدهاند اما ما کار را با قدرت ادامه میدهیم».
شایعات اخیردرباره استعفای پیمان جبلی پس از رسانهای شدن خبر پناهنده شدن دو برادر پیمان جبلی در شبکههای اجتماعی مطرح شد.
آقای جیلی همچنین در واکنش به بحث دستمزد میلیاردی گزارشگران جام جهانی گفت «طرح چنین ارقامی درباره دستمزد گزارشگران از بنیان موضوعیتی ندارد و اساساً چنین دستمزدهایی تاکنون به هیچ گزارشگری داده نشده است».
حضور نیروهای امنیتی در اطراف مسجد مکی زاهدان:
ویدیوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، جو امنیتی امروز، ۷ بهمنماه، در خیابانهای زاهدان را نشان میدهد. در این ویدیو حضور ماموران امنیتی در نزدیک مسجد مکی به چشم میخورد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران خواستار آزادی بیقید و شرط اسماعیل عبدی:
اتحادیه آزاد کارگران ایران در بیانیهای به ادامه زندانی شدن اسماعیل عبدی، دبیرکل سابق کانون صنفی معلمان ایران اعتراض کرده و خواستار آزادی بیقید و شرط او شده است.
در این بیانیه گفته شده «اسماعیل عبدی از پیشروان جنبش اعتراضی معلمان نزدیک به ۸ سال است که به شکل ظالمانهای زندانی است. با وجود اینکه اوایل سال ۹۹ و با پایان محکومیتش میبایست از زندان آزاد میشد اما با اجرائی شدن حکم تعلیقی ۱۰ ساله غیرقانونی توسط نهادهای امنیتی از آزادی او ممانعت بعمل آمد».
در این بیانیه گفته شده «در جریان بررسی پرونده اسماعیل عبدی، نهادهای امنیتی و قضائی به نقض آشکار قوانین قضائی جاری خود نیز پرداختهاند و ممانعت از آزادی او تماماً امری قانونشکنانه است».
اتحادیه آزاد کارگران ایران اعلام کرده همگام و در کنار شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان قرار دارد و تداوم زندان اسماعیل عبدی را قویاً محکوم میکند.
اسماعیل عبدی در سالهای گذشته چندین بار بازداشت و زندانی شده است.
گزارش هایی از بازداشت علی کریمی و محسن عزیز ٢ تن از دراویش گنابادی:
شماری از رسانه ها، گزارشهایی از بازداشت علی کریمی و محسن عزیزی ٢ نفر از دراویش گنابادی منتشر کردهاند.
گفته شده این دو نفر که از زندانیان رویداد گلستان هفتم نیز بودند، در استقبال از عباس دهقان شب پنجم بهمن در مقابل زندان اوین بازداشت شدهاند.
خبرهایی نیز منتشر شده که علی کریمی در تماسی کوتاه، بازداشتش را اعلام کرده است. مشخص نیست او با چه کسی تماس گرفته است.
ابراهیم الله بخشی از فعالین دراویش نیز در توییتر در مورد علی کریمی و محسن عزیزی نوشته: «آنها پس از استقبال از عباس دهقان مقابل اوین ناپدید شده و تاکنون خبری از آنان نیست.»
عباس دهقان از دراویش گنابادی دو روز پیش، پس از پنج سال حبس با پایان دوران محکومیتش از زندان اوین آزاد شد.
او اسفند ۹۶ در اعتراضات خیابان گلستان هفتم بازداشت شد و بدون یک روز مرخصی در زندان بود.
واکنش وزیر ارشاد رژیم ولایت فقیه به اقدام جشنواره فیلم برلین در ممنوعیت حضور نمایندگان بخش حکومتی سینمای جمهوری اسلامی:
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران در واکنش به ممنوعیت حضور نمایندگان آثار متعلق به ارگانهای دولتی در ایران از سوی جشنوار برلین گفته که «این مسئله سیاسی است.»
او گفته: «ما دوست داریم که در مجامع مختلف حضور داشته باشیم. اما این به معنای آن نیست که از قواعد و قوانین خودمان تخطی کنیم.»
به گفته او این رویکرد جشنواره ناشی از سیاستهای «رسانههای متخاصم با جمهوری اسلامی» است.
جشنواره برلین چندی پیش با انتشار بیانیهای اعلام کرد که به «نمایندگان بخش حکومتی سینمای جمهوری اسلامی» اجازه حضور در این جشنواره را نمیدهد.
