رویاروئیها و ترکیب مجلس آینده رژیم؟
۱۳۹۳/۰۲/۱۰-انقلاب اسلامی در هجرت : ارگانهای تبلیغاتی خامنهای، هاشمی رفسنجانی و خاتمی و اصلاح طلبان و «تدبیر و امیدی» ها را مورد سرزنش قرار میدادند که چرا از هم اکنون، در کار تعیین نامزدها و «برنامه گذاری» انتخابات مجلس آینده هستند. اما خود نیز به این کار مشغولند و این و آن ائتلاف موضوع خبر و اظهار نظر همه روزه شدهاند. لذا وضعیت سنجی ضرورت دارد:
٭ نخست خبرها که ما دریافت کردهایم:
☚ گروه هاشمي، به صورت مخفي، حدود 500 نفر را براي انتخابات آينده مجلس و خبرگان رهبري نامزد کرده است. این گروه در حال رايزني با نامزدهای فهرست شده است. شماری از آنها، افراد معروف نيستند. یکچند از نامزدها، هم در فهرست نامزدهای مجلس خبرگان هستند و هم در فهرست نامزدهای مجلس. نامزدهائی برگزدیده شدهاند که شوراي نگهبان حتیالمقدور بهانهای برای رد صلاحیتشان نداشته باشد.
☚جبهه پايداري همراه با یکچند از فرماندهان سپاه، هر ماه يك جلسه مخفي براي مقابله با حسن روحاني و هاشمي و خاتمي و...برپا ميكنند و در آن، براي ایجاد شكاف ميان اصلاح طلبان، برنامهگذاری میکنند. چگونه باید روحاني را زمینگیر کرد و چگونه باید مجلس آینده را مجلس تحت اختیار مافیاهای نظامی- مالی نگاهداشت، موضوع کار این اجتماع است. تصمیمهائی که در این اجتماع گرفته میشوند، به نيروهاي تحت امر برای اجرا،ابلاغ ميشوند.
☚ همکاران روحاني تحت شنود مأموران اطلاعات سپاه قرار دارند. به گونهاي كه برخي از آنها از چندين موبايل استفاده ميکنند و در برخي اوقات در دفتر كار خود نيز از گفتگو تلفني يا حضوري خودداري ميكنند تا هم نگذارند از تصمیمها اطلاع حاصل شود و انجامشان با مانع برخورد کند وهم گزك به دست مخالفان داده نشود. از سويي ديگر سپاه پاسداران بعد از اينكه واواک را تا حدودي از دست داد، در مقام محافظت از افرادمورد تاييد خود، خطوط تلفني مطمئني را در اختيار انها قرار دادهاست. اصرار سپاه بر ایناست که مدرکی از «مهندسی انتخابات» توسط روحانی و حکومت او و یا شرکتشان در مهندسی کردن انتخابات بدست آورد و هم آن را با بوق و کرنا، علنی کند و هم مهندسی انتخابات توسط خود را توجیه کند.
☚ گفته روحالله حسينيان در مورد اينكه فيلم مراسم روز زن در سعد آباد را در اختيار دارد و تهدید به پخش آن، برای اطلاعات سپاه و مجموع کارگزاران خامنهای مسئله ساز شدهاست. ميگويند به چه حقي جماعتی که حسينيان عضو آناست، از آن جلسه كاملا زنانه فيلم برداري كردهاند؟ با کدام مجوز شرعی اینکار را کردهاند و با کدام مجوز شرعی آن را تماشا كردهاند؟ مراسم زنانه بودهاست و زنان سربرهنه بودهاند. وقتی حتی یک مجلس زنانه مصون از تجسس از نوع فیلم برداری و شنود نیست، حکومت با کدام اطمینان خاطر، کشور را ادارهکند. بدینخطر است که روحانی از متصدیان شنودهای تصویری و صوتی و فیلم سازان (فیلم من روحانی هستم) خواستهاست هویت خویش را آشکار کنند و معلوم کنند هرگاه از کارکنان دولت هستند، چه میزان از وقتی که باید صرف خدمت به دولت کنند، صرف تبلیغ برضد او و حکومتش میکنند و چه اندازه از بودجه دولت را صرف اینکار میکنند.
