جنبش اعتراضی؛ اعتراض و اعتصاب در همدردی با مردم سیستان و بلوچستان در چهلم کشته شده ها در زاهدان
روز چهارشنبه در چهلم قربانیان تیراندازی ماموران دولتی به سوی نمازگزاران در زاهدان که دهها کشته به جا گذاشت، در بسیاری نقاط ایران شهروندان با اعتصاب و اعتراض با مردم سیستان و بلوچستان همدردی کردهاند.
در طول روز - ۱۸ آبان - خبرهایی از اعتصاب در زاهدان، بسیاری از شهرهای کردستان و تهران رسید. گسترده ترین اعتصاب ها بار دیگر در شهرهای کردستان از جمله مهاباد، بوکان، سقز، سنندج و بانه انجام شد.
از زاهدان هم گزارش شد که مغازههای چهارراه رسولی و بازار پارچهفروشان در اعتصاب هستند.
در تهران ویدیوهایی از شهرک ولیعصر منتشر شد که نشان میدهد بازار مبل تهران تعطیل است و مغازهها در اعتصاب هستند.
با فرارسیدن ساعات شب مردم در نقاطی از جمله در مهاباد، اصفهان، تهران، رشت، مشهد، شیراز، شهرکرد و بندرعباس تجمع کردند شعارهای ضدحکومتی سر دادند.
در شهر قهدریجان، در استان اصفهان، معترضان با افروختن آتش در یکی از میادین این شهر دیده می شوند. در این تصاویر بمبهای آتشزا و صدای انفجار دیده و شنیده میشود و فردی که در حال ضبط ویدیو است فضای شهر را به فضای «جنگی» تشبیه میکند.
در مشهد معترضان شعار «سنندج، زاهدان، چشم و چراغ ایران» و در خیابان ستارخان تهران مردم شعار «کشته شده خدانور، به دست چندتا مزدور» سر دادند.
در حوالی خیابان سعدی در شهرکرد هم گروهی از معترضان دیده شدند که تصاویر خدانور لجهای را در دست دارند و گروهی از معترضان هم شعار «زن، زندگی، آزادی» سر میدهند.
در نقاط دیگر مردم با رهاسازی تعدادی بادکنک سیاه یاد خدانور لجهای را گرامی داشتند.
مردی که همدردی یک کشور را برانگیخت
خدانور لجه ای (لجعی)، از کشتهشدگان «جمعه خونین» زاهدان است که پیش از اعتراضهای اخیر به دلیل انتشار عکسی از شکنجهاش توسط نیروهای جمهوری اسلامی، خبرساز شده بود. در این عکس، خدانور در حالی که دستانش به یک میله پرچم بسته شده و لیوانی آب در برابرش قرار دارد دیده میشود. گفته شده بود که او شب تا صبح در این وضعیت بوده و به رغم تشنگی، ماموران آب را روبهرویش گذاشتند اما دستهایش را باز نکردند تا آب را بنوشد.
بازنشر این عکس به همراه انتشار ویدئویی که او در آن میرقصد، همدلی بسیاری را در روزهای اخیر برانگیخت.
همچنین در طول روز تصاویری منتشر شد که نشان میداد برخی شهروندان با بستن دست خود به میلههایی در خیابان، تصویر شکنجه او را بازسازی کردهاند تا اعتراضشان را نشان دهند.
روز چهارشنبه، پنجاه و سومین روز از اعتراضاتی بود که بعد از کشتهشدن مهسا امینی آغاز شد.
این اعتراضات بدون حتی یک روز وقفه ادامه داشته و به طولانیترین روند تظاهرات سراسری در تاریخ جمهوری اسلامی تبدیل شده است. خواسته اصلی معترضان، سرنگونی نظام جمهوری اسلامی و پایان دادن به حکومت دینی روحانیون است.
روز جمعه ۸ مهر نمازگزارانی که پس از خطبههای مولوی عبدالحمید، برای اعتراض به «تجاوز یک فرمانده پلیس به یک دختر نوجوان» تجمع کرده بودند با شلیک مستقیم ماموران امنیتی روبرو شدند و بین ۸۰ تا ۱۰۰ نفر کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند.
سازمان عفو بینالملل اعلام کرده که کشته شدن دستکم ۸۲ را تایید میکند.
این خونین ترین روز در سرکوب اعتراضات ایران بود که بعد از کشته شدن مهسا امینی دختر ۲۲ ساله اهل سقز در جریان بازداشت گشت ارشاد شروع شد.
روز جمعه ۱۳ آبان هم معترضان در مقابل فرمانداری خاش هدف تیراندازی قرار گرفتند که بنابه گزارش ها ۱۶ نفر در آن کشته شدند.
ادامه اعتراضات دانشجویی
نام خدانور لجه ای از صبح چهارشنبه در اعتراضهای دانشجویی نیز بارها شنیده شد.
در این روز دانشجویان از جمله در دانشگاههای تهران، صنعتی امیرکبیر (پلیتکنیک تهران)، هنر تبریز، و علم و فرهنگ تهران دست به اعتراض زدند.
این اعتراضها در حالی کماکان ادامه دارد که فعالان دانشجویی به شکل گستردهای دستگیر شدهاند. همچنین رفت و آمدها به دانشگاههای مهم نیز به شدت کنترل میشود و محدودیتهای فزایندهای برای دانشجویان در نقاط مختلف کشور اعمال میشود.
در عکس هایی که خبرگزاری هرانا از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران منتشر کرده گروهی از دانشجویان با در دست داشتن پلاکاردهایی اعتراض خود را نشان میدهند.
بر روی این پلاکاردها نوشته شده: «جای دانشجو زندان نیست» و «زاهدان خونین».
همچنین در دانشگاه هنر تبریز به یاد خدانور لجه ای یک اثر هنری اجرا شد. در دانشگاه علم و فرهنگ دانشجویان شعار دادند «کشته شده خدانور، به دست چندتا مزدور.»
منبع: بی بی سی