این به معنای آن است که این ممنوعیت شامل نهادهایی چون بنیاد سینمایی فارابی، سازمان اوج، حوزه هنری تبلیغات اسلامی، سازمان صدا و سیما، مرکز گسترش سینمای تجربی، موسسه سوره و همه موسسهها و شرکتهای فیلمسازی مرتبط با دولت جمهوری اسلامی میشود و آنها اجازه حضور در بخش بازار و سایر بخشهای جشنواره فیلم برلین را نخواهند داشت.
در بیانیه جشنواره فیلم برلین از اعتراضات چند ماه اخیر در ایران حمایت شده است.
هفتاد و سومین جشنواره فیلم برلین از ۲۷ بهمن تا ۷ اسفند در آلمان برگزار میشود.
حضور مولوی گرگیج برغم محدودیت های وضع شده برای ادای نماز جمعه گالیگش:
رسانههای محلی گزارش دادهاند که امروز با وجود محدودیتهای وضع شده، مولوی محمد حسین گرگیج، روحانی اهل سنت برای ادای نماز جمعه در گالیکش استان گلستان حاضر شده است.
در ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی دیده میشود که حامیان او در حالی که شماری از آنها کفن به تن کردهاند، او را همراهی کردند.
حامیان او در این اواخر بارها تجمعاتی را مقابل منزل او راه اندازی کردهاند و خواهان لغو احضاریه او از سوی دادگاه روحانیت شده بودند.
او اواخر آذر ماه سال گذشته، از امامت جمعه آزادشهر عزل شد. برکناری او نیز اعتراضات زیاد مردمی را به دنبال داشت. حامیان او میگویند او اکنون به دلیل حمایت از خیزش مردمی و اعتراضات تحت فشار است تا به دادگاه ویژه روحانیت گرگان برود.
او هفته پیش نیز در سخنرانی برای حامیانش در مقابل منزلش گفت: «حکومتی که با مردم نباشد، حکومت نیست، حکومتی که صدای مردم را نشنود، لیاقت حکومت کردن را ندارد».
رئیس ستاد امر به معروف: طرح عفاف و حجاب به همه ادارات ابلاغ شده است
امام جمعه موقت تهران می گوید، طرح عفاف و حجاب به همه ادارات و وزارتخانهها ابلاغ شده است.
کاظم صدیقی که رئیس ستاد امر به معروف و نهی از منکر است امروز در خطبههای نماز جمعه تهران گفته «در برخی از استانها سیستمی پیش بینی شده تا اگر در هر ادارهای تخلفی صورت گرفت توسط این ستاد به بالاترین مسئول منتقل شود و اگر اقدامی صورت نگرفت آنها وارد عمل شوند».
آقای صدیقی با اشاره به اینکه ستاد امر به معروف و نهی از منکر در لیست تحریم قرار دارد گفته «آنها دیدند که ستاد امر به معروف در حفاظت از احکام دین و خدمت به مردم موثر است و آن را تحریم کردند».
طرح حجاب و عفاف در خردادماه امسال از سوی وزیر کشور ابلاغ شد و این طرح در جریان اعتراضات گسترده اخیر متوقف شد اما در روزهای اخیر دوباره این طرح در دستور کار مسئولان قرار گرفته است.
همچنین روز گذشته فرماندار شیراز خبر داد ممنوعیت کشف حجاب در مغازهها و مجتمعهای تجاری به اصناف اعلام شده و مشتریان و مراجعان به واحدهای تجاری، حق کشف حجاب ندارند و در صورت مشاهده با آنان برخورد لازم صورت میگیرد.
شعار معترضان در زاهدان: وکالت ما مدرن است، نه فرد محور
شماری از معترضان در زاهدان امروز هفتم بهمن شعاری با مضمون «وکالت ما مدرن است نه فردمحور» در دست داشتند. به نظر میرسد این شعار در واکنش به کارزار وکالت به شاهزاده رضا پهلوی است.
شاهزاده رضا پهلوی در بخشی از گفتگویی که ۲۶ دی (۱۶ ژانویه) از شبکه من و تو پخش شد، با اشاره به احتمال «دیدار و مذاکره با شخصیت های سیاسی برای ارائه برنامه یا پروژه» گفت: «فردا هر کاری که بخواهیم انجام بدهیم، بایستی یک مبنای مقبولیت و مشروعیت از داخل داشته باشد.