☚ ماجرای حمله به زندانيان سياسي از جمله تدابیری بودهاست كه اجتماع کذائی، براي نشان دادن چنگ و دندان به حسن روحاني و سازمانهاي حقوق بشري در خارج از کشور، به اجرا گذاشتهاند تا بگويند همه كاره ما هستيم و حسن روحاني كارهاي نیست. هدف دیگر این بودهاست که در صورت سكوت روحاني و طرفداران حکومت، آنها با یکدیگر و با روحاني محتمل شکاف پدیدآید. گرچه اين حمله و واکنش روحاني به آن، افق سیاسی را روشن میکند، اما اولاً او و حکومتش رویه سکوت اتخاذ کرد و وزیر معلومالحال دادگستری از جنایت جنایتکاران در زندان دفاع نیز کرد. و ثانیاً طرز فکر امثال هاشمی رفسنجانی و طرفداران حکومت روحانی، قدرتمحور است. لذا در دام افتادند و به جای دفاع از زندانیان قربانی جنایت، به چالش کشیده شدن روحانی و حکومت او را موضوع موضعگیری خود قراردادند. بدیهی است شرکت مداوم خود آنها در انواع جنایتها آنها را از دفاع از حقوق انسانی زندانیان باز میدارد. وگرنه باید به وجود بیدادگاههای انقلاب و زندانی کردن بیگناهان اعتراض میکردند.
دو مسئله برخوردها را هر روز بیشتر از روز پیش شدیدتر میکنند: توافق نهانی با کشورهای عضو گروه 5+1 و «انتخابات» مجلس:
٭ائتلافها و ضد ائتلافها برای شرکت در «انتخابات» مجلس آینده:
☚ عارف در دانشگاه اصفهان گفتهاست: تفکر اصلاحطلبی باید همواره وجود داشته باشد. ما قطعاً نمیتوانیم قهر کنیم اما میتوانیم شکست بخوریم و شکست اگر مقدمه پیروزی باشد برای ما ارزشمند است. در تمام سالهای گذشته من هیچ وقت از جریان سبز نام نبرده و از جنبش اصلاحات نام برده و حمایت کردهام، اصلاحات یک جنبش شناسنامهدار است و گفتمان آن مشخص است.
باگفتن این سخنان، او هم پذیرفتهاست که فعالان سیاسی شرکت کننده در جنبش سبز در انتخابات مجلس شرکت داده نشوند زیرا بنای رژیم بر حذف آنها است و هم اعلان آمادگی کردهاست برای ائتلاف با گرایشهائی از «اصول گرایان». گرایشهائی که ناطق نوری و علی لاریجانی گردانندگانشان هستند.
● خامنهای توسط بلندگوهایش موضع خود را در باره حذف خاتمی و هاشمی رفسنجانی و میرحسین موسوی و کروبی و نزدیکان آنها بازهم صریحتر میکند. احمد خاتمی،امام جمعه موقت تهران، در 4 اردیبهشت 93، گفتهاست: «مقام معظم رهبری از اعضا و فعالان «فتنه» ناراحت هستند و این افراد نباید در دولت یازدهم مسئولیت داشته باشند. حضور فعالان فتنه در پستهای دولتی با شعار اعتدال دولت منافات دارد. حامیان فتنه در مقابل رهبری ایستادند. اما امروز وانمود میکنند که از ایشان پیروی میکنند در حالی که در واقعیت دنبال فعالیتهای خود هستند.»
● در 5 اردیبهشت 93، سایت مشرق خبر دادهاست: عنصر خاکستری اصلاحات در جلسه مشترک مجمع روحانیون و بنیاد باران، بزرگترین تهدید جریان اصلاحات را عدم تمایل روحانی برای ارائه لیست مشترک و تک روی عارف در انتخابات آینده دانسته است. وی تاکید کرده من در عقل سیاسی اصلاح طلبانی که با خوش بینی از الان خود را پیروز انتخابات آینده میدانند شک دارم.
