گرانی قریب الوقوع بنزین؟/ قاچاق روزانه ۵۰ میلیون لیتر سوخت؟
روزنامه اعتماد- ندا جعفری: در فضای مجازی شایعات زیادی درباره گرانی قریب الوقوع بنزین شنیده می شود و «تکذیبیه» ها هم برای اینگونه اخبار کارساز نیست. هر چه که باشد، نوعی بازی رسانه ای خطرناک بر سر گرهی شکل گرفته که از باز کردن با دست به باز کردن با دندان رسیده است.
با جمع آوری کارت سوخت جایگاهداران، آنهم در حالی که خیلی ها هنوز کارت سوخت شخصی ندارند، مسابقه تازه ای میان شایعات فضای مجازی درباره تصمیم های جدید بنزینی و تکذیب های پشت سر هم مسئولان مربوطه به راه افتاده است. البته در ۶ ماه گذشته روند این «تکذیب» ها آنقدری بوده که حتی کارکرد «تکذیبیه» هم از میان رفته است.
به گزارش اعتماد، مسئولان علت جمع آوری کارت های سوخت را قاچاق سوخت اعلام کرده اند و طبق اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال ۱۴۰۱، قاچاق بنزین در کشور رشد ۲۵۰ درصدی، و قاچاق گازوئیل ۶۹ درصد افزایش داشته اند که این مسأله به مفهوم قاچاق روزانه ۵۰ میلیون لیتر سوخت از کشور است.
در حال حاضر ماهانه ۶۰ لیتر سهمیه بنزین به کارت های سوخت واریز می شود که با نرخ ۱۵۰۰ تومان مورد استفاده قرار می گیرند و امکان استفاده ۱۵۰ لیتر بنزین با نرخ ۳ هزار تومان برای مردم وجود دارد. به همین دلیل مشکلی بابت سوخت و کارت های سوخت وجود ندارد. اما در فضای مجازی شایعات زیادی درباره گرانی قریب الوقوع بنزین شنیده می شود و «تکذیبیه» ها هم برای اینگونه اخبار کارساز نیست.
بخش زیادی از این عدم کارکرد تکذیبیه، به رفتار پیشین دولت وقت برای افزایش یک باره قیمت بنزین در آبان ۹۸ بازمی گردد که حتی یک شب پیش از اجرای اصلاح قیمتی بنزین، مسئولان وزارت نفت هرگونه افزایش قیمت بنزین را رد کردند. اما فردا صبح، به یک باره قیمت بنزین از هزار تومان به ۳ هزار تومان افزایش یافت و در پی این اتفاق، روزهای سختی در فضای اجتماعی ایران رقم خورد.
حالا و در آغاز سال جدید، اظهارات مسئولان وزارت نفت مبنی بر افزایش مصرف بنزین به بیش از ۱۱۰ میلیون لیتر در روز، به عنوان سیگنال اصلاح قیمتی مطرح شده اند و بسیاری منتظر روزی هستند که قیمت بنزین تغییر کند. نگاه برخی کارشناسان نیز این است که انتشار اینگونه اخبار برای آزمایش واکنش ها به گرانی احتمالی بنزین است.
اما هر چه که باشد، نوعی بازی رسانه ای خطرناک بر سر گرهی شکل گرفته که از باز کردن با دست به باز کردن با دندان رسیده است. قیمت بنزین از آبان ۹۸ تاکنون دست نخورده مانده و در این مدت، علاوه بر اینکه مصرف بنزین تا سطح بالای ۱۱۰ میلیون لیتر رفته، ایران به وارد کننده بنزین نیز تبدیل شده است. البته آمار مصرف بنزین به صورت شفاف و مستمر وجود ندارد و همین اعداد هم از لا به لای اظهارنظرهای مختلف درآمده است.
برخی کارشناسان حوزه انرژی معتقدند اگر قرار است تغییر قیمتی در بخش بنزین صورت گیرد، چرا باید فنر قیمتی این کالا جمع شود و پس از چند سال با رشد های سه یا چهار برابری قیمت ها همراه باشد که در پی آن اعتراض های اجتماعی رخ دهند؟ بهتر آن نیست که ملاحظات کنار گذاشته شود و سالانه ۲۰ درصد قیمت بنزین رشد کند تا این موضوع مانند گذشته به جنجالی اجتماعی- سیاسی تبدیل نشود؟