پس از آن کارزار وکالت به پهلوی به راه افتاد. شماری با آن همراه شدند و شماری مخالفت شان را با آن اعلام کردند.
فعالان حقوق زنان: نه به حکومت و آموزش طالبان
در این ویدیو که به بی بی سی رسیده است، شماری از زنان معترض بر روی کاغذ شعارهایی در مخالفت با طالبان می نوبسند و سرود ملی افغانستان را پخش می کنند.
طالبان تحصیل و کار زنان را در افغانستان ممنوع کرده اند که موجب شکل گیری اعتراضات زنان افغانستان و جهان شده است.
ارائۀ گزارش سفر به کابل و قندهار امینه محمد به شورای امنیت سازمان ملل:
امینه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل که اخیرا در کابل و قندهار با مقامهای طالبان در مورد رفع محدودیتهای کار و آموزش زنان گفتگو کرده است، قرار است امروز گزارش خود را به نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل ارائه کند.
به گفته هیات نمایندگی امارات متحدۀ عربی در سازمان ملل این نشست به درخواست کشورهای امارات متحده عربی، ژاپن و فرانسه به صورت غیرعلنی برگزار میشود و خانم محمد دربارۀ سفر اخیر خود به افغانستان به شورای امنیت گزارش خواهد داد.
خانم محمد در توییتی نوشته است که وقتی کابل بوده است با سفیران کشورها در کابل نیز در مورد راهحلها صحبت کرده است. او میگوید «جامعه جهانی باید برای حقوق زنان و دختران در افغانستان متحد شود.»
او روز چهارشنبه به خبرنگاران در نیویورک گفت، هنگامی که مستقیماً با رهبران بنیادگرای طالبان در کابل و قندهار صحبت میکرد، در پاسخ به این نظر طالبان که «در زمان مناسب» حقوق زنان را باز میگردانند، از آنها خواسته است که یک بازه زمانی واقعی در مورد رفع محدودیتهای کار و آموزش زنان را مشخص کنند که این زمان مورد نظر طالبان «۱۰، ۲۰ و یا ۵۰ سال» است.
خانم محمد که خود مسلمان است از کشورهای اسلامی و همسایه افغانستان خواسته است که در برابر طالبان «خیلی بیشتر ایستادگی کنند».
احضار پدر و مادر کیان پیرفلک:
به گفته عموی کیان پیرفلک، پدر و مادر این کودک که در حاشیه اعتراض های ایذه کشته شد، احضاریه ای دریافت کرده اند.
دکتر مهرداد پیرفلک در یک استوری در اینستاگرامش نوشت که احضاریه، به رغم شرایط جسمانی ناگوار پدر کیان و تعلیق شدن مادر کیان از تدریس در هنرستان، ارسال شده است.
البته در توضیح آقای پیرفلک به دلیل این احضاریه اشارهای نشده است و روشن نیست که آیا پدر و مادر کیان پیرفلک به ارتکاب خلافی متهم شدهاند یا اینکه به عنوان شاهد پرونده کشته شدن فرزندشان احضار شده اند.
دادستانی ایذه: علت احضار والدین کیان پیرفلک بعنوان اولیاء دم برای ارائه شکایت احتمالی بود
محمد رسالتی، دادستان عمومی و انقلاب ایذه گفته که احضار پدر و مادر کیان پیرفلک، کودکی که در حاشیه اعتراضهای ایذه کشته، «به عنوان اولیاء دم جهت ارائه شکایت احتمالی» صورت گرفت.
او همچنین گفته با توجه به حضور پدر و مادر او در صحنه حادثه، این افراد برای «تحقیقات تکمیلی و شناسایی عامل یا عاملان جنایت» به مراجع قضایی فراخوانده شدند.
دادستان عمومی و انقلاب ایذه گفته که والدین کیان پیرفلک تاکنون چندین بار به صورت «تلفنی» به دادستانی دعوت شدند، اما «به درخواست خودشان مبنی بر دعوت کتبی، ابلاغیه به صورت کتبی» برای آنها صادر شده است.
روز گذشته مهرداد پیرفلک، عمومی کیان در یک استوری در اینستاگرامش نوشت که احضاریه به رغم شرایط جسمانی ناگوار پدر کیان و تعلیق مادرش از تدریس در هنرستان برای آنها ارسال شده است.
البته آقای پیرفلک در توضیح به دلیل این احضاریه اشارهای نکرده بود.