بنابر اینکه شرکت کنندگان در جنبش سبز باید حذف شوند، دایره ائتلافها بازهم کوچکتر میشود:
☚ باز مشرق (5 اردیبهشت 93) خبر میدهد: جلسه مجمع روحانیون که با حضور محمد خاتمی و خوئینی ها برگزار شد با این مصوبات همراه بود:1- ما باید اهل تعامل با نظام معرفی شویم نه تقابل 2- باید تلاش نماییم همه حرکات ما در چارچوب قانون اساسی تعریف شود.3-باید انسجام نیروهایمان را حفظ نماییم و آنها را از تندروی بر حذر داریم.4 - برای انتخابات مجلس و خبرگان باید افرادی را انتخاب کنیم که مورد استقبال طیف گستردهای از نیروهای سیاسی قرار بگیرند و شورای نگهبان روی آنها حساسیتی نداشته باشد.5- همانگونه که دیگران را نقد میکنیم باید نقد خود را هم در دستور کار قرار بدهیم.
خبر منتشره با خبری که انقلاب اسلامی دریافت کردهاست خوانائی دارد: اینان خود دست بکار تصفیه و وسیله کار دستگاه خامنهای شدهاند و کار حذف همه آنهائی را که خامنهای و بیت او «فتنهگر» میخواند، خود برعهده گرفتهاند.
☚ اعضای مثلثی که می خواهد اصول گرایان را متحد کند، به روایت سایت اعتماد از قول خبرگزاری فارس (4 اردیبهشت 93) عبارتند از: سه روحاني برجسته و انقلابي جلساتي را براي وحدت نيروهاي انقلاب آغاز كرده اند. سابقه برگزاري اين نشست ها، بنابر خبر خبرگزاری، به يك سال پيش باز مي گردد. یعنی سران اصولگرا درست از روزهاي پس از «انتخابات رياست جمهوري و شكست اصولگرايان، استراتژي هاي خود را براي انتخابات مجلس كليد زده بوده اند. از سال گذشته تاكنون سه جلسه بين آيت الله محمدرضا مهدوي كني، آيت الله محمد يزدي و آيت الله احمد جنتي براي وحدت نيروهاي انقلاب برگزار شده است. در اين جلسات تاكنون در مورد اصل ورود به موضوع وحدت نيروهاي انقلاب، ميزان پذيرش اين موضوع در ميان طيفهاي مختلف و نحوه تعامل با هر كدام، مباحثي مطرح شده است.»
● امر قابل توجه اینکه مصباح یزدی و گروه او را این سه به بازی نگرفتهاند. نخست این خبر منتشر شد که احمدی نژاد گفتهاست قصد ورود در سیاست را ندارد. بعد خبر تکذیب شد و خبر جدید میگفت: او برای شرکت در انتخابات مجلس احساس تکلیف نمیکند اما برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری 3 سال دیگر، احساس تکلیف میکند.
☚ باز اعتماد خبر داده است: اما در اين سوي گود، اصلاح طلبان هم ايده هاي جديدي براي انتخابات مجلس بعدي دارند. اعضاي شوراي مشورتي اصلاح طلبان به جاي جلسات انتخاباتي مشغول كار كارشناسي هستند تا بر اساس تاكيد سيد محمد خاتمي مثلثي متشكل از آيت الله هاشمي رفسنجاني، حج الاسلام ناطق نوري و سيد حسن خميني براي انتخابات بعدي مجلس نقش آفريني كنند. اصلاح طلبان از تجربه انسجام انتخابات رياست جمهوري هنوز هم حفاظت كرده اند. اين بار هم مي خواهند با استفاده از نظرات شخصيت هاي معتدل جلو بروند.
بنابر این خبر، محمد خاتمی خود را حذف شده می داند و می خواهد نقش حمایت کننده را بازی کند.
☚ بنابرگزارش ایسنا (9 اردیبهشت 93) عارف گفتهاست قطعا اصلاحطلبان يك شوراي رهبري ميخواهند، حال اينكه اين شوراي رهبري با چه مكانيزم و چه اهدافي تشكيل شود، بايد تصميمگيريهاي لازم صورت گيرد. انشاءالله كه بتوانيم به جمعبندي خوبي در اين رابطه برسيم. وي در برابر اين پرسش كه «آيا احتمال اجماع اصلاحطلبان با ريشسفيدان جريان اصولگرا براي انتخابات مجلس دهم وجود دارد؟» پاسخ داد: من بحثي مطرح كردم مبني بر اينكه در آينده نزديك راهبردي را براي ائتلاف ميان اصولگرايان و اصلاحطلبان اعلام خواهم كرد.
