وزیر ارتباطات: از تجهیزات چینی برای اینترنت نسل ۵ استفاده خواهد شد
«همزمان با افزایش نگرانیها نسبت به تسلط چین بر بازار مخابرات ایران و "محرمانه" ماندن محتوای بسیاری از توافقنامههای اخیر تهران و پکن، وزیر ارتباطات از بهکارگیری تجهیزات چینی در اینترنت نسل پنجم کشور خبر داد.»
وزیر ارتباطات و فناوری اعلام کرده برای اینترنت نسل ۵ در ایران از تجهیزات چینی استفاده خواهد شد. عیسی زارعپور با اشاره به سفر اخیر ابراهیم رئیسی به چین و امضای تفاهمنامههایی در حوزه "نرمافزار، سختافزار و حوزههای فضایی" گفت: «بسیاری از تجهیزات اینترنت نسل چهارم در کشور ما چینی است و طبیعی است که برای اینترنت نسل پنجم هم بتوانیم از تجهیزات چینی استفاده کنیم.»
ابراهیم رئیسی بهمنماه امسال همراه با هیئتی از مقامهای بلندپایه از جمله وزرای تجارت، نفت و اقتصاد به چین سفر کرد. رسانههای ایران گزارش دادند که در این سفر "بیست سند همکاری" میان ایران و چین به امضا رسید. محتوای این اسناد همچون توافقنامه ۲۵ ساله میان دو کشور "محرمانه" مانده و به رسانهها درز پیدا نکرده است.
پس از بازگشت رئیسی از پکن، مقامات بانک مرکزی و وزارت صمت نیز اعلام کردند که تمام توافقنامههای بانکی و تجاری که در این سفر با مقامهای چینی به امضا رسیده "محرمانه" هستند و برای جلوگیری از "رصد این مذاکرات و توافقات توسط غربیها" جزئیات آن منتشر نخواهند شد.
همکاریهای مخابراتی چین و ایران سابقه طولانی دارد. خبرگزاری رویترز فروردین سال ۱۳۹۱ از معاملهای به ارزش ۱۳۰ میلیون دلار میان یک شرکت مخابراتی چین با شرکت مخابرات ایران خبر داده و نوشته بود این شرکت چینی ابزار و فناوریهای پیشرفته برای شنود خطوط تلفن همراه و ثابت و همچنین جاسوسی در ارتباطات اینترنتی را به جمهوری اسلامی فروخته است.
مقامهای ایران بارها بر استفاده از تجربیات چین در زمینه کنترل اینترنت تأکید کردهاند. غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل، در یکی از سخنرانیهای خود در سال ۹۸ با اشاره به اینکه چین تجربه موفقی در راهاندازی اینترنت ملی داشته، گفته بود برای "حفظ اقتصاد، فرهنگ، اقتدار و ارزشهایمان باید یک نگاه ملی و بومی بر زیرساخت های فضای سایبر در تقاطع با همه حوزه ها ایجاد کنیم."
پس از امضای توافقنامه ۲۵ ساله میان تهران و پکن، نگرانیها از همکاری چین با جمهوری اسلامی برای پیشبرد طرح اینترنت ملی موسوم به طرح صیانت بیش از پیش شدت گرفت. ایران و چین از جمله کشورهایی هستند که بیشترین میزان محدودیتهای اینترنتی را اعمال میکنند. مؤسسه غیردولتی "خانه آزادی" (فریدم هاوس) ژانویه امسال در گزارش سالانه خود درباره آزادی اینترنت در جهان سه کشور چین، ایران و روسیه را به "کشیدن یک دیوار فرضی" برای جدا کردن شهروندشان از سایر نقاط دنیا متهم کرده بود.
اسماعیل ثنایی، نایبرئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران آذرماه امسال در مصاحبهای با سایت "سیتنا" نسبت به سلطه محصولات چینی و وابستگی صنعت مخابرات ایران به چین هشدار داده و "غش کردن بازار مخابراتی" به سمت چین را اقدامی "غلط" خوانده بود. او گفته بود: «بزرگترین درسی که وزارت امور خارجه باید بگیرد این است که هیچ کشوری منافع ملی خود را فدای کشور دیگری نمیکند و بحث معرفت در سیاست و امور بینالملل جایی ندارد.»
"بازنگری" فیلترینگ با "تأکید بر ارزشهای دینی و انقلابی"
در حالی که محدودیت دسترسی کاربران به اینترنت در ایران همچنان ادامه دارد، ابراهیم رئیسی در حکمی به دبیر جدید شورای عالی فضای مجازی خواستار " بازنگری در سیاستهای مسدودسازی فضای مجازی با تأکید بر ارزشهای دینی و انقلابی" شد. در این حکم که ۱۳ بند دارد خواسته شده تا این شورا برای "تحقق کامل سند راهبردی جمهوری اسلامی در فضای مجازی" تلاش کند و با "فرصتها و تهدیدهای" فضای مجازی "مواجهه هوشمندانه" در پیش بگیرد.
رئیسجمهوری ایران روز شنبه در حکمی محمدامین آقامیری را به عنوان دبیر جدید شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی منصوب کرد. آقامیری، ۳۷ ساله، در سالهای گذشته مسئولیتهای متعددی را از جمله معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و ریاست سازمان تنظیم مقررات ارتباطات را بر عهده داشته است.
او همچنین مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف بوده و تصاویری از او در میان دانشجویان بسیجی معترض در سخنرانی حسن روحانی در مراسم روز دانشجو سال ۹۴ در دانشگاه شریف منتشر شده است.
اختلالات گسترده در دسترسی به اینترنت در ایران که با شروع اعتراضات به مرگ مهسا امینی آغاز شد، همچنان با گذشته بیش از پنج ماه ادامه دارند.
نقل از دویچه وله فارسی