مبتلایان به کرونا آلوده به مواد ژنتیکی یافت شده در حیوانات وحشی بازار هوانان چین

Virus Chin بی بی سی فارسی- ویکتوریا گیل: یک گروه تحقیقاتی در چین نتیجه بررسی نمونه‌ هایی از اقلام فروخته شده در بازارهای مواد غذایی چین در طول ٣ سال منتهی به شیوع ویروس کرونا در این کشور را منتشر کرده است.

مرکز توجه این گروه بازار فروش غذاهای دریایی و گوشت حیوانات وحشی در شهر هوانان و هدف یافتن منشاء شیوع ویروس کرونا بوده است.

این اولین گزارش حاوی تجریه و تحلیل شواهد زیست‌ شناسی است که در سال ۲۰۲۰ از این بازار جمع‌ آوری شده است.

نظر این گروه این بوده است که با ارتباط دادن این ویروس به حیوانانی که گوشت آنها در این بازار فروخته می‌ شوند، می توان مسیر شیوع کرونا در میان جمعیت انسانی را یافت.

آنها نتیجه گرفته‌ اند که نمونه‌ های گرفته شده از مبتلایان به این بیماری حاوی مواد ژنتیکی یافت شده در حیوانات وحشی هم هست.

برخی از پژوهشگران همچنان معتقدند که نتیجه‌ گیری این پژوهش دلیل دیگری بر آن است که این بیماری در ابتدا از یک حیوان آلوده به انسان منتقل شده است.

اما پژوهشگران دیگری خواستار احتیاط در تفسیر یافته های این گروه از پژوهشگران چینی شده و گفته‌ اند که معلوم نیست جرا انتشار شواهدی از محتوای ژنتیکی نمونه‌ های گرفته شده، ٣ سال به طول انجامیده است.

نظریه دیگری که برای شیوع این بیماری مطرح است این است که ویروس عامل آن به طور تصادفی از یک آزمایشگاه تحقیقات بیولوژیکی در ووهان به خارج نشت کرد.

شواهد قطعی نیستند:

تیم تحقیقاتی چینی نسخه اولیه مطالعه خود را در ماه فوریه ۲۰۲۲ به صورت آنلاین منتشر کرد، اما این گزارش حاوی اطلاعات ژنتیکی کاملی از نمونه‌ های جمع‌آوری شده از بازار نبود.

در ماه مارس سال جاری، یک گروه بین‌ المللی متشکل از پژوهشگران از کشورهای مختلف ارزیابی خود از جزئیات توالی ژنتیکی نمونه‌ های برداشته شده از بازار فروش گوشت حیوانات وحشی را که در اینترنت به شراکت گذاشته بودند، منتشر کرد.

این بررسی جدید که قبل از انتشار در نشریه علمی نیچر توسط دانشمندان دیگر تأیید شده است، شامل جزئیات مهمتری در مورد محتوای نمونه‌ هایی است که از غرفه‌ ها، سطوح، قفس‌ های حیوانات و ابزار قصابی داخل بازار، جمع‌ آوری شده هستند.

بر اساس مقاله گروه پژوهشی چینی آزمایش ویروسی برخی از نمونه‌ های جمع‌ آوری‌شده از محل‌ های فروش حیوانات وحشی وجود ویروس کرونا را در این اماکن نشان داده است.

در گزارش آنها آمده است که بررسی این نمونه‌ ها همچنین نشان داد که حیواناتی که در این بازارها فروخته می‌ شوند، بخصوص سگ‌ های راکون زنده، در برابر عفونت به این ویروس حساس هستند.

البته پژوهشگران چینی خود خاطرنشان کرده‌ اند که یافته‌ های آنان در حد اثبات قطعی و نهایی چگونگی شیوع این ویروس نیست.

آنان در گزارش خود نوشته‌ اند که «پیدا شدن ویروس کرونا در نمونه‌ های برداشت شده از این بازارها لزوما ثابت نمی‌ کند که حیوانات عرضه شده در آنها آلوده بوده‌اند».

به عبارت دیگر، این احتمال وجود دارد که این ویروس توسط حیوانات به بازار آورده نشده، بلکه یک فرد آلوده عامل ورود آن به این بازارها و آلودگی حیوانات بوده است.

پروفسور دیوید رابرتسون، استاد ویروس‌شناسی دانشگاه گلاسکو در بریتانیا، از زمان ظهور ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ در تحقیقات ژنتیکی در مورد منشا این ویروس مشارکت داشته است.

او به بی‌ بی‌ سی گفت «مهمترین جنبه این مجموعه تحقیقاتی جدید این است که اطلاعاتی را در اختیار دیگران گذاشته است تا روی آنها تحقیق کنند».

او افزود که در مجموع، نمونه‌ های موجود در این گزارش «حاوی شواهد قانع‌ کننده‌ ای است در این مورد که احتمال دارد حیوانات فروخته شده در بازار به این ویروس آلوده بوده‌ اند که شواهد مهمی است.»

به گفته پروفسور رابرتسون، «وقتی شما این را با این واقعیت که موارد اولیه شیوع کرونا در ووهان به بازار مرتبط است کنار هم می گذارید، شواهد محکمی از این است که این مکانِ شیوع گسترده بیماری است.»

یافته‌ های گروه تحقیقات چینی در زمانی منتشر شده که نظریه نشت ویروس از آزمایشگاهی در چین به عنوان منشاء شیوع کرونا در آمریکا مورد تأکید بیشتری قرار گرفته است.

دولت چین به شدت این نظریه را رد کرده است که ویروس مرگبار کرونا از یک مرکز تحقیقاتی چینی به بیرون نشت کرد و باعث آلودگی جمعیت انسانی شد، اما اف‌ بی‌ آی– پلیس فدرال آمریکا- تأکید دارد که اکنون قانع شده است که این سناریو «محتمل‌ ترین» توضیح برای شیوع ناگهانی این بیماری بوده است.

وزارت انرژی آمریکا نیز همین نتیجه‌ گیری را تأیید کرده است.

نهادها و سازمان‌ های مختلف در آمریکا منشاء شیوع ویروس را بررسی و نتایج متفاوتی را مطرح کرده‌ بودند، اما در اول ماه مارس، رئیس اف‌ بی‌ آی، دولت چین را متهم کرد که «تمام امکانات خود را برای محو شواهد و ایجاد ابهام در مورد منشاء شیوع کرونا به کار گرفته» و فاش کرد که این نهاد سرانجام در مورد نظریه نشت آزمایشگاهی ویروس متقاعد شده است.

اف‌ بی‌ آی هنوز یافته‌ های خود را منتشر نکرده که باعث انتقاد برخی از پژوهشگران شده است.

بی‌ بی‌ سی، با سرپرست مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ های عفونی در چین تماس گرفته و خواستار اظهار نظر او شده است.