حمایت رهبر چین از 'ثبات افغانستان تحت کنترل طالبان'
شی جین پینگ، رهبر چین روز پنجشنبه در پیامی به سومین کنفرانس همسایگان افغانستان که با حضور وزیر خارجه روسیه در تونشی چین برگزار شده گفته است که افغانها آرزوی "یک افغانستان صلح آمیز، باثبات، توسعه یافته و مرفه" را دارند، که به گفته او "در جهت منافع مشترک کشورهای منطقه و جامعه بین المللی است."
همزمان، قرار است عصر امروز کنفرانس در لندن با سخنان آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و در سطح وزیران خارجه به صورت آنلاین برگزار شود. درخواست سازمان ملل برای جمع آوری بیش از ۴ میلیارد دلار بزرگترین درخواست برای کمک بشردوستانه در تاریخ سازمان ملل است.
وزیران خارجه کشورهای چین، روسیه، پاکستان، ایران، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان در نشستی دو روزه در شهر تونشی، از شهرهای مرکزی چین برای بررسی وضعیت افغانستان گردهم آمدهاند.
در بیانیهای کتبی رهبر چین به این نشست که از رسانههای چین نشر شد گفته است که همسایگان افغانستان باید تلاش بیشتری برای این کشور جنگزده انجام دهند، اما اشارهای به موارد گزارشهای نقض حقوق بشر توسط حکومت طالبان نکرد.
آقای شی گفت: چین در تمام مدت به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی افغانستان احترام گذاشته و متعهد به حمایت از توسعه صلح آمیز و باثبات این کشور است.
در همین حال، وانگ یی وزیر خارجه چین در بیانیهای که وزارت خارجه چین نشر کرده، گفته است که "ما از ایالات متحده و کشورهای غربی میخواهیم که مسئولیت اولیه خود برای بازسازی و توسعه افغانستان را به طور جدی انجام دهند، داراییهای مردم افغانستان را در اسرع وقت برگردانند و با هر گونه تلاش برای ایجاد هرج و مرج در افغانستان و آسیب رساندن به منطقه مخالفت کنند."
برخی ناظران مناسبات نزدیک چین با طالبان پس از خروج کشورهای غربی را در جهت پر کردن این خلا ارزیابی میکنند.
روسیه: نگران نفوذ گروههای تندرو است
سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در نشست همسایگان افغانستان گفته است که روسیه یک دیپلمات معرفی شده از جانب طالبان را به منظور تعامل با حاکمان بالفعل کنونی افغانستان پذیرفته است.
روسیه نیز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است، وزیرخارجه روسیه گفت که این کشور نگران نفوذ گروههای اسلامگرا از مسیر کشورهای آسیای مرکزی به روسیه است.
آقای لاوروف گفت که رشد روابط تجاری و اقتصادی بین افغانستان و کشورهای منطقه "به شناسایی بالقوه بینالمللی دولت آنها (طالبان) کمک میکند."
او گفت: "میخواهم متذکر شوم که اولین دیپلمات افغان که ماه گذشته وارد مسکو شد و از سوی مقامات جدید (طالبان) اعزام شده، از وزارت خارجه روسیه پذیرش دریافت کرده است".
آقای لاوروف گفت: "طرحهای دولت اسلامی (داعش) و حامیان آن برای بیثبات کردن کشورهای آسیای مرکزی و صدور بیثباتی به روسیه نگرانکننده است".
گفته میشود که حضور گروههای "جماعت انصارالله" و "جنبش اسلامی ازبکستان" در اطراف مرزهای افغانستان با تاجیکستان و ازبکستان نشانههای هشداردهندهای برای روسیه است.
در همین حال، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران نیز در نشست تونشی گفته است که ایران میزبان حدود "پنج میلیون" نفر از شهروندان افغانستان است که تعداد زیادی از آنها پس از قدرت گرفتن طالبان از کشورشان گریختهاند.
سازمان ملل: سیاستهای سرکوبگرانه طالبان احتمالا بر تعهدات بینالمللی برای افغانستان تاثیر بگذارد
سازمان ملل متحد پیش از کنفرانس امروز در لندن برای تعهد کمک بشردوستانه به افغانستان گفته است که بیم آن میرود که "سیاستهای روزافزون سرکوبگرانه طالبان در افغانستان"، منجر به واکنش شدید اهداکنندگان شود.
بریتانیا همراه با آلمان، قطر و سازمان ملل متحد میزبان این اجلاس هستند. قرار است این اجلاس خواستار کمک ۴.۴ میلیارد دلاری برای افغانستان شود.
یکی از مقامهای سازمان ملل به روزنامه گاردین گفته است که شیوه "سرکوب روزافزون" طالبان واکنش کشورهای کمک کننده را در بر خواهد داشت.
تصمیم طالبان بر بسته ماندن مدارس متوسطه دخترانه در افغانستان در آغاز سال تحصیلی با وجود تعهدات قبلی نمایندگان گروه به جامعه جهانی احتمالاً بسیاری از کمک کنندگان بین المللی را نسبت به امکان پیشرفت واقعی در این کشور ناامید کند.
بریتانیا روز چهارشنبه اعلام کرد که در سال مالی جاری ۲۸۶ میلیون پوند، مشابه سال گذشته، ارائه کرده است و قول داد که هیچ مقداری از این پول به طالبان داده نخواهد شد.
کمک های غرب ۷۵ درصد از بودجه دولت افغانستان را قبل از به دست گرفتن طالبان در افغانستان، تشکیل می داد.
.
منبع: بی بی سی