Uncategorised

رابرت مالی: اگر ایران به سمت تولید سلاح اتمی برود «گزینه نظامی روی میز خواهد بود»

malley robertرابرت مالی نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران گفته است که اگر ایالات متحده به این نتیجه برسد که جمهوری اسلامی ایران «اقداماتی برای دستیابی به سلاح اتمی انجام می‌دهد» کشورش دست به «اقدامات بازدارنده خواهد زد و به گفته او «در این حالت هیچ گزینه‌ای را نادیده نمی گیرد» و «گزینه نظامی هم روی میز خواهد بود».

آقای مالی در گفت‌وگو با رادیو ملی آمریکا (ان‌پی‌آر) گفته است که ایالات متحده در ارتباط با برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران به دنبال راه حل‌های دیپلماتیک است چرا که به گفته او این را «مطمئن‌ترین راه» برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی می داند.

این مقام آمریکایی گفته در طولانی مدت، راه حل دیپلماتیک در برابر برنامه اتمی ایران، جواب می‌دهد که به معنی در اولویت نبودن اقدام نظامی است.

آقای مالی گفته جمهوری اسلامی ایران «فقط چند هفته» تا رسیدن به سطح مورد نیاز برای سلاح با غنی سازی اورانیوم فاصله دارد اما در عین حال ذکر کرده که با وجود امکان دسترسی کوتاه مدت به اورانیوم غنی شده مورد نیاز، ساخت سلاح اتمی بیش از این مدت طول می‌کشد.

مذاکرات برای احیای توافق هسته ای برجام که دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا از آن خارج شد، از فروردین ۱۴۰۰ آغاز و در تابستان ۱۴۰۱ بدون هیچگونه چشم اندازی متوقف شده است.

همزمان با سرکوب خونین اعتراضات در ایران که دور جدیدی از آن در شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد، ایالات متحده اعلام کرد که احیای توافق برجام در دستور کار این کشور قرار ندارد.

از آن زمان جمهوری اسلامی ایران علامتی مبنی بر علاقه تازه برای احیای این توافق نشان نداده اما رسانه های ایران اخیرا گزارش داده اند که اختلافات میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی رو به کاهش است.

از جمله این اختلافاتی که رسانه های ایران از حل آن گزارش داده اند یکی از موارد آلودگی های اعلام نشده به آژانس به اورانیوم طبیعی بوده است. آژانس به طور مستقل هنوز واکنشی به این گزارش ها نشان نداده است.

بازرسان این نهاد اعلام کرده بودند که در سه مرکز از پیش اعلام نشده از سوی ایران به آژانس، آثار اورانیوم طبیعی پیدا کردند. شورای حکام آژانس تاکنون در سه قطعنامه خواهان پاسخگویی ایران درباره دلیل یافت شدن آثار اورانیوم در محل های از پیش اعلام نشده به آژانس شده است.

ایران پیش از این گفته بود حل اختلافات با آژانس را پیش نیاز احیای توافق اتمی برجام می‌داند.

این توافق در ازای کاهش سرعت توسعه برنامه اتمی ایران و توقف برخی از جنبه های آن مانند غنی سازی بالاتر از ۵ درصد، تحریم های بین المللی را رفع کرده بود. در حال حاضر تحریم های اتمی اتحادیه اروپا و سازمان ملل همچنان اعمال نمی شود اما آمریکا تحریم های اتمی خود را ۵ سال است که از سرگرفته است.

در روزهای اخیر همزمان با سفر هیثم بن طارق، سلطان عمان به ایران، بحث ها درباره میانجیگری احتمالی این کشور برای احیای توافق اتمی بالا گرفته است. عمان نقش تعیین کننده‌ای در به دست آمدن توافق اتمی برجام داشت.

نشریه اکسیوس به تازگی به نقل از مقام‌های آمریکایی، اسرائیلی و اروپایی گزارش داده است که برِت مک‌گورک، مشاور ارشد رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، اوایل ماه جاری میلادی در سفر به عمان درباره یک تماس احتمالی دیپلماتیک با ایران درباره برنامه اتمی این کشور رایزنی کرده است.

اکسیوس به نقل از چهار مقام اسرائیلی و آمریکایی گزارش می‌دهد که آقای مک‌گورک روز هشتم مه به مسقط رفته بود اما این سفر از سوی آمریکا یا عمان علنی نشد. مقام‌ها گفتند که موضوع اصلی مورد بحث در این سفر یک حرکت تازه دیپلماتیک بر سر برنامه اتمی ایران با میانجیگری عمان بوده است.

مقام ارشد اسرائیلی به اکسیوس گفت که «عمانی‌ها درحال وساطت میان ایران و آمریکا هستند».

سه مقام ارشد اسرائیلی به گزارش اکسیوس ادعا کردند که کاخ سفید از طریق دولت عمان درحال بررسی این موضوع است که آیا ایرانی‌ها آمادگی برداشتن گام‌هایی که برنامه هسته‌ای این کشور را محدود می‌کند و از تنش در منطقه کم می‌کند دارند یا نه و در ازای آن چه می‌خواهند».

مقام‌های اسرائیلی به این نشریه گفتند که اسرائیل نگران تلاش احتمالی دولت بایدن برای «تعلیق در برابر تعلیق» در چارچوب یک توافق مقدماتی با ایران است.

یک دیپلمات ارشد اروپایی هم گفت که «آمریکا مشغول همکاری با عمانی‌ها بر سر موضوع ایران است».

برخی از محدودیت هایی که بر اساس توافق اتمی برجام علیه ایران هنوز پابرجاست در ماه های آینده به طور خودکار برداشته می شود در حالی که اختلاف قدرت های جهانی با جمهوری اسلامی ایران بر سر بخش های توسعه یافته برنامه اتمی این کشور، در ماه های اخیر افزایش یافته است.

جمهوری اسلامی ایران می‌گوید هدف برنامه اتمی آن صلح آمیز است. آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از این گفته تا تایید اینکه هیچ جنبه اعلام نشده‌ای از یک برنامه اتمی در ایران وجود ندارد، هنوز فاصله است.

ایران برخی از نظارت های آژانس و دسترسی بازرسان آن به مراکز اتمی خود را همزمان با روی کار آمدن جو بایدن در دو سال پیش، کاهش داد.

آیت‌الله علی خامنه‌ای اخیرا در دیدار با نمایندگان مجلس یازدهم از مصوبه آنها در این باره تمجید کرده است.

منبع: بی بی سی