ویلم الکساندر، پادشاه هلند برای نقش این کشور در بردهداری عذرخواهی کرد
«پادشاه هلند به خاطر نقش کشورش در تجارت برده رسما عذرخواهی کرد و گفت که «شخصا و شدیدا» از این موضوع متاثر شده است.»
هلند پس از قرن هفدهم به یک قدرت عمده استعماری تبدیل شد و قلمروهایی را سرتاسر جهان تحت اختیار گرفت و تاجران برده هلندی بیش از ۶۰۰هزار نفر را قاچاق کردند.
روز شنبه ویلم الکساندر، پادشاه هلند، این اقدام را «خوفناک» خواند.
او گفت که خانواده سلطنتی هیچ قدمی برای جلوگیری ازبردهداری برنداشت.
پادشاه هلند در مراسمی به مناسبت یکصد و شصتمین سالگرد لغو بردهداری در این کشور سخنرانی میکرد. تا قبل از این مراسم، مشخص نبود که آیا پادشاه به خاطر نقش خانواده سلطنتی از این عمل عذرخواهی خواهد کرد یا نه.
یک بررسی جدید درماه ژوئن نشان داد که حاکمان وقت هلند بین سالهای ۱۶۷۵ و ۱۷۷۰از مستعمراتی که بردهداری در آنها رواج داشت، معادل ۵۴۵ میلیون یورو (۵۹۵ میلیون دلار) پول امروز، درآمد کسب کردند.
پادشاه ویلم الکساندر در سخنرانی خود در آمستردام تایید کرد که «پادشاهان و حاکمان کاخ نارنجی» هیچ قدمی علیه [بردهداری] برنداشتند».
او گفت: «امروز به عنوان پادشاه شما و به عنوان بخشی از دولت اینجا در مقابل شما ایستادهام. امروز عذرخواهی میکنم.»
«امروز، بهدلیل فقدان اقدامی آشکار طلب بخشایش میکنم.»
پادشاه که ملکه ماکسیما، همسرش، او را در این مراسم همراهی میکرد اذعان کرد که از جانب کل ملت نمیتواند سخن بگوید اما به حاضران گفت که «اکثریت قریب به اتفاق» شهروندان هلندی «از مبارزه برای برابری برای همه، صرفنظر از رنگ یا سابقه فرهنگی حمایت میکنند.»
پادشاه افزود: «پس از اذعان به موضوع و عذرخواهی بابت آن، میتوانیم برای التیام، وفاق و بازیابی با هم کار کنیم.»
سخنرانی او در جشنواره سالانه بزرگداشت لغو بردهداری با تشویق جمعیت همراه بود.
در قرن هفدهم، هلند بخشهای وسیعی از مناطقی که اکنون اندونزی، آفریقای جنوبی، کوراسائو و پاپوآ غربی را تشکیل میدهند، فتح کرد و به یک بازیگر کلیدی در تجارت بردهها در آن سوی اقیانوس اطلس تبدیل شد.
پیش از ممنوعیت بردهداری در سال ۱۸۶۳ ، هزاران نفر از آفریقا به مستعمرات هلند در دریای کارائیب و آمریکای جنوبی - که حدود ۵٪ از کل تجارت برده در اقیانوس اطلس را تشکیل میداد، قاچاق شدند.
اما بردهداری در کشور آفریقایی سورینام طی یک دوره گذار اجباری ده ساله ادامه یافت که این موضوع غم و درد و رنج بیشماری را همراه داشت.
هلند ثروت هنگفتی را از تجارت برده به دست آورد و تنها در استان غربی آن، بنا به یک مطالعه شورای تحقیقات هلند، ۴۰ درصد رشد اقتصادی بین سالهای ۱۷۳۸ و ۱۷۸۰ را میتوان به این تجارت نسبت داد.
سال گذشته، مارک روته نخست وزیر هم به خاطر نقش تاریخی این کشور در تجارت برده عذرخواهی کرد و در سخنرانی خود در لاهه گفت که این عمل باید به «روشنترین کلمات» به عنوان «جنایت علیه بشریت» شناخته شود.
چندین شهر هلند، از جمله آمستردام و روتردام، هم به دلیل نقش خود در تجارت عذرخواهی کردهاند.
هلند مدتی است که به تاریخ استعماری خود میپردازد و سال ۲۰۰۶ تاریخ بردهداری هلند به برنامه درسی مدارس افزوده شد.
نقل از بیبیسی فارسی