بدینقرار، او در پی ائتلاف با «اصول گرایان» است. بنابر اطلاع، این با علی لاریجانی و طیف او است که میخواهد ائتلاف کند. دفاع علی لاریجانی از روحانی و حمله او به سازندگان فیلم «من روحانی هستم»، گویای آن نوع مهندسی انتخابات است که هدف از آن، نخست حذف آنها است که «رهبر» اصرار برحذف شدنشان دارد.
آیا این مثلث میتواند مشلات اصولگرایان را حل کند؟
نزدیک به دو سال مانده به انتخابات مجلس دهم در اسفندماه سال ۹۴ و یا بهار ۹۵، گروهها و جناحهای سیاسی، مشغول آماده شدن برای آزمونی سرنوشتساز هستند. اعلام اینکه بزرگان اصولگرا نیز مثلثی تشکیل دادهاند تا برنامههای شرکت در انتخابات آتی را تنظیم کنند، با استقبال مواجه شده است. آیا این مثلث میتواند مشکلات اصولگرایان را حل کند؟
به گزارش «تابناک»، آنچه فعلا برای اصولگرایان و اصلاحطلبان به عنوان دو جریان اصلی سیاسی کشور مهم است، انجام کارهای پایه و در بالاترین سطوح برای تعیین شیوه ورود به انتخابات است.
از سویی گفته میشود که اصلاحطلبان بنا به توصیه سید محمد خاتمی بنا دارند به مثلث ناطق نوری، هاشمی رفسنجانی و سید حسن خمینی اتکا کنند و بر اساس استراتژی تعیین شده توسط آنها گام بردارند. این سه تن که تجربه موفقیت غافلگیرکننده در انتخابات ریاست جمهوری را در کارنامه دارند، مورد پشتیبانی سطوح کارشناسی اصلاحطلبان نیز هستند.
اینکه رهبری رفتار انتخاباتی اصلاحطلبان به دست این مثلث افتاده است، خود اتفاق چشمگیری است که ده سال پیش کمتر کسی احتمال آن را میداد. موقعیت سیاسی کنونی اصلاحطلبان با توجه به حوادث سالهای اخیر در پناه آوردن آنها به مثلث فوق مؤثر است و تحولات آینده در عمر همراهی دو طرف کارآمد خواهد بود.
حتی رابطه اصلاحطلبان و دولت یازدهم نیز در گذر تحولات سالهای آینده تعیین خواهد شد و شاید انتخابات مجلس دهم بزنگاهی باشد تا تمایز دو طرف روشن شود.
در مقابل، اعلام اینکه بزرگان اصولگرا نیز مثلثی تشکیل دادهاند تا برنامههای شرکت در انتخابات آتی را تنظیم کنند با استقبال مواجه شده است. بر این اساس آیتالله مهدوی کنی، آیتالله جنتی و آیتالله محمد یزدی چندین جلسه را برای هماهنگی جناحهای متفرق اصولگرا آغاز کردهاند.
قبل از پیشبینی سرانجام این هماهنگیها مرور تأثیر آنها بر آخرین انتخابات برگزار شده ضروری است. صرفنظر از هر دلیل دیگری، ناتوانی اصولگرایان برای اجماع بر نامزد و برنامهای واحد برای انتخابات ریاست جمهوری در شکست آنها مؤثر بود. همین ضعف در آینده هم میتواند گریبان اصولگرایان را بگیرد؛ هرچند امکان اتحاد و همراهی در روزهای سخت بیشتر میشود، در همین ترکیب نیز طرفداران جبهه پایداری و مراد معنوی آنها یعنی آیتالله مصباح سهمی ندارند.
در ماههای اخیر، اخبار متعددی از دیدارهای برخی اعضای پایداری از جمله آقاتهرانی با مثلث فوق منتشر شده است، ولی پایداریها نشان دادهاند که به سختی تن به همراهی با دیگر اصولگرایان میدهند.