اعتراضات امروز زاهدان بعد از خطبه های نماز جمعه:
این ویدیوها از اعتراضات امروز هفتم بهمن مردم در زاهدان در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
مردم امروز هم پس از نماز جمعه بار دیگر به خیابانها آمده و شعارهای علیه حکومت دادند.
معترضان شعار میدهند: «سفره ما خالیه، خامنهای جانیه».
تصاویری از بازداشت معترضان امروز از سوی نیروهای امنیتی نیز منتشر شده است.
دستگیری یک نفر در اعتراضات امروز زاهدان:
این ویدیو از لحظه بازداشت فردی در زاهدان امروز هفتم بهمن در شبکه های اجتماعی منتشر شده است.
در تصاویر دیگر حضور گسترده نیروهای امنیتی نیز در خیابانهای زاهدان دیده می شود.
اگرچه از جو شدید امنیتی در زاهدان خبرهایی منتشر شده بود، اما مردم در زاهدان امروز نیز مانند جمعه های گذشته بار دیگر به خیابان ها آمدند و علیه حکومت شعار دادند.
در این ویدیو به نظر می رسد یک فرد دیگر در خودروی زانتیا نیز بازداشت شده است.
تغییر فرمانده انتظامی تهران با حکم احمد رضا رادان:
با حکم احمد رضا رادان، فرمانده کل انتظامی ایران، عباسعلی محمدیان به عنوان فرمانده انتظامی جدید تهران بزرگ انتخاب شد.
او جانشین حسین رحیمی شده که تاکنون این سمت را در اختیار داشت.
عباسعلی محمدیان پیش ازاین فرمانده انتظامی استان البرزو رئیس پیشین پلیس آگاهی تهران بود.
به گزارش خبرگزاریهای ایران حسین رحیمی به عنوان رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا (فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران) انتخاب شده است.
در اواسط ماه گذشته احمدرضا رادان با حکم رهبر جمهوری اسلامی به عنوان فرمانده جدید نیروی انتظامی معرفی شد. این جابجاییها در حالی صورت میگیرد که اعتراضات اخیر در ایران کماکان به اشکال مختلف ادامه دارد.
شاعران و نویسندگان میگویند: سانسور در حاکمیت طالبان به اوج خود رسیده است
شماری از شاعران و نویسندگان در افغانستان به بیبیسی گفتهاند که حکومت طالبان آثار آنها را به دلائل مختلف سانسور میکند.
مزدا مهرگان یک شاعر افغان مقیم آلمان میگوید که «سانسور از نظر او در افغانستان زیر حاکمیت طالبان به اوجش رسیده است». او میگوید شاعران در افغانستان از سرودن اشعاری که گویا «مشابه ساز و سرود» باشد منع شدهاند.
طالبان روی تصویرهای انسان و حیوانات در نقاشیهای خیابانی رنگ پاشیده و مجسمهها را در میدانهای شهرها تخریب کرده است.
در همین حال، شماری از ناشران کتاب نیز میگویند آثاری را که به تعبیر اداره امر به معروف این گروه، «غیراسلامی» دانسته شود، چاپ و نشر نمیتوانند.
برخی از نویسندهگان افغانستان میگویند برای نشر آثارشان به ناشران در کشورهای خارجی مراجعه میکنند و توزیع کتابهایی که با روحیه نظام طالبان موافق نباشد را از طریق آنلاین در دسترس خوانندگان قرار میدهند.
اداره آمار و معلومات افغانستان: با آسان شدن روند توزیع تذکره الکترونیک به ۹ میلیون رسیده است
اداره «ملی احصائیه و معلومات افغانستان» میگوید روند توزیع شناسانه (تذکره) الکترونیک را آسان کرده و شناسنامههای جدید به حدود ۹ میلیون نفر توزیع شده است.
این اداره تحت کنترل طالبان میگوید ۶۳ مرکز در سراسر کشور فعال شده است و هزینه دولتی یک جلد تذکره ۳۰۰ افغانی تعیین شده است.
با این حال، برخی از متقاضایان تذکره الکترونیک به بیبیسی گفتهاند که برای دریافت تذکرههای جدید، ماهها منتظر ماندهاند تا نوبتشان برسد.
این اداره اما روند توزیع گذرنامه (پاسپورت) را در چند ماه گذشته متوقف کرده است.
