میدل ایست نیوز- عربستان و کویت علیرغم محکومیت ایران به توسعه میدان گازی می پردازند!
تهران در اواخر ماه مارس گفت که این توافق با «مذاکرات قبلی انجام شده» مغایرت دارد و «حق خود برای بهره برداری از این میدان را محفوظ می دارد».
عربستان سعودی و کویت علیرغم مخالفت های ایران، یک میدان گازی مورد مناقشه را توسعه خواهند داد و در عین حال از تهران می خواهند وارد مذاکره شود.
وزارت خارجه عربستان سعودی روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که متحدان خلیج فارس به توافق خود که ایران آن را «غیرقانونی» میداند، برای توسعه میدان گازی دریایی آرش/دورا احترام خواهند گذاشت.
در این بیانیه آمده است: «عربستان سعودی و ... کویت بر حق خود برای بهره برداری از منابع طبیعی در این منطقه تاکید می کنند و به کار خود برای اجرای آنچه بر سر توافق شده است ادامه خواهند داد.
اما دو کشور همچنین دعوت جدیدی از ایران برای مذاکره بر سر مرز میدان گازی صادر کردند که موضوع مناقشه ای است که به دهه ها قبل برمی گردد.
در این بیانیه آمده است: پادشاهی عربستان سعودی و کشور کویت به عنوان یک طرف مذاکره کننده دعوت خود را از جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری این مذاکرات تجدید می کنند.
تهران در اواخر ماه مارس گفت که این توافق با «مذاکرات قبلی انجام شده مغایرت دارد» و افزود که «حق خود برای بهره برداری از این میدان را محفوظ می دارد».
گفتگوهای ناموفق
این گرد و غبار در حالی رخ می دهد که قیمت انرژی در پی تهاجم روسیه به اوکراین همچنان بالا است.
مناقشه بر سر این میدان به دهه 1960 برمی گردد، زمانی که ایران و کویت هر کدام یک امتیاز دریایی، یکی به شرکت نفت انگلیس و ایران سابق، پیشرو بریتیش پترولیوم، و دیگری به رویال داچ شل، دادند.
این دو امتیاز در بخش شمالی میدان که ذخایر قابل بازیافت آن حدود 220 میلیارد متر مکعب (هفت تریلیون فوت مکعب) تخمین زده می شود، همپوشانی دارند.
ایران و کویت سالهاست درباره منطقه مرزی مورد مناقشه خود که سرشار از گاز طبیعی است، مذاکرات ناموفقی داشتهاند.
حفاری ایران در این میدان در سال 2001، کویت و عربستان سعودی را برانگیخت تا بر سر یک قرارداد مرزی دریایی به توافق برسند، که بر اساس آن به طور مشترک منابع طبیعی منطقه فراساحلی را توسعه میدهند.
کویت در ماه مارس گفت که انتظار می رود این میدان روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی با 84000 بشکه میعانات گازی در روز تولید کند.
مذاکرات ایران و عربستان
یک خبرگزاری وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران ماه گذشته گزارش داد که ایران به طور یکجانبه مذاکرات با رقیب منطقهای عربستان سعودی را بدون ذکر دلیل متوقف کرده است.
ریاض و تهران گفتهاند که امیدوارند این گفتگوها بتواند تنشهای سالها را کاهش دهد، اما انتظارات برای یک پیشرفت مهم را کماهمیت جلوه دادهاند.
دو کشور در سال 2016 زمانی که سفارت عربستان سعودی در تهران پس از اعدام یک رهبر مذهبی برجسته شیعه توسط این پادشاهی با اکثریت سنی مورد هجوم معترضان قرار گرفت، به روابط دیپلماتیک خود پایان دادند.
ریاض از کمپین «فشار حداکثری» دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا برای تحریم های شدید علیه ایران پس از خروج یکجانبه وی از توافق هسته ای سال 2015 حمایت کرد. این کشور همچنین ایران را مسئول حمله بزرگ به تاسیسات نفتی این کشور در سال 2019 دانست، اتهامی که تهران آن را رد کرد.
این دو کشور همچنین در جنگ در یمن، جایی که ائتلاف به رهبری عربستان سعودی از سال 2014 علیه جنبش حوثیهای متحد ایران میجنگند، در دو طرف مقابل ایستادهاند.
دور اول مذاکرات محرمانه که در آوریل 2020 در پایتخت عراق برگزار شد، نشان از گرم شدن بالقوه بین ایران و عربستان سعودی داشت.