نکته مهم دیگر بررسی سطح حرفشنوی بدنه جریان اصولگرایی از مثلث رهبری فوق است. مثلث اصلاحطلبان یعنی آقایان هاشمی رفسنجانی، ناطق نوری، سید حسن خمینی و در کنار آنها سید محمد خاتمی نفوذ فراوانی در بدنه اصلاحطلبی دارند، این در حالی است که در بین علما و روحانیون اصلی، جریان اصولگرایی که نام آنها در محاسبات انتخاباتی مطرح میشود، به جز مصباح یزدی دیگران چندان این امکان را ندارند. به همین دلیل، احتمالا بیش از آنکه اجماع مثل فوق در موفقیت اصولگرایان کارساز باشد، توانایی ردههای بعدی آنها در ارتباط با لایههای اجتماعی است که میتواند در انتخابات به کمک آنها بیاید.
سه روحانی پرسابقه اصولگرایان وارد دهه نهم عمر خود شدهاند و ارتباط آنها با انبوه جوانان ایرانی در حال سختتر شدن است. شاید به همین سبب است که محمد جواد لاریجانی به جریان اصولگرایی توصیه کرده که «جوانان اصولگرا پیرمردها را قال بگذارند و «جریان اصولگرایی مدرن» را تشکیل دهند».
در کنار همه مسائل دیگر باید منتظر ماند تا برنامههای دو رئیس قوه برای انتخابات آتی روشنتر شود. شاید جریان اصولگرایی در ماهها و سالهای پیش روی با پرسش سخت تعریف رابطه خود با علی لاریجانی نیز روبهرو شود. از سوی دیگر، شاید بخشی از اصولگرایان تمایل چندانی به فاصله گرفتن از دولت روحانی که رئیس آن ریشه در جریان راست دارند، نداشته باشد. همین مسأله توانایی تعیین آینده انتخاباتی جریان اصولگرایی با مثلث تشکیل شده را با ابهامات بیشتری روبهرو خواهد کرد.
محمدجواد لاريجاني: اصولگرايي بايد نسل جديد خود را به ميدان آورد
رئيس پژوهشگاه دانشهاي بنيادي گفت: اصولگرايي بايد نسل جديد خود را به ميدان آورد.به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري تسنيم محمد جواد لاريجاني در پاسخ به سئوالي درباره آينده جريان اصولگرايي، تلاشهايي براي ايجاد هماهنگي و انسجام بيشتر ميان اصولگرايان و همچنين طرح مسائلي نظير لزوم تشکيل حزب فراگير از سوي افرادي همچون محمدرضا باهنر با شرکت شخصيتهايي مانند حجتالاسلام ناطقنوري، گفت: اجمالاً بگويم که اين تحرکات خوب است و نيروهاي اصولگرا نبايد به خواب بروند بلکه بايد فعال باشند؛ اينها بد نيست. منتها ما نبايد جريان سياسي را با فرد شروع کنيم، جريان اصولگرايي قويترين جريان تئوريک و ريشهدارترين جريان در کشور ماست.وي با تأکيد بر اينکه جريان اصولگرا قبل از هر چيز بايد نظم نظري به خود بگيرد که حول محور تجربه بزرگ ملت ما - بناي يک نظام مدني، سياسي بر اساس اسلام - باشد، تصريح کرد: اين مسئله چالش ماست و نبايد آن را ناديده بگيريم. رقابتهاي داخلي اصولگرايان خيلي بيشباهت به ساير جناحها نيست؛ يعني اينطور نيست که بقيه خيلي ساماندهي داشته باشند ولي ما بايد اصول رقابت را هم در نظر بگيريم.لاريجاني توصيه دوم خود به جريان اصولگرا را نيز اينگونه مطرح کرد: بايد به نسل جديد اصولگرايان ميدان دهيم؛ ما هنوز باورمان نشده است که نسل جديدي از متدينين در کشور ما پيدا شده اند که سواد و توانايي دارند ؛ما همچنان دنبال همانهايي ميگرديم که 30-20 سال است با آنها اُخت هستيم.وي با تأکيد بر اينکه اصولگرايي بايد نسل جديد خود را به ميدان بياورد، تصريح کرد: اين تجربه را بايد کليد بزنيم و از بچههاي جوان خود نترسيم. جوانها در همه حوزهها؛ در علم، مديريت و جاهاي ديگر و رسانهها وارد ميدان شده اند و توانايي و عرضه خود را نشان داده اند.