برخی افراد مدعی شدهاند که با وجود آن، پاسپورت را در بازار سیاه به «قیمت ۲ تا ۴ هزار دلار» خریدهاند.
پس از تسلط طالبان بر کشور در اوت ۲۰۲۱، تقاضا برای دریافت پاسپورت بهشدت افزایش یافته است.
برخی از خانواده های که نیاز دارند بیماران شانرا به خارج از این کشور ببرند میگویند که جدا از هزینه درمان، برای تهیه پاسپورت از بازار سیاه پول هنگفتی پرداختهاند.
مسئولان طالبان اما میگویند که پاسپورت در بازار سیاه فروخته نمیشود و پس از حل مشکلات فنی، روند توزیع آن را آغاز خواهند کرد، وعدهای که به گفته متقاضیان از بیش از یک سال به این سو، بسیار محدود، عملی شده است.
خانواده میر یوسف یونسی: حال جسمی وی در خطر است
آیدا یونسی، فرزند میر یوسف یونسی در حساب توییترش نسبت به وضعیت جسمانی پدرش ابراز نگرانی کرد و نوشت که وی «از دسترسی به داروهایش منع شده و حال جسمیاش در خطر است».
خانم یونسی گفته است که پدرش روز گذشته با وی تماس تلفنی داشته است.
بنا بر اعلام خانواده میر یوسف یونسی، وی در بند ۲۴۰ زندان اوین در «یک سلول انفرادی بسیار کوچک» و «تحت فشارهای روحی و جسمی» است.
دختر آقای یونسی در انتها نوشته است که «جمهوری اسلامی مسئول هر اتفاقی برای پدرم است».
میر یوسف یونسی، پدر علی یونسی، دانشجوی زندانی شده دانشگاه صنعتی شریف از سال ۱۳۹۹ است که اخیرا و در هفتم دی ماه امسال توسط وزارت اطلاعات شد.
محکوم شدن ٢ تن از معترضان به ۱۵ ماه و یک سال زندان:
سازمان حقوق بشر ایران روز پنجشنبه گزارش داد که مریم دریسی، اهل کازرون، که در مهر ماه در ارتباط با اعتراضات سراسری ایران بازداشت شده بود در بخش اول یک پرونده قضائی توسط دادگاه تجدید نظر استان فارس به ۲۲ ماه و ۱۷ روز حبس تعزیری محکوم شده است.
بنابر این گزارش او به اتهام «توهین به رهبری» به ۱۵ ماه حبس تعزیری و برای اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به ۷ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری با احتساب روزهای بازداشت اولیه محکوم شده است.
براساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی و تجمیع جرایم او باید ۱۵ ماه حبس را تحمل کند.به نوشته این سازمان او قبلا در ۲۳ آبان در بخش دیگری از پرونده قضایی خود توسط شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری ۲ شهرستان کازرون محاکمه شد و به اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی» یک سال حبس تعزیری و برای اتهام «تظاهر به فعل حرام از طریق کشف حجاب» به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود.خانم دریسی در ۲۳ مهر در کازرون بازداشت شد و در ۱۱ آبان ۱۴۰۱ با سپردن وثیقه آزاد شد.
این سازمان همچنین گزارش می دهد که شعبه سوم دادگاه انقلاب ایلام خانم حسنا (کژال) وطن پور، ۲۹ ساله اهل گیلانغرب، را به یک سال حبس تعزیری، شش ماه حبس تعلیقی، ابطال گذرنامه و ارائه ۱۱۰۰ ساعت مشاوره حقوقی رایگان محکوم کرده است.
اتهامات او «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی و خارجی» و «اخلال در نظم عمومی» اعلام شد. او از اتهامات دیگر شامل «توهین به رهبری» تبرئه شد.به نوشته سازمان حقوق بشر خانم وطن پور روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در ارتباط با اعتراضات سراسری دستگیر و در ۲۴ آبان با قرار وثیقه آزاد شده بود.
دستگیری یک نوجوان ۱۴ ساله در اشنویه توسط نیروهای امنیتی:
کانال تلگرام شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران گزارش کرده که که یک کودک ۱۴ ساله کرد، روز گذشته توسط نیروهای امنیتی در شهر اشنویه استان آذربایجان غربی بازداشت شده است.
براساس این گزارش کومار شابویی در منزل خانوادگیاش در اشنویه توسط ماموران امنیتی بازداشت شده است.
تا این لحظه «از دلیل بازداشت، اتهام انتسابی و محل نگهداری این کودک» اطلاعاتی منتشر نشده است.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان میگوید که «بازداشت این کودک بدون ارائه حکم قضایی صورت گرفته و ماموران امنیتی وسایل شخصی این خانواده از جمله گوشیهای تلفن همراه را با خود برده اند».
انتقاد از حکم «غیرقانونی و ناعادلانه تعلیق» استاد دانشگاه حکیم سبزواری:
شورای صنفی دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری در استان خراسان رضوی در بیانیه ای «تعلیق» دکتر حسن باقرینیا عضو هیات علمی این دانشگاه را «غیرقانونی و ناعادلانه» خوانده است.
در این بیانیه آمده است: «مایه تاسف جامعهی دانشگاهی است که ببیند عضوی بس فرهیخته از اعضای دانشگاه، آن هم نه عضوی معمولی که استادی مجرب، با شرافت و با درایت را طی اقدامی بس ناجوانمردانه و البته غیرقانونی به تعلیق درآوردهاند و ایشان را از رسالت اصلیاش یعنی آگاهیسازی و انتقال عشق و معرفت منع نمودهاند!؟»
این شورا می نویسد که دکتر باقری نیا «در این روزها که غبار بر ساحت حقیقت نشسته است، سکوت نکرده و حمایتش همواره شامل حال مردم این سرزمین بوده است.»
همزمان شورای صنفی دانشجویان کشور می نویسد که برخی گزارش ها حاکی از «اخراج» دکتر امیر نیکپی مدرس رشته جامعهشناسی حقوقی و انسانشناسی حقوقی دانشگاه بهشتی است.
در این خبر آمده است: «در صورت صحت این خبر تلخ، دکتر نیکپی بعد از دکتر نگار ذیلابی (دانشکده الهیات) و دکتر محمد راغب (دانشکده ادبیات) و دکتر اسلام ناظمی (دانشکده مهندسی کامپیوتر) چهارمین استاد در معرض اخراج دانشگاه شهید بهشتی است. این پروژه اخراج اساتید دانشگاه همزمان و در ادامه فرایند تصفیه دانشگاه در سراسر کشور انجام شده است و پیشتر با اخراج دکتر رضا امیدی از استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران کلید خورده بود».
مادر محمدحسن ترکمان: رخت سیاه نپوشیدم، سعی کردم به جای عجز و ناله، فریادی شوم برای خونخواهی پسرم
کاملیا سجادیان، مادر محمدحسن ترکمان، از کشتهشدگان اعتراضات اخیر در پست اخیر اینستاگرام خود درباره دلیل «نپوشیدن رخت سیاه» برای فرزندش نوشته است.
او در بخشی از متن این پست نوشت: «از همان روز اول که اون خبر غمانگیز و وحشتناک رو به من دادند، تصمیم گرفتم هیچ وقت رخت سیاه نپوشم، سعی کردم خودمو شکل آدمهای عزادار و داغون نکنم، تصمیم گرفتم مراقب هم ظاهر وهم باطنم باشم به دودلیل؛ اول برای بچههام خصوصا مهلا کوچولو.»
خانم سجادیان افزود: «دختر هشت سالهمان، مهلا عاشق محمد حسن بود، رابطه مهلا با محمد حسن آنقدرعمیق وعاشقانه بود که دوست نداشتم مهلا رو هم عزادارکنم، مهلا حق داشت خوشحال باشد، پس برای دل مهلا و بچهها تمام تلاشم رو کردم، ازهمون ابتدا مشکی نپوشیدم.»
مادر محمدحسن ترکمان در بخش دیگری از این متن ادامه داد: «سعی کردم به جای عجزوناله قدرتی شوم، صدایی شوم، فریادی شوم برای خونخواهی پسرم، گرچه دردهای مادری تمامی ندارد ولی همه را به جان خریدم، از همان روز اول قسم خوردم لباس عزا را به تن عزیزای کسی کنم که محمد حسن عزیزم رابه قتل رسانده وشک ندارم که این اتفاق خواهد افتاد.»
او افزود: «به تمام فامیل ودوستان هم سپردم لباس مشکی نپوشند. محمدحسن به دیدارمعبودی میرفت که همیشه از او یاد میکرد، پس برای مهمانی پسرم نباید عزاداربود. محمدحسن جسمش پیش ما نیست ولی هنوز قلب وروحش همراه و کنارمان است».