اصولگرايان بايد پوست اندازي کرده، پوسته قبلي را جا بگذارند و نيروهاي جديد را وسط ميدان بکشند.رئيس پژوهشگاه دانشهاي بنيادي درباره مزيتهاي جوانگرايي در اصولگرايان گفت: در اين جوانگرايي، بخشي از آن تشتتها از بين ميرود، چراکه نيروهاي جوان بههم نزديکترند تا قديميها. من به شوخي ميخواهم بگويم که "جوانانِ اصولگرايان بايد پيرمردها را قال بگذارند".لاريجاني با بيان اينکه من جوشش خوبي را در جريان اصولگرا ميبينم و اگر ما ميدان را بهدست نسل جوان و جديد بدهيم، 100 درصد موفق ميشويم، اظهار داشت: اينکه کسي فکر کند اگر خودش در جريان اصولگرايي باشد، جريان موفق است و غير از او کسي نيست، درست نيست.وي خاطرنشان کرد: من به آينده اصولگرايي اميدوارم.لاريجاني اضافه کرد: جريان اصولگرايي با اين مفهوم بايد فراگير باشد، "فراگير" نه يک ادعا، بلکه حيثيتي است که بايد بهدست بيايد. اين مسئله مانند مرجعيت است، اگر کسي خودش اعلام کند که مرجع است که مرجع نميشود. حزب فراگير جوک است. وي گفت: اتحاد بايد از درون بجوشد و بالا بيايد. بهترين روش اين است که جوانان اصولگرا پيرمردان را قال گذاشته و با هم جمع شوند و جريان اصولگرايي مدرن را شکل دهند.
گفتگوي آريا با علي اکبر اوليا 9 اردیبهشت :
زمينه ائتلاف لاريجاني و اصلاح طلبان وجود دارد
خبرگزاري آريا-علي اکبر اولياء مي گويد:عملکرد دولت احمدي نژاد بسياري از عقلاي اصولگرا و اصلاح طلب را به هم نزديک کرد.
علي اکبر اولياء که از روساي ستاد انتخاباتي محمد رضا عارف در انتخابات رياست جمهوري بوده است در گفتگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري آريا گفت:اتفاقاتي که در دولت آقاي احمدي نژاد رخ داد بسياري از عقلاي اصولگرا و اصلاح طلب را به هم نزديک کرد به طور حتم آمدن آقاي روحاني هم نتيجه نزديکي اين دوجريان به هم بود لذا بنده معتقدم کماکان احتمال وقوع اين اتفاق وجود دارد.
وي افزود:عقلاي اصلاح طلب و اصولگرا همچنان معتقدند براي نجات کشور بايد بازهم درکنار يکديگر باشند و تلاش کنند کشور را در مدار عقلانيت اداره کنند و سلايق فردي خود را کنار بگذارند که البته بنده معتقدم در مجلس هم زمينه چنين اتفاقي وجود دارد.
اين نماينده مجلس هشتم تاکيد کرد:به طور طبيعي ممکن است اصلاح طلبان تندرو هم در مجموعه ائتلاف عقلاي دو طيف قرار نگيرند اما زمينه درکنار هم قرار گرفتن عقلاي اصلاح طلب و اصولگرا وجود دارد.
وي ادامه داد:ازآنجايي که در مجلس 290نماينده حضور دارند بنابراين ممکن است ما شاهد بروز طيف جديدي در عرصه سياسي کشور باشيم اما به نظر مي رسد مجموعه عقلاي هردو طرف بتوانند در مجلس آينده وزن قابل توجه و تاثيرگذاري داشته باشند و درانتخابات آتي موفق باشند.
اولياء باتاکيد براين مطلب که علي لاريجاني جزو اصولگرايان معتدل است،گفت:به نظر مي رسد زمينه تفاهم ميان لاريجاني و اصلاح طلبان وجود داشته باشند.
وي بحث درباره سرليستي اصلاح طلبان را زود هنگام خواند و گفت:دوستان تلاش مي کنند در سطح کشور يک فضاي ائتلافي را ايجاد کنند لذا اميدواريم در نتيجه اين همگرايي ها به نتيجه مثبت برسيم.
اين فعال سياسي حضور ناطق نوري را در عرصه سياسي کشور تاثيرگذار دانست و تاکيد کرد:ايشان به طور حتم دراين زمينه احساس مسئوليت مي کنند و قطعا مورد توجه همه هستند .