زمینه سازی برای جرم انگاری» اظهارنظر ها در شبکه های اجتماعی با ماده جدید ۵۱۲:
طرح افزودن یک ماده به قانون مجازات اسلامی موجب شده منتقدان، حکومت ایران را به تلاش برای محدودتر کردن دامنه آزادی بیان که هم اکنون هم بسیاری معتقد به عدم وجود آن هستند، متهم کنند.
بنابر گزارش رسانهها در ایران این ماده جدید که «ماده ۵۱۲» نامگذاری شده حاوی این پیشنهاد است:
«هر شخصی که دارای موقعیت شغلی، اجتماعی، سیاسی، خانوادگی، علمی، فرهنگی و نظامی جامعه است، در سخنرانیها، مصاحبهها، مقالات، پیامها و یادداشتهای خود در فضای حقیقی یا مجازی در مورد اموری که نیاز به اظهارنظر مراجع رسمی است و هنوز اعلام نظر رسمی نشده است، مطالبی را خلاف واقع، بیان کند که بازخورد گسترده داشته باشد و در اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع موثر باشد، اگر از مصادیق افساد فی الارض موضوع ماده (۲۸۶) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲/۲/۱ نباشد، علاوه بر محکومیت به مجازات درجه سه به مجازات نقدی معادل دو برابر خسارات وارده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی محکوم میشود و مسئول جبران خسارات وارده نیز میباشد».
ناظران مخاطب اصلی این طرح را افراد سرشناس و سلبریتیهای «مغضوب نظام» میدانند که حضور آنها در رسانههای حکومتی منتفی و تنها با استفاده از شبکه های اجتماعی اظهار نظر میکنند.
با این حال موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی، گفته مفاد این ماده هنوز در حال بررسی است اما کانون آن بر مقابله با «دروغ» استوار شده است.
در جریان اعتراضات چهار ماه گذشته در ایران، بسیاری از چهرههای سرشناسی چون علی دایی، تنها از طریق شبکههای اجتماعی فرصت اظهارنظر پیدا کردند.
محکومیت آزاد عباسی، فعال مدنی به بیش از ۶ سال زندان:
«کمیته پیگیری وضعیت بازداشت شدگان» در ایران گزارش می دهد که آزاد عباسی، فعال مدنی اهل دهگلان که در روز ۳۰ شهریور همراه برادرش، سیروس عباسی، دستگیر شده بود توسط شعبه دوم دادگاه کیفری دهگلان به اتهام های «تبلیغ علیه نظام»، «برهم زدن نظم عمومی» و «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به شش سال و چهارماه محکوم شده است.
این کمیته می نویسد که دادگاه این دو برادر به صورت آنلاین و بدون داشتن وکیل برگزار شد و می افزاید: «او بیش از یک ماه در سلول های انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج نگهداری شد و هم اکنون در زندان این شهر به سر میبرد. تاکنون از آزادی او و برادرش با قید وثیقه مخالفت شده است.»
به گزارش این کمیته افشین عبدی، دانشجوی دانشگاه کردستان، هم توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه انقلاب بوکان با اتهام «توهین به رهبری» و «اخلال در نظم و تشویش اذهان عمومی» به ۲ سال و ۱۱ ماه حبس محکوم شده است.
براساس این گزارش او روز پنجم مهرماه در منزل پدریاش در بوکان دستگیر و یک هفته بعد با قرار وثیقه از زندان آزاد شده بود.
«کمیته پیگیری وضعیت بازداشت شدگان» روز پنجشنبه همچنین نوشت که فاطمه گرجی، دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه سمنان، که در روز ۲۲ مهر توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شده بود به تحمل یک سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق و ٢ سال ممنوعیت خروج از کشور و ممنوعیت عضویت در احزاب سیاسی محکوم شده است.
ویدیویی از قطعی آب در شهر مریوان برای ساعت ها:
ویدیوی از مریوان برای بیبیسی ارسال شده که در آن شهروندی از قطعی آب گلایه میکند و میگوید که آب برای ساعتهای طولانی در این شهر قطع میشود. ویدیو با این توضیح ارسال شده که از حدود یکماه پیش مریوان در این وضعیت است. در روزهای اخیر تعدادی از کاربران شبکههای اجتماعی هم از قطع آب آشامیدنی در مریوان نوشته اند.